Home page
Haber Menüsü


Elektrik piyasasında serbest dönem başladı
Elektrik piyasasında çalışacak üretim ve dağıtım şirketleri, piyasının yüzde 20’sine sahip olabilecek. Üretim ve dağıtım lisansı 49 yıla çıkıyor.
Ankara
AA
4 Ağustos— Elektrik piyasasında faaliyet gösterecek üretim ve dağıtım şirketleri, piyasasının en fazla yüzde 20’sine sahip olabilecekler. Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’yle elektrik piyasasında düzenlemeler netleşti.

   
 
       
   
MSNBC News Elektrik üretimi ilk çeyrekte %3 arttı
MSNBC News Çakan: Elektrik üretimi durmadı
MSNBC News EPDK'da elektrik sektörü masada
MSNBC News Elektrik piyasasında limit %20
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yönetmelik, tüzel kişilerin elektrik enerjisi piyasasında elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan satışı, perakende satışı, perakende satış hizmeti, ithalat ve ihracatı faaliyetlerini gösterebilmek için almak zorunda oldukları lisanslarda yer alması gereken hükümler, lisans verilmesine, lisansların tadiline, yenilenmesine, son ermesine ve iptaline ilişkin usul ve esaslar ile lisans sahibi tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerini kapsıyor.
       Yönetmelik uyarınca, piyasada, EPDK’dan lisans alınmaksızın faaliyette bulunulduğunun tespit edilmesi halinde, Elektrik Piyasası Kanunu’nun ilgili maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak.
       Tüzel kişiler gösterdikleri herbir piyasa faaliyeti ve aynı faaliyeti gösterdikleri herbir tesis için ayrı lisans alacak. Faaliyet konularına göre Kurum’dan, üretim, otoprodüktör, otoprodüktör grubu, iletim, dağıtım, toptan satış, perakende lisansları alınabilecek.
       Nükleer enerjiye dayalı üretim tesisi kurmak üzere başvuru yapılması ile başvuruların inceleme ve değerlendirmeye alınarak sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar EPDK tarafından çıkarılacak tebliği ile düzenlenecek.
        Piyasada faaliyet gösteren tüzel kişilerin Kurum hesabına yatırmak zorunda oldukları ve bir sonraki yıl için geçerli olacak lisans alma, yıllık lisans, lisans yenileme, lisans tadili ve lisans sureti çıkartma bedelleri, her yılın Ağustos ayının sonuna kadar Kurul tarafından belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanacak.
       Yıllık lisans bedellerinin ödenmesi gereken süre içinde Kurum hesabına yatırılmaması durumunda; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun’un ilgili hükmü uygulanacak.
       
LİSANS 49 YILLIK OLACAK
       Lisans sahibinin talebi üzerine, yürürlükteki lisans süresinin bitiminden başlamak üzere en fazla 49 yıl için uzatılabilinecek. Lisans sahibi bir tüzel kişi lisansı kapsamındaki üretim tesisini, Kurul onayı almak kaydıyla satış, devir veya diğer bir düzenleme ile lisans kapsamındaki faaliyete devam etmek isteyen bir diğer tüzel kişiye devredebilecek.
       Bu suretle üretim tesisini devralacak tüzel kişinin, devir işlemi gerçekleşmeden önce Kurum’dan lisans alacak. Üretim tesisini devralan tüzel kişinin lisansı, devir işlemlerinin tamamlanması ve eski lisansın sona ermesi ile yürürlüğe girecek.
       Herhangi bir özel sektör üretim şirketinin iştirakleri ile birlikte işletmekte olduğu üretim tesisleri yoluyla piyasada sahip olacağı toplam pay, bir önceki yıla ait olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından yayımlanmış Türkiye toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 20’sinin geçemeyecek.
       Bu oran dağıtım şirketleri için elektrik enerjisi üretimi bir önceki yılda bölgelerinde tüketime sunulan yıllık toplam elektrik enerjisi miktarının yüzde 20’sinden fazla olmamak üzere üretim tesisi kurarak üretim faaliyetinde bulunabilecek.
       Herhangi bir özel sektör toptan satış şirketinin iştirakiyle birlikte piyasada sahip olacağı toplam pay, piyasada bir önceki yılda tüketilen toplam elektrik enerjisi miktarının yüzde 10’unu geçemeyecek.
       Otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisansı sahibi tüzel kişilerin rekabet ortamında ikili anlaşmalar yoluyla müşterilerine satabilecekleri elektrik enerjisi miktarı, bu tüzel kişilere ait üretim tesis veya tesislerinde bir takvim yılı içinde üretilen elektrik enerjisinin yüzde 20’sini geçememek üzere Kurul tarafından belirlenecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları