Home page
Haber Menüsü


MB, yüzde 35’lik enflasyondan emin
Merkez Bankası, yılın ikinci yarısında olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde, yüzde 35’lik yıl sonu hedefine ulaşılacağının tahmin edildiğini belirtti.
Ankara
AA
31 Temmuz— Merkez Bankası, ekonomik programın öngördüğü hedeflere, yılın ilk yarısı itibarıyla ulaşıldığını belirterek, yüzde 35’lik yıl sonu enflasyon hedefinin yakalanacağını bildirdi. Merkez Bankası’nın Temmuz ayına ilişkin “Para Politikası Raporu”nda, AB’ye uyum yasaları konusunda ortaya çıkan anlaşmazlıklar ve diğer olumsuz politik gelişmeler nedenleriyle, kurlarda belirgin bir yükselme gözlendiğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Temmuz ayı enflasyon tahmini %1.4
MSNBC News BM: Ekonomi dinamik yapıya sahip
MSNBC News Niyet Mektubu IMF'ye gönderildi
MSNBC News Haziran enflasyonu beklendiği gibi
MSNBC News Enflasyon beklentisi belirsizliğe rağmen değişmedi: % 35
MSNBC News JP Morgan: Yıl sonu enflasyon tahmini %34
MSNBC News Derviş: Yıl sonu enflasyon hedefi gerçekçi
MSNBC News DPT enflasyonda iyimser
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Döviz kurlarındaki bu gelişmenin enflasyonu artırıcı yönde bir etkisinin olacağı açık olduğu ifade edilen raporda, bu etkinin düzeyinin çeşitli unsurların bir bileşkesi olarak ortaya çıkacağı kaydedildi. Raporda şöyle denildi:
       “İlk olarak, döviz kurlarındaki hareket hemen anında fiyatlara yansımamakta, bir süreç içerisinde bu etki ortaya çıkmaktadır. İkincisi, dalgalı kur rejimi ile birlikte döviz kurundaki hareketlerin fiyatlar üzerindeki etkisinin boyutunun daha önceki kur rejimlerinde görülenden daha az olması ve bu etkinin giderek azalması beklenir. Üçüncüsü, iç talebin düzeyi de önemlidir. Dördüncüsü, döviz kurundaki gelişmelerin ileride de sürüp sürmeyeceği yolundaki bekleyişler de önemlidir.”
        Ekonomik birimlerin, uygulanan programın verdiği olumlu sonuçlar itibariyle ‘doğru’ bir program olduğu gerçeğini dikkate almaları, ekonomi dışında oluşan değişikliklerin programın uygulanmasını sekteye uğratması riskinin son derece az olduğunu algılamaları halinde, döviz kuru ve faiz oranlarındaki olumsuz gelişmelerin geçici olacağının açık olduğu belirtilen raporda, bu algılamanın yaygınlaşması halinde, enflasyon açısından oluşan riskin en aza ineceği kaydedildi.
       
BEKLENTİ ORTALAMASI
        Rapora göre yılın ilk yarısında, 2002 yıl sonu hedefi olan yüzde 35 düzeyine düştüğü görülen beklenti anketinde, genel ekonomik ve siyasi belirsizlikler sonucunda Temmuz ayı birinci dönem beklenti ortalaması yüzde 35,7 oranında gerçekleşerek yıl sonu hedefini aştı.
        İkincil piyasa faiz oranları ve döviz kurlarındaki hareket risk algılamasının uygulanan programla bağdaşmayan düzeylerde ve yüksek olduğunu gösteriyor.
        Döviz kurundaki olumsuz gelişmelere rağmen iç talep yetersizliğinin devam etmesi ve gıda grubu fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle Haziran ayı enflasyonu TÜFE’de beklentilerin altında kaldı. Kamu fiyatları ve döviz kuru artışlarının daha etkili olduğu TEFE’de ise piyasa beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşti.
       
BELİRSİZLİK OLUMSUZ ETKİLEDİ
       Raporda, Haziran ayından itibaren ihale faiz oranlarındaki artışın en önemli nedenlerinin, “artan siyasi belirsizlik ve buna paralel döviz kurlarında gözlenen artış” olduğunun düşünüldüğü de vurgulandı.
        Faiz oranlarında gözlenen artışla birlikte, işlem hacminde bir azalma gözlenirken, işlemlere konu olan bono ve tahvillerin ortalama vadeye kalan gün sayısında da Haziran ayının ikinci yarısından itibaren bir düşüş oldu.
       Türk Lirasının Haziran ayı başından itibaren hızla değer kaybetmeye başladığı hatırlatılan raporda, enflasyon beklentilerinde ciddi bir yükselme ve cari işlemler dengesinde kurun hareketine paralel bir kötüleşme olmaksızın, kurun cari ve beklenen değerinin artmasının, bekleyişlerdeki olumsuz gelişmelerin siyasi alanda gözlenen belirsizliklerin bir yansıması olabileceğine işaret ettiği kaydedildi. Raporda, devamla şöyle denildi:
       “Önümüzdeki dönemlerde piyasa oyuncularının, dalgalı döviz kurunda istikrarın sağlanabileceğine inandıkları ve bu rejime uyum sağladıkları gibi, ülkemizde gerçekleşen söz konusu düzenlemelerin ekonomiyi siyasi alandaki gelişmelerden daha az etkilenir bir yapıya kavuşturduğu gerçeğini de dikkate alan bir davranışı daha fazla benimseyecekleri düşünülmektedir.”
       
BÜYÜME SÜRECİ HIZLANARAK SÜRECEK
       Türkiye ekonomisinin 2002 yılının ilk üç aylık döneminde yeniden büyüme sürecine girdiği hatırlatılan raporda, ekonominin büyümesinin yılın ikinci üç aylık döneminde hızlanarak sürmesinin beklendiği, ancak büyüme sürecinin devam etmesinin, ekonomide oluşan güven ortamının korunmasına bağlı olduğunun düşünüldüğü belirtildi.
        Diğer yandan işgücü piyasasındaki olumsuz gelişmelerin, başta özel tüketim harcamaları olmak üzere iç talebin canlanmasını sınırlandıran bir etken olarak önemini koruduğuna işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:
        “Döviz kurları ve kamu fiyatlarındaki artışın hızlanması ve son aylardaki politik belirsizlikler sonucu risk faktörlerinin yükselmesine rağmen, tutarlı para ve maliye politikaları ile şu ana kadar enflasyonla mücadelede kazanılan başarı sayesinde, yıl sonu enflasyon hedeflerine ulaşılması mümkün görünmektedir.”
       
YILIN İKİNCİ YARISI PİYASALAR CANLANACAK
       Merkez Bankası, 2002 yılının ikinci yarısında, ‘‘tarımsal gelirde beklenen artış, turizm sektöründeki canlanmanın sürmesi ve sanayi üretiminin yılın ilk yarısında ulaştığı yüksek seviye’’ dikkate alındığında, yurtiçi talepte aşamalı bir canlanma olmasının beklendiğini bildirdi.
       Raporda özel tüketim harcamalarının toparlanabilmesinin önündeki önemli engellerden biri olarak reel ücretlerdeki gerileme eğiliminin sürmesi ve işsizlik oranının yüksek seviyelerde bulunması görülüyor.
       Bu engellerin ortadan kalkması ile gözlenen sanayi üretim artışının süreklilik kazanması ve tüm sektörlere yayılması mümkün olabilecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları