Home page
Haber Menüsü


Derviş: Gönlüm merkez soldan yana  
  Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş görevinden istifa etti. Derviş istifasını açıkladıktan sonra İstanbul’a gitti.

Ankara
NTV-MSNBC
 
   10 Ağustos—  Cuma günü Başbakan Bülent Ecevit’le kritik bir görüşme yapan Kemal Derviş, cumartesi sabahı bakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. Siyasete katılacağı partiyi açıklamayan Derviş, gönlünün merkez soldan yana olduğunu söylemekle yetindi. Derviş İstanbul’da ise eski danışmanı Oya Ünlü, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve araştırmacı yazar Tarhan Erdem’le görüştü. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Hiç kimseye kırgınlığım veya kötü hislerim de yok. Lütfen bana iyi şanslar dileyin.”

       Devlet Bakanı Kemal Derviş, siyasal bölünmüşlüğü aşmak için çaba gösterdiğini, Başbakan Bülent Ecevit’in hem bu çabayı sürdürmek, hem de hükümette devam etmenin doğru olmayacağını kendisine ifade ettiğini bildirerek, “artık bugün istifa ediyorum hükümetten. İstifa mektubumu Başbakanlığa gönderdim. Zaten fazla da bir süpriz olmayacak” dedi.
        Bakan Derviş, İstanbul’a hareketinden önce, Hazine Müsteşarlığı’nda basın mensuplarına istifasını açıkladı. Derviş, Başbakan Bülent Ecevit ile yaptığı görüşmeye de değinerek, şunları söyledi:
       
“ECEVİT’E SAYGIM, SEVGİM BÜYÜKTÜR”
Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ise Derviş’in gündemi fazlasıyla işgal ettiğini belirterek istifasını “geç verilmiş bir karar” olarak niteledi.

       “Dün Sayın Başbakanla görüştük, kolay olmadı 30 yıldır ilişkimiz devam ediyor, ona saygım, sevgim büyüktür. 22 yıllık bir yurtdışında yaşamdan, çalışmalarımdan sonra Türkiye’ye Sayın Bülent Ecevit çağırdı. O açıdan da kendisine teşekkür borçluyum. Zor ama insanı çok da mutlu eden bir çalışma ortamına kendisi getirdi beni. Dün dertleştik, sohbet ettik. Biraz daha düşünmemi ima etti. Ben de dolayısıyla birkaç saat daha, dün akşam Sayın Başbakanımızın düşüncelerini de değerlendirerek en doğru kararı vermeye çalıştım.
  KEMAL DERVİŞ KİMDİR?
Başarılı akademik kariyer
Siyaset dışı teknisyen, artık siyasi aktör oldu
Sanıyorum aslında Türk milleti sabırlı ama bir açıdan da pek de sabırlı değil. Hatırlıyorum, ilk geldiğimde, işe başladıktan 5 hafta sonra Sayın Derviş, bu ekonomik kriz hala devam ediyor, ne yapıyorsunuz diye bazı yorumlar çıkmıştı. Evet Başbakan’a olan sevgim ve saygım hala sürüyor. Türkiye’ye çok büyük hizmetleri oldu. Ayrıca da merkez solun Türkiye’de gelişmesine, sosyal demokrasinin gelişmesine çok büyük öncülük etti.”
       
“GÖNÜL BİRLİĞİ İÇİNDEKİLERİN İKTİDARI”
       “Özellikle mart ayından bu yana başlayan ama yeteri derecede güçlü olmayan ekonomik büyümeyi, istidama, refaha dönüşü sağlayabilmek için fikir ve gönül birliği içinde bir iktidara ihtiyaç var. Türkiye’nin, sadece bir koalisyona değil, bir liderler anlayışına ve anlaşmasına değil, gerçekten bir fikir ve gönül birliği içinde Türkiye’nin geleceğini, Türkiye’de yapılacak işleri benimseyen, nasıl yapılacağını bilen ve bu konuda anlaşan insanların bir iktidarı gerekiyor diye düşünüyorum.”
       
DSP’LİLERİN DE BU ÇABADA OLMASI GEREK
“Benim gönlüm merkez solda, çağdaş, sosyal, liberal anlayışı yansıtan, benimseyen ve gerçekten Türkiye’de tek başına dahi iktidar olabilecek bir seçeneğin doğması.”

        “Dolasıyla bu şu andaki siyasal bölünmüşlük ciddi bir sorun ve bunu mutlaka aşmamız gerekiyor diye düşünüyorum ve bu çabayı sarf etmeye çalışıyorum. Sayın Başbakanımıza bunu anlattım. Tabii ki bu çabanın içinde merkez solda, DSP’lilerin de olması gerekir diye düşünüyorum. DSP’liler de bu çabaya katılmalı. Fakat Sayın Başbakanımız bu çabayla hükümetteki konumumun çeliştiğini zaten belirtmişti 2 gün önce, dün yine teyit etti. Hem bu çabayı sürdürmek, hem de hükümette devam etmenin doğru olmayacağını ifade etti. Ben de bu durumda düşüncelerimi tekrar değerlendirdikten sonra, artık bugün istifa ediyorum hükümetten. İstifa mektubumu Başbakanlığa gönderdim. Zaten fazla da bir süpriz olmayacak.”
Derviş’in istifası dış basında ‘son dakika’

       
VATANDAŞIN ARZUSU BİRLİK
       Özellikle merkez solda bir el ele vermenin ve birlikte hareket etmenin imkanlarını zorlamaya çalışacağını vurgulayan Derviş, aslında vatandaşlarda da bu arzunun olduğunu söyledi. Derviş, şunları kaydetti:
        “Deniyor ki ‘vatandaş birleştirsin oylarıyla’. Ama bu o kadar da kolay değil. Vatandaşın önüne 15-18 tane ayrı parti koyduğunuz zaman vatandaş nasıl birleştirsin, kolay değil. Burada sanıyorum siyasal kadroların yardımına ve liderliğe ihtiyaç var, bu birleştirme o şekilde olsun. Eğer 4 Kasım’da güçlü bir iktidar ve fikir birliği içinde çalışacak bir iktidar oluşmazsa önümüzdeki işleri hızla nasıl yapabileceğiz?”
       
SEÇİME DİKKAT ÇEKTİ
        “Kaldı ki şöyle bir tehlike de var, seçim kanununu göz önünde tutarsak. 4 Kasım’da vatandaş oyunun yüzde 40’ı, yüzde 50’si senaryolara göre Meclis’e yansımamış olabilecek. Yani vatandaşlarımız bazı partilere oy vermiş olacak fakat bu partiler Meclis’te temsil edilmeyecek. Meclis oyların ancak yüzde 50’sini, yüzde 45’ini yansıtır bir yapıyla gerçekleşirse o zaman tabii böyle bir Meclis’ten oluşacak iktidarın da bir bakıma meşruiyeti tartışılır hale gelecek. Sanıyorum bunu önlemeye çalışmamız lazım. Ve bu konuda gerçekten ciddi çabalar var, bu çabalar devam edecek, elden geleni yapmaya çalışacağız.”
Özellikle mart ayından bu yana başlayan ama yeteri derecede güçlü olmayan ekonomik büyümeyi, istihdama, refaha dönüşü sağlayabilmek için fikir ve gönül birliği içinde bir iktidara ihtiyaç var.

        Daha kesin görüş ve çözümlere dayanan ittifakların birlikteliğinin doğması için çok da geç olmadığının altını çizen Kemal Derviş, “Benim gönlüm merkez solda, çağdaş, sosyal, liberal anlayışı yansıtan, benimseyen ve gerçekten Türkiye’de tek başına dahi iktidar olabilecek bir seçeneğin doğması. Mevcut seçenekler arasından bu işbirliğinin doğması, bunun için çalışacağım” konuştu.
       
“SİYASET İÇİN SİYASET YAPMAYACAĞIM”
        Kendisinin aslında siyasetçi olmadığını, iktisatçı olduğunu ve 22 yıldır ekonomi politikaları konusunda çalıştığını belirten Derviş, ekonomi bilimiyle uğraştığını, zaman zaman üniversitede ders verdiğini ve siyasetin kendisi için çok yeni bir çaba olduğunu vurguladı.
  Derviş, görevinden istifa etti
Derviş: Gönlüm merkez soldan yana
Bahçeli: Geç alınmış bir karar
Cem: Partimize ivme kazandırır
Partilerden istifaya tepki
TOBB: Ekonomi istifadan etkilenmez
Dış basın flaş haber olarak duyurdu
Derviş'in yerine DSP'li Türker atandı
Ecevit: Ekonomi istifadan etkilenmez
Ekonominin düze çıkması için bu çabayı gösterdiğini belirten Derviş, şöyle devam etti:
        “Bu çabayı göstermemin nedeni de ekonominin düze çıkması... İnsanların gösterdikleri büyük fedakarlıklar, maalesef yıllardır biriken maliyetlerin patlamasıyla ortaya çıkan krizin insanlara yüklediği ağır yükün hafiflemesi lazım ve büyümeye geçmemiz lazım. Siyaset için siyaseti yapmayacağım, ekonomik çözümler üretebilecek bir siyasal tartışma içinde olmak istiyorum. Bu tür siyasal arayış içinde ve siyasal hareket içinde olmak istiyorum.”
       
“SİYASETİN SPOR GİBİ OLMASI GEREKİR”
        Siyasetin spor gibi olması gerektiğini de vurgulayan Kemal Derviş, demokrasilerde yarışmanın gayet normal olduğunu ama bunun birbirini gömmek ve birbirine zarar vermek biçiminde olmadığını dile getirdi.
        Bakan Derviş, şöyle devam etti:
        “Takımlar yarışır ondan sonra da el sıkışılır. Bence insanları suçlamaktan, gömmekten, negatif hisler uyandırmaktan vazgeçmemiz lazım. Çeşitli çözüm önerilerini ortaya koyalım, tartışalım, Türkiye için en güzeli, en iyisi nedir, onu halk önünde tartışalım. Ama sanıyorum birbirine hücum eden, birbirine zarar vermeye çalışan bir siyaset anlayışından vazgeçersek ülkemiz yarar görür. Çünkü siyaset birbirini gömmek, birbirini batırmak üzere kurulursa eninde sonunda bu toplumda da milettimizde de bölünmeler, sıkılmalar, karamsar bir davranışa yol açıyor. Bunu mutlaka önlememiz lazım. Yani siyaset bir yarışmadır. Ama bu yarışma olumlu bir ortamda birbirini batırarak değil, çözüm üzerine, tartışma üzerine kurulmalıdır.”
       
BANA İYİ ŞANSLAR DİLEYİN
       “Ben öyle düşünüyorum, öyle yapacağım. Hiç kimseye kırgınlığım veya kötü hislerim de yok. Daha olumlu, daha yapıcı şekilde tartışırsak sanıyorum daha yararlı olacak. Lütfen bana iyi şanslar dileyin.”
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları