Home page
Haber Menüsü


Özen: MB’nin seçim senaryosu yok
Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, Merkez Bankası’nın seçimle ilgili bir tehdit görmediğini belirterek, programa aynen devam edildiğini söyledi.
İstanbul
CNBC-E
26 Ağustos— Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Merkez Bankası’nın seçim senaryosu olmadığını ve programa aynen devam edildiğini söyledi. Merkez Bankası yetkililerinin, bankaların üst düzey yöneticileriyle Türkiye Bankalar Birliği’nde bir araya geldi.

   
 
       
   
MSNBC News Bankaların toplam karı 713 trilyon
MSNBC News Özen: Kredi vermeyen banka kazanamayacak
MSNBC News Özen: Yeni kriz endişesi yok
MSNBC News Özen: Her ihtimale hazırlıklı olmalı
MSNBC News Özen: Banka sayısı daha da azalacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin başkanlığında Türkiye Bankalar Birliği’nin Akmerkez’deki ofisinde gerçekleşen görüşmeye, aralarında Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, Dışbank Genel Müdürü Faik Açıkalın, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Koçbank Genel Müdürü Halil Ergür ve Finansbank Genel Müdürü Onur Umut’un da yer aldığı bazı bankaların üst düzey yöneticileri katıldı.
       Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin ise toplantıda bulunmadığı öğrenildi.
       
SERDENGEÇTİ BİLGİ AKTARDI
        Özen, Serdengeçti ile bir piyasa değerlendirmesi yaptıklarını ve şu andaki koşullarla ilgili Merkez Bankası Başkanı’nın kendilerine bilgi verdiğini kaydetti.
       Serdengeçti’nin para politikasıyla ilgili kendilerine çok geniş ayrıntılı bilgi aktardığını ifade eden Özen, şöyle devam etti:
       “Başkan, (enflasyon hedefinin yüzde 35 olarak devam ettiğini, 30-35 arasında bir şey beklediğini, Türkiye’nin büyüme ve enflasyon arasındaki geçişe daha dikkatli olması gerektiğini) söyledi. Sürdürülebilir bir büyümeye geçmemiz için kısa vadede belki büyümeden feragat edilmesi lazım ama feragatı da zaten Türkiye yaptı. Bunu açık açık söylüyor. Son 3 yıldır daralıyordu, işte bu sene büyümeye başladı. (Önümüzdeki sene daha da büyüyecek) dedi. Enflasyon hedeflemesini konuştuk. Kısa vadede seçimlere kadar o konuda bir şey yok.”
       Özen, “Seçim sonrası para politikasına ilişkin bir şey konuşuldu mu?” sorusunu, “Seçim senaryosu yok, aynen devam ediyorlar. Bir tehdit görmüyorlar, kendilerinden çok eminler” şeklinde yanıtladı.
       
MUHALEFETE DE BİLGİ VERİLİYOR
       Özen, basın mensuplarının, Serdengeçti’nin enflasyonla ilgili uyarıları ve seçimden sonra bazı partilerin programa destek vermemesi konusunu hatırlatması üzerine, şöyle dedi:
       “Bu zaten basında çok tartışıldı. Kendisi bize, açıklamasında da ifade ettiği gibi orada (Brezilya’da) sözlü olarak bir mutabakat yapıldığı konusunda bilgi verdiğini söyledi.”
       Kamu bankalarının mevduat faiz oranlarını yükseltmesine ilişkin bir soru üzerine de Özen, mevduat olarak kamu bankalarının özel bankalarla aynı yerde olduklarını ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
       “Öyle bir yarış yok şu anda. Faizler yüzde 48’den 46’ya düştü. Bunu mevduatlara yansıtamadık. Sıkıntı orada. Mevduat faizlerini aşağıya indiremedik. 45’lere gelmesi lazım. Sektör olarak bunu beceremedik. Aramızdaki anlaşmazlık bu. Niye böyle kaldı? Belirsizlerden dolayı. Siyasette bir açılımı gördüğümüz zaman Merkez Bankası’nın son faiz indirimi mevduat faizlerine yansıyacaktır.”
       Ergun Özen, Serdengeçti ile yapılan toplantıda, gidişat hakkında muhalefetin de bilgilendirilmesi konusunu ilettiklerini belirterek, “Bunu da tabii ki bir süreç haline getirmek lazım. Sadece böyle geçiş dönemlerinde değil. Merkez Bankası’nın bağımsız bir Merkez Bankası olarak muhalefete de devamlı bilgi vermesi konusu da gündeme geldi. Bunu da düşünüyorlar” diye konuştu.
       İktisadi Eğilim Anketleri’nin 3 ya da 6 ayda bir düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanması gerektiğini dile getiren Özen, “Orada çok güzel bilgiler var. Hep kaynayıp gidiyor. Bunu Merkez Bankası Başkanı’nın oturup açıklaması, enflasyonla beklentilerle birleştirmesi çok şık olacaktır. Merkez Bankası’nın İktisadi Eğilim Anketi ile kamuyu aydınlatması lazım” dedi.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları