Home page
Haber Menüsü


MB: Seçim ekonomisinden iz yok
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, geçen dönemlerde yaşanan ve dengeleri bozan seçim ekonomisinin söz konusu olmadığını söyledi.
Trabzon
AA
4 Eylül— Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye’nin, geçmiş seçim dönemlerinde olduğu gibi ekonomide soruna yol açacak bir seçim ekonomisi uygulamasının artık söz konusu olmadığını söyledi. Serdengeçti, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmada, 2002 yılı para politikası hakkında bilgi verdi.

   
 
       
   
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyon hedeflemesi ertelenmeyecek
MSNBC News Özen: MB'nin seçim senaryosu yok
MSNBC News Serdengeçti: TL son 2 ayda aşırı değer kaybetti
MSNBC News MB'den piyasa yapıcılarına faiz %49
MSNBC News MB, yüzde 35'lik enflasyondan emin
MSNBC News MB parasal hedefleri tutturdu
MSNBC News MB'den likidite desteğine önlem
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Enflasyonla mücadelenin geçmişte olduğu gibi başka bir önceliğe feda edilmemesi gerektiğini vurgulayan Serdengeçti, “Artık enflasyonu yenmek dışında bir alternatifimiz kalmamıştır” dedi.
       Serdengeçti, 2002 yılı büyüme bekleyişlerinin yüzde 2.7 seviyesine yükseldiğini de söyledi. Serdengeçti, ekonomik program konusunda uyarılarda da bulunarak, “Seçimler ister yapılsın ister ertelensin mevcut program mutlaka devam ettirilmelidir. Çünkü kamu borcunun mutlaka halledilmesi gerekir” diye konuştu.
       Kur politikası hakkında da bilgi veren Serdengeçti, döviz kuru gelişmelerinin enflasyon hedefi çerçevesinde değerlendirileceğini anlattı.
       
FİYAT İSTİKRARI EN BÜYÜK HEDEF
       Serdengeçti, enflasyonla mücadelenin, geçmişte olduğu gibi başka bir önceliğe, örneğin büyüme ve istihdama veya ihracata feda edilmemesi gerektiğini de vurgularken, şunları söyledi:
       “Düşük ve istikrarlı bir enflasyon oranının, tüm bunların olmazsa olmaz bir ön koşulu olduğu unutulmamalıdır. Bu sorun halledilmeden, istikrarlı bir büyüme ve istihdam ile ihracat artışının sağlanamadığı 25 yıllık tecrübemizle görülmektedir. Artık enflasyonu yenmek dışında başka bir alternatifimiz kalmamıştır. Bugün gelinen noktada genel olarak hükümetlerin temel hedefi büyüme ve istihdam artışı, menkez bankalarının hedefi ise fiyat istikrarını sağlamaktır. Enflasyon hedefi, hükümet ve Merkez Bankası’nın ortak hedefidir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ile çelişmezse hükümet politikalarını destekleyecektir. Çünkü, ancak fiyat istikrarına ulaşırsak sürdürülebilir büyümeyi sağlayabiliriz. Fiyat istikrarı en önemli hedeftir.”
        Sıkı maliye ve para politikalarının da başından beri bu amaçla uygulandığını dile getiren Serdengeçti, şunları söyledi:
        “Diğer taraftan büyümenin temel kaynağı, ekonomideki verimlilik artışıdır. Bu kapsamda, orta vadede sağlıklı bir büyüme yapısına kavuşmak için kamu ve özel kesimin verimliliğini artırıcı politikalara ağırlık verilmesi önem arzetmektedir. Fiyatlardaki gelişmeler, Mayıs ayına kadar olumlu bekleyişler, para ve döviz piyasalarında sağlanan istikrar, sıkı para ve maliye politikaları, kontrol altına alınmış iç talep gibi nedenlerden dolayı enflasyonda önemli düşüşler gözlenmiştir.”
        Serdengeçti, Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren, ekonomi dışında yaşanan belirsizliklerin, faiz oranları ve döviz kurunu hızlı bir artış eğilimine soktuğuna ve bu durumun özellikle fiyatlar üzerinde maliyet yönlü bir baskı oluşturduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
        “Nitekim yılın ilk 5 ayında yüzde 0.6 ile yüzde 2 arasında değişen imalat sanayii fiyatları, Haziran ayında 3.5, Temmuz ayında ise yüzde 4.3 oranında artmıştır. Mayıs ayından itibaren kamu fiyatlarında görülen artışın ve Türk lirasının değer kaybetmesinin tüketici fiyatları üzerindeki olumsuz etkisi, Temmuz ayı enflasyon rakamlarında belirginleşmiştir. Bu durum ekonomik birimlerin kısa vadeli enflasyon bekleyişlerini olumsuz etkilemiştir. Buna karşın gerek yıl sonu gerek önümüzdeki 12 aylık dönemdeki fiyat artış bekleyişlerinde önemli bir bozulma olmamıştır.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları