Home page
Haber Menüsü


Dünya basınının gözü Cem ve Derviş’te
 
İsmail Cem’in Dışişleri Bakanlığı’ndan istifası, dünya basınında geniş yer buldu.  

 
NTV-MSNBC
12 Temmuz—  İsmail Cem’in Kemal Derviş ve Hüsamettin Özkan ile başlattıkları yeni hareketi ve amacını anlattığı konuşması, CNN International televizyonunda canlı olarak yayınlandı. Amerikan, İngiliz, Alman ve Yunan basını da, Cem’in istifa etmesine ve Derviş’in önce verip sonra geri çektiği istifasına geniş yer ayırdı.

   
 
       
    MSNBC News Cem: Hedef, sosyal demokrasi ekseninde iktidar
MSNBC News Derviş'in istifası kabul edilmedi
MSNBC News Ecevit: Derviş hatırımızı kırmadı
MSNBC News Dışişleri Bakanı İsmail Cem istifa etti
MSNBC News Özkan, Cem ve Derviş anlaştı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiliz The Guardian gazetesi haberi “Ecevit’ten istifa eden milletvekillerine geri dönün çağrısı” başlığıyla verdi. Haberde Ecevit hükümetinin, kriz ile kaos arasında gidip geldiği yorumu yapıldı.
       İngiliz The Times gazetesi de İsmail Cem’in istifasını “Bakanın istifası Türkiye’yi karıştırdı” başlığıyla sayfalarına taşıdı. Haberde Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in istifasının hükümete ağır bir darbe vurduğu değerlendirmesi yapıldı.
       İngiliz yayın kuruluşu BBC ise internet sayfasında “Türk hükümeti yeni krizde” başlığıyla verdiği haberde iki önemli bakanın istifasıyla hükümetin çökme noktasına geldiğini belirtti. İstifaların Başbakan Bülent Ecevit’in otoritesine büyük zarar verdiği yorumu da yapıldı.
       
FT: İKTİDAR ŞANSLARI VAR
       Financial Times gazetesi, “Türkiye’deki IMF destekli ekonomik programın bıçak sırtında” olduğu yorumunu yaptı.
        ABD’nin Türkiye’den Irak’a karşı muhtemel bir operasyon için destek istediğini, Kıbrıs görüşmelerinde sona yaklaşıldığını ve AB ile üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli reformların meclisten onay beklediğini belirten gazete, “ Türkiye’nin bugün, güçlü ve istikrarlı bir hükümete her zamankinden çok ihtiyaç duyduğunu” yazdı.
        Gazete, Cem, Derviş ve eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın bir “rüya takımı” kurabileceklerini, Cem’in bu oluşumda kilit rol üstlenebileceğini de belirtti. Financial Times, yeni oluşumun “siyasetin diğer ağır toplarını” da arasına alması halinde iktidara gelme şansı yakalayacağını yazdı.
       ABD’de yayınlanan New York Times gazetesi ise Türkiye’nin kabinedeki en büyük istifa ile sarsıldığı değerlendirmesini yaptı. Haberde İsmail Cem’in istifasının hükümetin çöküşünü bir adım daha yaklaştırdığı belirtildi. Türkiye’deki siyasi gelişmeler Alman basınında da geniş yer buldu.
       
“TÜRK TÜRBÜLANSI”
       Türkiyede’ki siyasi gelişmeler Alman basınında da geniş yer buldu. Frankfurter Rundschau “Türk türbülansı” manşetini attığı haberinde, Türkiye’de erken seçimin kaçınılmaz olduğu, seçimle birlikte güçler dengesinin tamamen değişeceği yorumunu yaptı.
       Fransız Liberation gazetesi ise gelişmeleri, “Ecevit kendini yalnız hissediyor olmalı. Koalisyonun kalkanı olan Cem’in istifası hükümet için ölümcül darbe oldu” ifadesiyle değerlendirdi.
       Belçika’nın yüksek tirajlı muhafazakar gazetesi La Libre Belgique de Türkiye’deki siyasi gelişmeleri değerlendirdiği, “Siyasi karmaşa büyüyor” başlıklı haberinde, Cem’in istifası ile Başbakan Ecevit’in “manevra alanının iyice daraldığını” yazdı.
       Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen Yunanistan’da da bütün gazeteler istifalara sayfalarında yer verdi. Ta Nea gazetesi olayları “Türkiye’nin siyaset sahnesinde başrol oynamak isteyen politikacılar gemiyi terkediyor. Geminin kaptanı Ecevit ise dümenin başında kalabilmek için son bir gayret gösteriyor” şeklinde okuyucularına aktardı.
       
İtalyan basını: Ecevit tükendi, Cem’li senaryo revaçta

       İtalyan basınındaki haberlerde Ecevit hükümetinin artık sonunun geldiği belirtildi. Cem ve Derviş’in de aralarında yer aldığı yeni oluşumcuların, erken seçim olasılığını bertaraf eden bir çözüm peşinde olacakları belirtiliyor. Derviş’in Türk ekonomisi açısından yegane kilit isim olduğunu vurgulayan İtalyan gazetelerinin, İsmail Cem’i de Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıran bir isim olarak tanımlamaları da dikkat çekici.
       Rusya’nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya ise “Hükümet içi isyan” başlıklı haberinde, Türkiye’de durumun gerginleştiğini, oysa Türkiye’de gerginliğin kimsenin yararına olmadığını yazdı. Gazete ayrıca, “İslamcılar” olarak adlandırdığı kesimin yeniden kendisini göstermeye başladığını savundu.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları