Home page
Haber Menüsü


Elektrik üretimine 18 başvuru yapıldı
EPDK Başkanı Günay, enerji piyasasında yapılacak reformun ilk aşaması olarak piyasada faaliyet göstermek isteyenlere lisans vermeye başladıklarını belirterek, 18 tüzel kişinin üretim lisansı için başvurduğunu açıkladı.
Ankara
CNBC-E
    3 Eylül—  Elektrik piyasası bugünden itibaren serbest rekabete açıldı. Elektriğin üretim ve satış faaliyetlerinin bu ortamda yürütülmesine ilişkin olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu artık lisans verebilecek.  

   
 
       
   
MSNBC News Elektrik piyasasında serbest dönem başladı
MSNBC News Elektrik üretimi ilk çeyrekte %3 arttı
MSNBC News Çakan: Elektrik üretimi durmadı
MSNBC News EPDK, enerji lisanslarını belirledi
MSNBC News IEA: 2030'da 1.4 milyar kişi elektriksiz kalacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kurum Başkanı Yusuf Günay, düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Bugün itibarıyla 18 tüzel kişinin üretim lisansı almak için başvuruda bulunduğunu söyleyen Günay, yeni yapı içerisinde çok aktörlü ve gerçek maliyetleri yapsıtan bir piyasa yapısının oluşacağını, bundan böyle piyasa dışı hiçbir unsurun maliyetlere yansıtılmayacağın kaydetti.
       Günay, elektrik piyasasında tek tip tarife uygulamasından bölgesel tarife uygulamasına geçileceğini açıkladı.
       
TRT PAYI NE OLACAK?
        Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Günay, elektrik fiyatlarına piyasa dışı hiçbir unsurun maliyet olarak yansıtılmaması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
       “TRT’nin yüzde 3,5 payının kaldırılması teklifimiz kanuni bir zorunluluk sadece. TRT tabii ki bir kamu hizmeti yapıyor, ulusal çıkarlarımızı da ilgilendirebilir. Ama başka bir kaynaktan desteklenebilir. Çünkü serbest piyasa koşulları içinde oluşacak fiyatlarda piyasa dışı her hangi bir maliyet artışı unsuru yeralmaması gerekmektedir. İlgili kamu tüzel kişilerinin lisans başvurusu tarihinde olay biter. O tarihte bizim yetkimiz başlıyor. Herhangi bir olumsuzluk olmayacağını bekliyoruz. Süratle imza işleminin tamamlanacağı duyumunu aldık.”
       Kanun’un serbest piyasaya geçiş sürecini ortaya koyduğunu, kendilerinin de, halen piyasada faaliyet gösteren tüzel kişilerin lisans için başvurusundan itibaren, kendileriyle uzlaşmacı bir anlayışla, serbest piyasa koşullarına uymasını sağlayacak yapılanmayı isteyeceklerini anlatan Günay, TEDAŞ, EÜAŞ gibi kamu kurumlarının büyük zararları ve yüksek maliyetlerinin hatırlatılması üzerine, “TEDAŞ ya da diğer kamu kuruluşları lisans için bize başvurduklarında düzenlemeye tabi olan tarifeleri kurul belirleyecek. Gerçek maliyetleri yansıtan bir tarife olacak. Şu anki belki yanlış işletmecilik, belki idareye bağlı unsurlar artık tarifede yeralmayacak” dedi.
       
YÜKSEK FİYATA ELEKTRİK SATANLAR
       Yüksek fiyata kamuya elektrik satan yap-işlet-devret projelerine ne gibi bir yaptırım yaptırılacağına ilişkin bir başka soru üzerine de Günay, şunları kaydetti:
        “Çok rahat konuşuluyor tahkime gidilecek, tazminatlar alınacak diye. Bir kere bu kişilere sıkıntı çıkarmak gibi bir amacımız yok. Ama bakacağız hesaplara, yatırım harcaman ne kadar, ne kadar kar ediyorsun, yanlış hesaba dayalı bir şey varsa kimse itiraz etmez. Belki bir kısmı Hazine’den bir miktar tazminat alabilecek. Burada şunun hesabını yapmak gerek. 20 yıl boyuncu iki misli elektrik fiyatı mı ödeyelim, yoksa tazminat o kadar kolay bir şey değil, hukukta esaslı hata diye bir şey var, makul bir insanın yapamayacağı bir hatadır, yani dalgınlıkla atılan imza gibi, bu devlet için de geçerli.”
       Günay, DSİ’ye ait barajların EÜAŞ’ye devri konusunda yapılan görüşmelerin fiyattaki anlaşmazlık nedeniyle tamamlanmadığını, bunun en geç Ocak ayı içinde bitirilmiş olacağını kaydetti.
       Enerji piyasasının yeniden yapılandırılmasının maliyeti konusundaki bir başka soruya karşılık da Günay, “Bu önümüze gelecek tabloya bağlı. Finans piyasasının serbestleştirilmesinde nasıl Hazine’nin katkısı oldu, elektrik piyasasının yapılandırılması için de Hazine’nin desteğine ihtiyacımız var” yanıtını verdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları