Home page
Haber Menüsü


Elektrik piyasasında limit %20
Elektrik piyasasında faaliyet gösterecek şirketler, piyasasının en fazla yüzde 20’sine sahip olabilecek.
Ankara
AA
9 Nisan— Elektrik piyasasında faaliyet gösterecek şirketler, piyasanın en fazla yüzde 20’sine sahip olabilecekler. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği taslağını, piyasa katılımcılarının görüş ve önerilerini almak üzere internet sitesinde yayımladı. Yönetmelik taslağı, tüzel kişilerin elektrik enerjisi piyasasında elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan satışı, perakende satışı, perakende satış hizmeti, ithalat ve ihracatı faaliyetlerini gösterebilmek için almak zorunda oldukları lisanslar, lisans verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile lisans sahibi tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerini kapsıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Taslak uyarınca, piyasada, EPDK’dan lisans alınmaksızın faaliyette bulunulduğunun tespit edilmesi halinde, Elektrik Piyasası Kanunun ilgili maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak.
       Bir tüzel kişinin birden fazla piyasa faaliyeti göstermesi ya da aynı faaliyeti birden fazla tesiste göstermek istemesi halinde, her bir piyasa faaliyeti ve piyasa faaeti gösterilen her bir tesis içinayrı lisans alınacak.
       Faaliyet konularına göre Kurum’dan, otoprodüktör, otoprodüktör grubu, iletim, dağıtım, toptan satış, perakende lisansları alınabilecek.
       Piyasada faaliyet gösterecek tüzel kişilerin Kurum hesabına yatırmak zorunda oldukları ve bir sonraki yıl için geçerli olacak lisans alma, yıllık lisans, lisans yenileme, lisans tadili ve lisans sureti çıkartma bedelleri, her yılın Ağustos ayının sonuna kadar Kurul tarafından belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanacak.
       Yıllık lisans bedellerinin ödenmesi gereken ay içerisinde Kurum hesabına yatırılmaması durumunda; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümleri ile Kanunun 11inci maddesi hükümleri uygulanacak.
       
LİSANS VERİLME YÖNTEMİ
       Yönetmelikte, lisans başvurusunun verilmesi yöntemlerinde izlenecek yöntem hakkında da bilgi verildi. Üretim, otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisansları için yapılacak başvurularda tüzel kişilerin; yerli doğal kaynaklar açısından, kullanılacak doğal kaynağın kullanım ya da mülkiyet hakkının edinilmiş olduğunu belgelemeleri gerekecek.
       Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılan üretim, otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisansı başvurularında; üretim tesisinin kurulacağı arazi üzerindeki mülkiyet veya diğer ayni hakların tesis edilmiş olduğunun veya bu hakların tesis edileceğinin taahhüt edilmiş olduğunun belgelenmesi istenecek.
       Başvuru sırasında, tüzel kişilerden talep edilen belgelerin gereğine uygun olarak teslim edilip edilmediği hakkındaki değerlendirme, beş iş günü içerisinde tamamlanacak.
       Gereğine uygun olarak yapıldığı tespit edilen başvuruların; inceleme ve değerlendirmeye alınabilmesi için başvuru sahiplerine yazılı bildirimde bulunularak, lisans alma bedelinin yüzde birinin Kurum hesabına yatırılması istenecek.
       Lisans alma bedelinin yüzde 1’inin otuz gün içerisinde Kurum hesabına yatırılmaması halinde, yapılan başvuru reddedilmiş olacak. Lisans alma bedelinin yüzde birinin Kurum hesabına yatırıldığının ibraz edilmesini takiben lisans başvurusu inceleme ve değerlendirmeye alınacak.
       Lisans başvurusunun inceleme ve değerlendirmeye alınması, lisans almaya hak kazanıldığını göstermeyecek, alınan bedeller hiç bir koşulda iade edilmeyecek.
       
TÜZEL KİŞİLERİN MALİ GÜCÜ
       Üretim ve otoprodüktör grubu lisansları için yapılan başvurularda, ilgili tüzel kişinin, kurulacak üretim tesisinin öngörülen toplam yatırım tutarının en az yüzde onbeşini özkaynaklarından finanse edebilecek mali güce sahip olduğunu belgelemesi istenecek.
       Dağıtım lisansı için yapılan başvurularda, ilgili tüzel kişinin, faaliyetin yürütüleceği dağıtım bölgesinin devir ya da satın alınma bedelinin en az yüzde onbeşini özkaynaklarından finanse edebilecek mali güce sahip olduğunu belgelemesi gerekiyor.
       Toptan veya perakende satış lisansı için yapılan başvurularda, ilgili tüzel kişinin, piyasada yapacağı elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımları için teminat gösterebileceğini belgelemesi istenecek.
       
LİSANSIN SÜRESİ 49 YIL İÇİN UZATILABİLECEK
       Lisans sahibinin talebi üzerine, yürürlükteki lisans süresinin bitiminden başlamak üzere en fazla kırkdokuz yıl için uzatılabilinecek. Kurul süre uzatımı hakkında vereceği kararda, talep edilen süreden daha kısa bir süre tayin edebilecek.
       Bankalar ve finans kuruluşları tarafından sınırlı veya gayri kabili rücu finansman sağlanması durumları dışında, lisanslar devredilemez.
       Kredi anlaşmalarından doğan bu tür hakların kullanılmasından önce EPDK’ya gerekçeli olarak bildirimde bulunulması ve Kuruldan onay alınması gerekiyor.
       Kurul kararı alınması kaydıyla lisans kapsamındaki haklar temlik edilebilir. Kurul kararı olmaksızın yapılan temlik işlemleri geçerli değildir.
       Özel sektör üretim şirketleri, kontrol oluşturmaksızın özel sektör dağıtım şirketleri ile iştirak ilişkisine girebilecek.
       Herhangi bir özel sektör üretim şirketinin iştirakleri ile birlikte işletmekte olduğu üretim tesisleri yoluyla piyasada sahip olacağı toplam pay, bir önceki yıla ait olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından yayımlanmış Türkiye toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde yirmisini geçemeyecek.
       
FİYAT DÜZENLEMELERİ TARİFE YÖNETMELİĞİNDE YERALACAK
       Bu arada, iletim, dağıtım, toptan satış ve serbest olmayan tüketicilere yapılacak perakende satış için fiyat düzenlemelerinin ana esasları, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinde yer alacak.
       Bir sonraki yıl uygulanması önerilecek tarifeler, ilgili tüzel kişi tarafından ilgili mevzuata uygun olarak ve lisans hükümleri uyarınca her yıl Ekim ayının sonuna kadar hazırlanarak ve Kurul onayına sunulacak.
       Alınan Kurul kararında, lisans sahibinin, bir sonraki yıl boyunca tarifelerde yapacağı aylık enflasyon ayarlamaları ve lisansında belirtilen diğer hususlarla ilgili ayarlamalar da yer alacak.
       Kurumun, yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, tarife başvurularının ilgili lisans hükümlerine uygun olduğunu tespit etmesi halinde, başvurular aynı yılın 31 Aralık tarihini geçmeyecek şekilde Kurul tarafından onaylanacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları