Home page
Haber Menüsü


Hazine Müsteşarı Faik Öztrak
Öztrak: Hedeflerde sorun olmayacak
Hazine Müsteşarı Öztrak, ekonomik programda faiz dışı fazla hedeflerinin tutturulması gerektiğini belirterek; hedeflerde sorun yaşanmayacağını öngördü.
Ahmet Ergen/Ankara
CNBC-E
    29 Temmuz—  Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan sonuçlar itibariyle yüzde 5.1’lik bir büyümeyi yakalayibelecek sürece girdiğini söyledi. Öztrak, Haziran sonu itibariyle hedeflenen 3. 5 katrilyon liralık faiz dışı fazla rakamının 5. 1 katrilyon lira olarak gerçekleştiğini vurgularken, seçimin bütçeye 150 trilyon liralık bir harcama getirdiğini belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Kişi başına borç 3 bin dolar sınırında
MSNBC News Öztrak: Faiz yükünü makul süre taşıyabiliriz
MSNBC News Öztrak: Sistemdeki hastalıklar ayıklandı
MSNBC News Özince: Derviş'in kalması çok olumlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNBC-e’ye konuk olan Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, ekonomik gelişmelere yönelik soruları yanıtladı. Öztrak, Türkiye’ye sağlanacak 1.1 milyar dolarlık kredinin görüşüleceği Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu toplantısı öncesinde tamamlanması gereken düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Öztrak, IMF’nin ön şart olarak gördüğü Mali Yönetim ve İç Kontrol Yasası’nın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.


       Öztrak, “Öyle sanıyorum ki bu ay sonundan önce bu yasanın Meclis’e gitme imkanı olacaktır. Bir diğer düzenleme Banka Sigorta Muameleleri Vergisi’nin, bankalararası döviz işlemlerinde sıfırlanması, o da tamamlanma noktasına geldi” dedi.
       
PROGRAM TAVİZSİZ SÜRMELİ
       Öztrak, seçim sürecinde ekonomik hassasiyetler açısından dikkat edilmesi gereken en önemli konunun “programın tavizsiz sürdürülmesi” olduğunu belirtirken, faiz dışı bütçe fazlası hedefinin mutlaka tutturulması gerektiğini vurguladı.
       Öztrak, ekonomik hedeflerdeki ilk altı aylık sonuçlar ve seçimin bütçeye etkisi konusunda açıklamalar yaptı. Öztrak, şöyle konuştu:
       “Seçim nedeniyle ilave olarak bütçenin üstüne bir 150 trilyon harcama geliyor. Ama bu 150 trilyonu karşılayacak şekilde diğer harcama kalemlerinde ve gelir kalemlerinde belli esneklik var. Bugün itibariyle geldiğimiz noktada hedeflediğimiz Haziran sonu itibariyle faiz dışı fazla 3.5 katrilyon civarındaydı. Bu 5.1 katrilyon lira civarında gerçekleşti.”
       Öztrak, yıl sonu büyüme hedefinin yüzde 3 olduğunu hatırlatarak, “Birinci çeyrekte ulaştığımız üretim seviyesini alırsanız bundan sonra tüm çeyreklerde aynı üretim seviyesi olur ise, mevsimlik düzeltilmiş olursa, yani hiç artmazsa üretim birinci çeyrekteki seviyede giderse yüzde 5.1’lik bir büyümeyi yakalayabileceğimiz görülüyor. En son yaptığımız düzeltmede, 2 milyar dolar olarak öngördüğümüz cari açığı da 1.5 milyar dolara çekmiş durumdayız” dedi.
       
BÜTÇE TAKVİMİ SARKABİLİR
Öztrak, Ankara stüdyosunda Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

       Seçim süreci nedeniyle 2003 bütçesinin hazırlanması takviminde sapmalar olabileceğine dikkat çeken Öztrak, bu durumda geçici bir bütçenin hazırlanabileceğini kaydetti. Öztrak, faizlerin önümüzdeki dönemdeki seyrine ilişkin değerlendirmesinde şöyle konuştu:
       “İç borcun GSMH’ye oranı, bu düzeltilmiş yani dörder çeyreklik GSMH’larla 2000 sonunda yüzde 68.1’di. Martta 58.7’ye geriledi. Haziran ayı sonu itibariyle şu anda 56.1. Biz 2002 sonunda biz bugünkü faizlerle yüzde 52’ye inmesini bekliyoruz.”
       Öztrak, Türkiye’nin 2002 yılında 117 katrilyon liralık iç borç ödemesi yapacağını belirtirken, bu rakamın 2003 yılında 112 katrilyon lira olacağını söyledi.
       Bu rakamın ekonominin taşıyabileceği seviyede olduğuna işaret eden Öztrak, Türkiye’nin normal koşullarda 2003 yılında öngörülenin dışında bir finansmana ihtiyaç duymayacağını da vurguladı.
       Öztrak, önünü görememenin sistemde belirli riskler yarattığını ve bunun da fiyatlara yansıdığını hatırlatarak; “Programı tavizsiz uygulayacağımızı gösterdiğimiz sürece piyasa oyuncularının da güveni sağlanacak. Program tavizsiz uygulanmalı” dedi.
       Öztrak, faiz dışı fazla hedeflerinde bir problem yaşanmayacağını da öngördü.
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları