Home page
Haber Menüsü


Enerji Bakanı Zeki Çakan
 
2020’de enerji ithalatı yüzde 80’i bulabilir
 
Enerji Bakanı Zeki Çakan, Türkiye’nin 2020 yılında birincil enerji ihtiyacının yüzde 80’ini ithal etmek durumunda kalacağını söyledi.
 
Ankara
AA
 
15 Nisan—  Enerji Bakanı Zeki Çakan, Türkiye’nin 2000 yılında 1259 kilogram eşdeğeri petrol olan kişi başına genel enerji tüketiminin, 2020 yılında 3445 kilogram eşdeğer petrole yükselmesinin beklendiğini belirterek, “2020 yılında Türkiye birincil enerji ihtiyacının yüzde 80’ini ithal etmek durumundadır” dedi. Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nce (STEAM) düzenlenen “2. Enerji Arenası”nda konuşan Çakan, elektrik sektörü için 2 yıl, gaz sektörü için de 1.5 yılı aşmayacak bir geçiş dönemi uygulanacağını belirterek, bu süreçte gerekli altyapıların tamamlanarak enerji piyasasının serbestleştirileceğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Çakan: TEDAŞ 2001'de kâra geçti
MSNBC News Çakan: Elektrikte kaçak oranı % 21.4
MSNBC News Çakan: Mavi Akım gazı daha ucuz
MSNBC News Çakan: Enerji kısıtlaması gündeme gelebilir
MSNBC News Doğalgazda "ciddi" indirim hazırlığı
MSNBC News Doğalgaz piyasası zamanında serbestleşecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
TÜKETİM TALEBİ İVMELENECEK
       Toplantının açılışında konuşan Bakan Çakan, 2000 yılında 31.4 milyon ton olan petrol tüketiminin 2010 yılında 49.3 milyon tona, 2020 yılında ise 69.1 milyon tona ulaşacağını söyledi. Halen 128.3 milyar kilovat saat düzeyindeki elektrik enerjisi talebinin de 2010 yılında 287 milyar kilovat saat, 2020 yılında ise 567 milyar kilovat saat düzeyine ulaşacağının tahmin edildiğini anlatan Çakan, bu projeksiyon çerçevesinde gerekli yatırımların yapılabilmesi için yılda 3.5-5 milyar dolarlık finansmana ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
       Bu büyüklükteki bir finansmanın kamu kaynaklarından karşılanmasının neredeyse imkansız olduğunu ifade eden Zeki Çakan, enerji sektörünün Avrupa Birliği normlarına uydurmak ve özel girişimcilerin sektöre yatırım yapmasını sağlamak amacıyla Elektrik Piyasası Kanunu ve Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun çıkarıldığını hatırlattı.
       Bu yasal düzenlemeler çerçevesinde elektrik sektörü için 2 yılı, gaz sektörü için de 1.5 yılı aşmayacak bir geçiş dönemi uygulanacağına işaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, bu süreç içinde gerekli altyapıların tamamlanarak enerji piyasasının serbestleştirileceğini kaydetti.
       Petrol piyasasının da güvenli, istikrarlı ve rekabetçi piyasa koşullarına kavuşturulması amacıyla Petrol Piyasası Kanun Tasarısı’nın hazırlanarak Başbakanlığa sunulduğunu bildiren Çakan, araştırma, arama ve üretim faaliyetleri dışında tüm faaliyetlerin serbest piyasa koşullarında gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini anlattı. Gelecek 20 yıl içerisinde dünya enerji tüketiminin yüzde 50 artmasının beklendiğine dikkat çeken Çakan, bunun önemli bir bölümünün Hazar bölgesinden karşılanmasının öngörüldüğünü söyledi.
       Bakan Çakan, Doğu-Batı enerji koridorunun hızla tamamlanmasıyla Hazar bölgesinin istikrarına katkı sağlamak, Türkiye ve diğer batılı sanayileşmiş ülkelerin arz güvenliğine yardımcı olmak amacıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ve Hazar-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı projelerine öncelik tanındığını açıkladı.
       BTC Projesi’nin 2005 yılında devreye gireceğini, Hazar-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Projesinin ise beklemeye girdiğini belirten Çakan, Hazar’daki Şah Deniz bölgesindeki doğalgazın Türkiye’ye getirilmesini amaçlayan projenin aynı anda Hazar-Avrupa Doğalgaz Boru Hattının ilk ayağını oluşturacağını ve proje kapsamında 2005 yılında 2 milyar metreküple başlayan doğalgaz teslimatının, 2008 yılında 6.6 milyar metreküpe ulaşmasının planlandığını söyledi.
       Mavi Akım Projesi’nde doğalgaz sevkıyatının 2002 yılı içinde başlamasının öngörüldüğüne işaret eden Çakan, Avrupa’nın ileri ki yıllarda oluşacak gaz açığını karşılamak üzere Türkiye-Yunanistan-İtalya üzerinde Avrupa’ya ulaşacak “Güney Avrupa Gaz Ringi” üzerinde de çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Bu kapsamda Yunanistan’ın doğalgaz iletim sistemleriyle Türkiye doğalgaz iletim sisteminin birleştirecek boru hattının yapım çalışmalarının başlatıldığını hatırlatan Çakan, ilk aşamada Yunanistan’a 500 milyon metreküp doğalgaz satışı için gerekli anlaşmaların 6 ay içinde imzalanacağını kaydetti.
       
FOGG: ENERJİDE LİBERALLEŞMEYE YARDIM EDECEĞİZ
       AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi, Büyükelçi Karen Fogg, AB olarak Türkiye’ye, enerji alanında her konuda yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Büyükelçi Fogg, tüketicilerin, enerji sektörünün liberallemesinin sağlayacağı faydayla, bunun en büyük müttefiki olacağını söyledi.
       Fogg, “Tüketicinin sağlayacağı faydayla kamuoyu, enerji sektörünün liberalleşmesinde çılgın kapitalizmin tek bir yönü olmayacağını görecektir” dedi. Avrupa Birliği’nde enerji sektörü hakkında bilgi veren Fogg, Avrupa’nın küresel düzeyde 2. büyük enerji üreticisi ve tüketicisi olduğunu, enerjiye olan bağımlılığın giderek arttığını belirtti.
       
AB’DEKİ SÜREÇ
       AB’de geçen süre içerisinde, enerjinin diğer mal ve hizmetler gibi bir mumamele görmesi gerektiğinin anlaşıldığını ifade eden Fogg, Topluluk bünyesinde önce elektrikte, daha sonra gaz sektöründe liberalleşmenin yolunun açıldığını söyledi.
       Topluluk bünyesinde, buna uygun olarak mevzuat düzenlemeleri yapıldığını ifade eden Fogg, AB’de hala elektrik sektörünün üçte ikisinin, gaz sektörünün üçte birinin rekabete açıldığını, fiyatların da buna paralel düştüğünü bildirdi.
       Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve tüketiciler açısından, enerji sektörünün rekabete açılmasının sağladığı faydanın artırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını bildiren Fogg, bu alanda enerji arzının da güvence altına alınması gerektiğini bildirdi.
       AB’nin enerji alanında başlattığı çalışmalara, yakın zaman içinde Türkiye’nin de katılacağını umduğunu belirten Fogg, Topluluk olarak amaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması olduğunu söyledi.
       Topluluk bünyesinde çevre korunmasına büyük önem verdiklerini, sanayileşmenin ve enerji kullanımının çevre üzerinde olumsuz etkilerinin önlenmesi için bir takım çalışmalar yaptıklarını da belirten Fogg, aday ülke statüsündeki ülkelerinin enerji sektörününün, Topluluk bünyesinin müktesebatına uyum göstermeleri gerektiğini söyledi.
       Türkiye’nin enerji sektöründe yürütülen liberalleşme çalışmalarıyla, AB müktesebatına büyük ölçüde uyumlaştırıldığını bildirilen Fogg, Türk yetkililerle bunun ayrıntıları üzerinde çalıştıklarını belirtti. Teknik yardım çerçevesinde diyaloğun çok önemli olduğunu belirten Fogg, uzun vadede Türkiye’ye mali yardım sağlanması için görüşmelere devam ettiklerini bildirdi.
       Öte yandan, daha önce toplantıya katılacağı duyurulan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları