Home page
Haber Menüsü


TBB Genel Sekreteri ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince
Kâra odaklanan bankalar vergi indirimi istiyor
BDDK’nın yoğun denetim sınavından geçen bankacılık sektörü, bundan sonraki süreçte karlılık üzerinde odaklanacak. Bankalar Birliği, dolaylı ve doğrudan vergilerde indirim ile aracılık maliyetlerinin düşürülmesi gibi taleplerde bulunuyor.
Açıl Sezen
CNBC-E
    22 Temmuz—  Üçlü denetim sürecini aşan bankacılık sektörü, yapısını daha da güçlendirmek ve şoklara karşı kırılganlığını azaltabilmek için karlılığı artırıcı önlemler üzerinde yoğunlaşıyor. Bundan sonraki hedeflerini bu noktaya odaklayan Bankalar Birliği, böyle bir yapıya ulaşabilmek için taleplerini hem IMF heyetiyle yaptığı toplantılarda hem de BDDK ve Hazine ile görüşmelerinde ifade ediyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Özince: Riskler hala çok yüksek
MSNBC News IMF: Kamu bankaları daha çok şube kapatmalı
MSNBC News İş Bankası da Pamukbank'a talip
MSNBC News Akçakoca: Birleşmelerin önemi artıyor
MSNBC News "Kamu bankaları arpalık olmayacak"
MSNBC News Bankalar yurtdışında da küçüldü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankalar Birliği’nin bu taleplerini, Cuma günü BDDK tarafından düzenlenen toplantıda Başkan Ersin Özince dile getirdi.


       Özince, bankacılık sisteminin daha güçlü bir yapıya kavuşabilmesi için şu taleplerini sıraladı:
       Vergi sorunları: Bankalar Birliği, bankacılık sektörünün dolaylı ve dolaysız ciddi bir vergi yükü altında olduğu görüşünde. Özellikle enflasyon muhasebesi sonrası zarar etmelerine rağmen eski tip bilançoları üzerinden vergi ödemek zorunda kalan bankalar, bu uygulamanın düzeltilmesi için BDDK, Maliye ve IMF’ye görüşlerini bildirdi.
       Bunun dışında dolaylı yüklerden Banka ve Sigorta Muamele Vergisi’nin düşürülmesi, Kambiyo Vergisi’nin sıfırlanması da talep ediliyor. Tasarrufa tam güvenceden kaynaklanan mevduat sigorta primlerinin de yeniden düzenlenmesi, risk ve prim arasında ilişki kuran bir uygulamaya geçilmesi isteniyor.
       BDDK’nın olumlu yaklaşımı ve SPK’nın gelecek yıl tüm şirketlere enflasyon muhasebesinden geçirilmiş bilanço açıklama yükümlülüğü getirmesi, bu konularda çözüm için umut veriyor.
       

TAHSİLAT SÜRECİ İYİLEŞSİN
       Alacak tahsilat sürecinin iyileştirilmesi:
Takipteki alacakların karşılığı konusu, İstanbul Yaklaşımı sırasında da gündeme gelmiş, ancak somut bir çözüme ulaşılamamıştı.
       Bankalar, sorunlu alacaklarının tümü için 1 yıl karşılık ayırıyor. Ancak, alacak tahsili ile ilgili süreç yıllarca sürebiliyor. Bu nedenle bankalar, etkin çalışan bir takip hukuku süreci istiyor.
       Aracılık maliyetlerinin düşürülmesi: Bankalar, aracılık faaliyetlerinin pahalı hale gelmesine neden olan yüklerden zorunlu karşılıkların düşürülmesini ya da zorunlu karşılıklara bankalararası piyasada oluşan düzeyde faiz ödenmesini istiyor. Dolaylı yüklerden Banka ve Sigorta Muamele Vergisi’nin düşürülmesi, Kambiyo Vergisi’nin sıfırlanması talep ediliyor. Tasarrufa tam güvenceden kaynaklanan mevduat sigorta primlerinin de yeniden düzenlenmesi, risk ve prim arasında ilişki kuran bir uygulamaya geçilmesi isteniyor.
       Tasarruf araçlarının vergilendirilmesi: Özellikle tahvil ve bonolar üzerindeki stopaj ve vergi yükünün indirilmesi, böylelikle ikame etkisinin kaldırılması ve TL yatırımlarının özendirilmesi isteniyor.
       
KAMU BANKALARI İLE BENZER KRİTERLER
       Kredi müşterilerinde standardizasyon: Bankalar, sağlıklı bir yapıya kavuşma aşamasında kendilerinden istenen birçok kriterin, kredi müşterisi kuruluşlarca da yerine getirilmesi istiyor.
       Bu bağlamda, kredi kullanan kuruluşların raporlama sistemi ve muhasebe standartlarının bankacılık seviyesine getirilmesi bekleniyor.
       Kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki haksız rekabet: Mevzuat gereği, genel bütçeden kaynak aktarılan kuruluşlar dışındaki kamu kuruluşlarının, örneğin üniversite döner sermaye gelirlerinin paraları, sadece kamu bankalarına yatırılabiliyor. Bankalar Birliği, bu durumun haksız rekabet yarattığı görüşünde. Aynı şekilde vakıf paralarının kamu bankalarına yatırılması zorunluluğunun da haksız rekabete neden olduğu ifade ediliyor.
       Ancak Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Safa Ocak, bu görüşe karşı çıkıyor. Nihai hedeflerinin kaum bankalarının özelleştirilmesi olduğunun altını çizen Ocak, bu konudaki eleştirilerin yersiz olduğunu ifade ediyor. Ocak, haksız rekabet yaratabilecek tek uygulamanın Banka Sigorta Muamele Vergisi muafiyeti olabileceğini vurguluyor.
       Personel sorunları: Her bankada güvenlik memuru bulundurulması, eski hükümlülerin çalıştırılaması gibi zorunlulukların, bankacılık sektörü üzerinde yarattığı yüklerin kaldırılmasını istiyor.
       Çek düzenlemeleri: Bankalar, Çek Kanunu, temerrüt faizi uygulaması, gümrüklere verilen teminat mektuplarının limitsiz ve sınırsız olması uygulamalarının değişmesini istiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları