Home page
Haber Menüsü


Özince: Riskler hala çok yüksek
Bankalar Birliği Başkanı Özince, Türkiye’de riskler hala çok yüksek olduğunu belirterek, “Bankacılık sisteminin düzenlemelere hemen uymasının istenmesi ekonomideki kırılganlıkları artırmaktadır” dedi. Özince, krizin iyi yönetilmediğini söyledi.
İstanbul
AA
    19 Temmuz—  Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “Türkiye’de riskler hala çok yüksektir. Bankacılık sisteminin düzenlemelere hemen uymasının istenmesi ekonomideki kırılganlıkları artırmaktadır. Bu nedenle kuralları önceden belirlenmiş makul sürelerin verilmesi ve geçiş dönemlerinde ara çözümlerin devreye sokulması büyük önem taşımaktadır” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF: Kamu bankaları daha çok şube kapatmalı
MSNBC News İş Bankası'nda yeni yönetim kurulu
MSNBC News Moody's bankaların notunu düşürdü
MSNBC News Bankalar yurtdışında da küçüldü
MSNBC News Özince: Derviş'in kalması çok olumlu
MSNBC News Özince: Rating'ciler biraz bekleseydi
MSNBC News Özince: Önümüze net bakabiliyoruz
MSNBC News Özince: Gerekirse banka alırız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ersin Özince, BDDK tarafından düzenlenen toplantıda, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasına bankaların bakış açısını dile getirdi. Bankalar Birliği’nin bu yılki genel kurul seçimlerinde otorite müdahalesi olmadığını söyleyerek konuşmasına başlayan Özince, “Bu durum, sektör açısından önemli bir kazanımdır” dedi.
“Türkiye’de riskler hala çok yüksektir. Bankacılık sisteminin düzenlemelere hemen uymasının istenmesi ekonomideki kırılganlıkları artırmaktadır. Bu nedenle kuralları önceden belirlenmiş makul sürelerin verilmesi ve geçiş dönemlerinde ara çözümlerin devreye sokulması büyük önem taşımaktadır.”
ERSIN ÖZINCE
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı
       Türkiye Bankalar Birliği’nin uzun bir süredir bankaların çok yüksek riskli bir ortamda çalıştığını, bunun olumsuz etkilerini dile getirdiğini, ekonomik anlamda yeniden yapılandırmayı talep ettiğini ve desteklediğini belirten Özince, yeniden yapılanmanın kalıcı olması için, her alanda uygulanması, kamuyu, banka dışı finansal kesimleri, reel sektördeki kurumları da kapsaması ve bu reformların eş zamanlı olarak yapılması gerektiğini vurguladı.
Akçakoca: Banka evliliklerinin önemi artıyor
Düzenlemelerin uluslararası kurallara önemli ölçüde yakın olduğunu ve bankacılık sisteminin rekabet gücünü artırmayı amaçladığını ifade eden Özince, şu görüşleri dile getirdi:
       “Ancak Türkiye’nin geçmişten gelen sorunları, düzenlemelerin kısa sürede uygulanabilirliliğini güçleştirmektedir. Türkiye’de riskler hala çok yüksektir. Bankacılık sisteminin düzenlemelere hemen uymasının istenmesi, ekonomideki kırılganlıkları artırmaktadır. Bu nedenlerle, kuralları önceden belirlenmiş, makul sürelerin verilmesi ve geçiş dönemlerinde ara çözümlerin devreye sokulması büyük önem taşılmaktadır.”
       Sermaye yeterliliği yükümlülüklerinin kısa sürede yerine getirilmesinin, bir daralmaya neden olmadan kolay olmayacağını, yakın dönemde yaşanan gelişmelerin bunun doğruladığını belirten Özince, bankacılık sisteminin sermayesini artırmasının mümkün olmadığı hallerde risklerini azaltmaya çalışmasının ekonomik koşullar dikkate alındığında daha olumsuz sonuçların çıkmasına neden olabildiğine dikkati çekti.
Ocak: Kamu bankaları arpalık olmayacak

KRİZ İYİ YÖNETİLEMEDİ
       Özince, şöyle devam etti:
       “Düzenlemeler ve uygulamanın sistematik riske neden olmaksızın ve sorunlu olmayan kurumlara sorun yaratılmaksızın yapılmasının önemine işaret eden Özince, şöyle devam etti:
        “Başlangıçta bu konuda ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. Maalesef yaşanan kriz iyi yönetilememiş, krizin bankacılık sistemine maliyeti sınırlı düzeyde tutulamamıştır. Daha da önemlisi sorunlu bankaların sorunların çözümüne yönelik kapsamlı bir çözüm paketinin oluşturulması, uzun zaman almıştır. Bunun da ekonomiye çok ciddi maliyeti olmuştur. Fon’a alınan bankaların alacaklarının amme alacağı haline getirilmesi, bankaların kredilendirme davranışlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Birliğimizin tüm itirazlarına rağmen, yapılan ve uygulanmasının güç olduğu görülen bu düzenleme, borçların yeniden yapılandırılması çalışmalarını da etkilemiştir.”
       
BANKALAR BİRLİĞİ’NİN UYARILARI
“Maalesef yaşanan kriz iyi yönetilememiş, krizin bankacılık sistemine maliyeti sınırlı düzeyde tutulamamıştır. Daha da önemlisi sorunlu bankaların sorunların çözümüne yönelik kapsamlı bir çözüm paketinin oluşturulması, uzun zaman almıştır. Bunun da ekonomiye çok ciddi maliyeti olmuştur. Fon’a alınan bankaların alacaklarının amme alacağı haline getirilmesi, bankaların kredilendirme davranışlarını olumsuz yönde etkilemiştir.”
ERSIN ÖZINCE
Bankalar Birliği Başkanı
       Kamu bankalarının sermaye yeterliliklerinin karşılanması ve yeniden yapılandırılması sürecinde bu bankaların sorunlu tüm kredileri için karşılık ayırmaları, kredi arzını aniden sınırlandırmalarının diğer bankalar üzerindeki sorunların daha da ağırlaşmasına neden olduğunu savunan Özince, bu anlamda yeniden yapılandırmanın sektör genelinde ve ekonominin gerekleri de dikkate alınarak yapılması hususunda Bankalar Birliği’nin ciddi uyarıları olduğunu anlattı.
       Uzun bir süredir bankaların düşük karlılılığına ilişkin sorunun Bankalar Birliği’nce gündeme getirilmesine rağmen yeniden yapılandırma sürecinde karlılık sorunun dikkate alınmadığını dile getiren Ersin Özince, tersine bankaların ekonomik faaliyetlerinden gelen katkının dışında bütçenin finansmanında doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmaya çalıştığını, net aktif vergisi, sermaye kazancı vergisi gibi servet vergisi türü vergisel yüklerin sistemin mali bünyesini olumsuz etkilediğini kaydetti.
       
BANKALAR ARASINDA FARKLI UYGULAMALAR
       Ersin Özince, düzenlemenin kamu bankaları, yabancı bankalar, halka açık özel bankalar ve halka açık olmayan özel bankalar için bilanço esasları ve açıklama yöntemleri açısından ciddi farklılıklar içerdiğini, bu durumun arzu edilen şeffaflığın sadece bir grup banka için sağlanmasına neden olduğunu belirtti.
        Ayrıca, halka açık bankaların diğer bankalardan farklı bir uygulamaya tabi tutulması, yöntem değişikliği nedeniyle bilanço sunumlarının farklılılaştırılmasının, borsada banka hisselerine yatırım yapmış olan yerli ve yabancı yatırımcılar nezdinde mali sektöre ilişkin olarak çok ciddi tereddütlerin oluşmasına yol açtığını belirten Özince, şunları kaydetti:
        “Bankacılık sektöründeki reformlar tamamlanırken, sektörlerde uygulanan reform süreçlerinin birbirinden çok farklı olması, sistemin bütünü için kırılganlık yaratmaktadır. Kamu sektörü, şirketler kesimi henüz reform süreçlerinin başında iken, bankacılık sektöründe de özel bankalar ağırlıklı bu sürecin kısa sürede tamamlanmasının istenmesi, kredi piyasasının tıkanmasından başka sonuca yol açmayacaktır. Bankacılık sistemindeki kilitlenme, kredi arzının daralması, şirketler kesimini daha da zora sokacak, ekonominin büyümeye başlamasını geciktirecek, sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak için gerekli olan sanayi sektöründeki yenilenmeyi engelleyecektir.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları