Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş’in zorlu 17 ayı
Şubat 2001’de yaşanan krizle adı gündeme gelen, Mart’ta göreve başlayan Derviş, ekonomik programı uygulamaya koyarak yeniden yapılandırmaya hız veren kişi oldu. Derviş, IMF’nin programın kişilere bağlı olmadığı açıklamasından 4 gün sonra istifa etti.
Ankara
AA
    10 Ağustos—  Türk ekonomisinin II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük daralmasını yaşadığı dönemde; ekonomiye yön veren Kemal Derviş oldu. Şubat 2001’de başlayan ekonomik krizle Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye davet edilen Derviş, siyasi çalışmalara ağırlık vermeyi kararlaştırarak istifasını açıkladığı 10 Ağustos’a kadar süren 17 aylık sürede ekonomide yeniden yapılandırma için çalıştı.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Birlikte hareket edeceğiz
MSNBC News NYT: Derviş liderleri ikna ederse istikrar sağlanır
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, IMF’nin 12 milyar dolarlık yeni kredi ile desteklediği yeni ekonomik programın mimarı oldu. Bakanlığı döneminde MHP ile yıldızı barışmayan Derviş, en büyük sıkıntıyı Telekom krizinde yaşadı.
  Derviş, görevinden istifa etti
Derviş: Gönlüm merkez soldan yana
Bahçeli: Geç alınmış bir karar
Cem: Partimize ivme kazandırır
Partilerden istifaya tepki
TOBB: Ekonomi istifadan etkilenmez
Dış basın flaş haber olarak duyurdu
Derviş'in yerine DSP'li Türker atandı
Ecevit: Ekonomi istifadan etkilenmez

       ABD’ye geri dönmeyi bile düşündüğü bu kriz sırasında kaybeden Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz oldu ve istifa etmek zorunda kaldı. Derviş’le Tütün Kanunu’nda ters düşen Yüksel Yalova da bakanlıktan ayrıldı.
       
KAMUDA KÖKLÜ REFORMLARA HIZ VERDİ
        Kamu bankaları ve Merkez Bankası’nın özerkliği gibi önemli reformlara da imza atan Derviş, yaptığı hataları ise açık yüreklilikle dile getirdi. “En büyük hatam ‘kriz üç ayda aşılır’ sözüm” diyen Derviş, siyasi anlama gelen sözlerinin de yanlış olduğunu söyledi.
        Derviş’in siyaset sahnesine ineceğine ilişkin ilk sinyal 2001’in Mayıs’ında Gaziantep ve Adana’ya yaptığı gezilerde ortaya çıktı. Siyaseti felsefesini Nazım Hikmet’in “Yaşamak ne güzel şey be kardeşim” sözüyle açıklayan Derviş, politikadaki “liberal sosyal sentez” çıkışını da 11 Mayıs 2002’de Arı Grubu’nun panelinde açıkladı.
        9 Mayıs 2002’de “Seçim tarihini belirlemek, belirsizliği engeller” sözüyle seçim sürecini başlatan Derviş, DSP’den kopmaların ardından Yeni Oluşum’la birlikte hareket etmesini eleştiren Başbakan Ecevit’e 11 Temmuz’da istifasını sundu. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer’in devreye girmesi ile bu kararını geri aldı.
       
PROGRAM KİŞİLERE BAĞLI DEĞİL
        Geçen hafta DSP’nin “Ya hükümette tarafsız kal ya da siyasi kararını ver” çağrısına “Bitmesi gereken noktaya kadar bakanlık görevindeyim” yanıtını veren Derviş, 1.1 milyar dolarlık kredi dilimini onaylayan IMF’nin Avrupa Direktörü Michael Deppler’in “Artık, Derviş’siz de olur” sözünden dört gün sonra istifa etti.
        1949’da doğan Derviş, London School of Economics mezunu. Doktorasını ABD’de Princeton Üniversitesi’nde yaptı, ODTÜ ve Hacettepe’de öğretim üyeliği görevinde bulundu. 1977’de Dünya Bankası’na giren Derviş, 1996’da Fakirliği Azaltma ve Ekonomik Yönetim’den Sorumlu Başkan Yardımcısı oldu. Şubat krizinde Ecevit’in daveti üzerine Türkiye’ye gelen Derviş Mart 2001’de Devlet Bakanlığı’na getirilmişti.
       
ZOR GÜNLER DERVİŞ’LE ATLATILDI
        19 Şubat 2001’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Başbakan Bülent Ecevit’e Anayasa kitapçığını fırlatmasıyla başlayan gerginlik, Türk finans dünyasının dengelerini bir anda bozdu. 22 Şubat’ta dolar bir gecede yüzde 40 artarak 950 bin liraya çıktı. Gecelik faizler yüzde 7.500’lü rakamlara fırlarken, borsada satış paniği yaşanmıştı. Türkiye’den 7.5 milyar dolarlık döviz kaçışı oldu.
        Böyle bir ortamda Türkiye’ye çağrılan Derviş, bir kurtarıcı gibi ekonominin başına getirildi. Derviş’in göreve başladığı 3 Mart 2001’de dolar 1 milyon lira, borsa endeksi 9.500, faizler yüzde 140 düzeyinde bulunuyordu. Bu arada kriz öncesi yüzde 70’ler düzeyinde seyreden bono faizleri, Derviş’in ilk günlerinde düzenlenen Hazine ihalesinde yüzde 193.7’ye fırladı. Derviş daha sonra güçlü ekonomi programına geçildiğini açıkladı ve güven vermeye çalıştı. Çıkartılan engeller nedeniyle de birçok bakanla tartıştı.
        Mayıs başında gerek ekonomide ve gerekse siyasette uyumlu bir hava yaşanırken, Ecevit’in rahatsızlığı ve ardından başlayan erken seçim tartışmaları, piyasaların dengesini bozdu. Yüzde 50 düzeyine inen faizler yeniden yüzde 70’lere çıktı, 1 milyon 300 binin altını gören dolar 1 milyon 700 bin lirayı aştı. Borsa ise 10.500 puan düzeyine indi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları