Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:42 TS 7 Tem., 2000
Hukukçular 312’yi farklı yorumluyor
82 Anayasası’nın mimarı Prof. Aldıkaçtı ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, 312’nin kalmasından, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ise kaldırılmasından yana.
Ankara
ANKA
07 Temmuz— Hukuk otoriteleri, kapatılan Refah Partisi’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’a kesinleşen bir yıllık hapis cezasıyla yeniden gündeme gelen Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi konusunda görüş ayrılığına düştü.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: Demokratikleşme Ekim'de
MSNBC News 'MHP, 312'nin değişmesine karşı'
MSNBC News Erbakan hukukçularla görüştü
MSNBC News Demirel: Siyasetçiler hapsedilmemeli
MSNBC News Kutan'dan 312'nin değiştirilmesi turu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ANKA’nın sorularını yanıtlayan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden ve yürürlükteki Anayasa’nın mimarı Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı, yasanın kaldırılmasını gerektiren koşulların oluşmadığı gerekçesiyle aynen kalmasını istiyor. Karşıt görüşte olan ve Erbakan hakkında son sözün söyleneceği Yargıtay’ın Başkanı Sami Selçuk yasanın tamamen kaldırılması gerektiğini belirtirken, anayasa hukukçusu Ergun Özbudun da yasaya esneklik getirilmesi görüşünü dile getiriyor.
       
PROF.ALDIKAÇTI: SORUMLULUK MECLİS’TE
       Prof. Orhan Aldıkaçtı, toplumun ihtiyaçlarına göre düzenlenen ceza yasalarının, toplumun dinamikleri, koşulları değiştikçe zaman aşımına uğrayabileceğinden değiştirilebileceğini, ancak, Türkiye’de 312. maddenin değiştirilmesini gerektirecek koşulların henüz oluşmadığını savundu. “Değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirilir, tamamen yürürlükten de kaldırılabilir ya da daha ağırlaştırılabilir” diyen Aldıkaçtı, bunun sorumluluğunun TBMM’de olduğunu, ancak bir hukukçu olarak bu aşamada değiştirilmesinden yana olmadığını söyledi.
       
ÖZDEN: 312’Yİ KALDIRMAK SAKINCALI
       Yekta Güngör Özden de, 163. madde kaldırıldıktan sonra 312. maddenin yaşamsal değer taşıdığını savunarak, kaldırılmasını sakıncalı bulduğunu belirtti. Maddenin değiştirilmesini isteyenleri, “ilericilik gösterisi” yapmakla suçlayan Özden, “Bugüne kadar yapılan dinsel ve etnik gösteriler, konuşmalar incelenirse, 312’nin kaldırılması değil, değiştirilip, hafifletilmesinin bile doğru olmadığı görülecektir” dedi.
       312. maddenin, devleti oluşturan ülke ve ulus kavramlarına verilen değerin kanıtı olduğunu kaydeden Yekta Güngör Özden, “İnsan hakları ve demokrasiyi kötüye kullanıp, bu kavram ve kurumları yıpratmaya, Erbakan’ın aldığı cezayı sömürerek, hataları kurala ve ilkeye bindirerek, bu yasaktan kurtarma girişimine ağırlık vermişlerdir” dedi.
       ABD, İsviçre, Almanya, İngiltere ve Fransa’da her insanın olduğu gibi devletin de kendisini koruması için kuralları olduğunu ve bunların, Türkiye’dekinden daha ağır hükümler içerdiğini ileri süren Özden, bir insana yönelik hakaret, kışkırtma, yumruk ve tokadın bile yaptırıma bağlandığı bir ülkede devleti yıpratmaya yönelik çabaların, düşünce özgürlüğü olarak savunulmasını yadırgadığını vurguladı.
       
SAMİ SELÇUK: 312 KALDIRILSIN
       Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ise yasanın tümüyle kaldırılması gerektiğini savunarak, “312. maddeyi düşünce özgürlüğünün önündeki en büyük engel olarak görüyorum. 312’nin biran önce kalkması lazım. Eğer bu yapılamıyorsa madde metni yeniden gözden geçirilmeli, daha anlaşılır daha açık ifadeler kullanılarak, yumuşatılmalıdır” dedi.
       
PROF.ÖZBUDUN: 312 DEĞİŞTİRİLSİN
       Anayasa profesörlerinden Ergun Özbudun da, söz konusu maddenin tümüyle kaldırılmasını doğru bulmadığını, değiştirilmesinin uygun olacağını söyledi. Maddenin bu haliyle demokrasi standartlarına uymadığını savunan Özbudun, 312’nin tamamen kaldırılması gibi bu halde bırakılmasının da sakıncalı olduğuna inandığını belirtti. Maddenin değiştirilmesi durumunda Erbakan’ın da bundan faydalanacağını söyleyen Özbudun, “Bu aşamada gündeme gelmesinin nedeni Erbakan’a verilen hükümdür. Bunu gündeme getirmek Fazilet Parti’nin hakkıdır. Erbakan da bundan yararlanacaktır ve bunun sakıncası yoktur” dedi.
       FP’nin görüşlerine katılmadığını dile getiren Özbudun, 312. maddenin bazı fıkralarından rahatsızlık duyduğunu, bunun FP ile ilişkilendirilerek değiştirilmesini de etiğe aykırı bulmadığını söyledi.
       
PROF.SOYARSLAN: 312 KİNİ ENGELLER
       Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Soyarslan ise, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un açıklamalarını doğru bulmadığını bildirdi. Soyarslan, “Bu madde sadece ırkçıları cezalandıran değil, laikliği de koruyan bir maddedir. Alevisi, Sunnisi, Hanefisi var bunlar arasındaki din ayrımını da düzenliyor” dedi.
       Avrupa’da da 312’nin bulunduğunu ifade eden Prof. Soyarslan, “Kaldırılırsa Türkiye Cumhuriyeti’nin çeşitli kökenleri arasından gelen insanları arasında karşılıklı tahrik olur, bunlar cezasız kalır. Mesela, bu maddeyi kaldırırsanız (Kürt kökenlilerin yerinde olsam Türkleri öldürürüm) diyen birisini cezalandıramazsınız. Bu madde halkın arasındaki kin ve düşmanlığı engelleyen bir maddedir, ancak bu madde şu haliyle ifade özgürlüğüyle çelişiyor. Tamamen iyi niyetle eleştiri mahiyetinde söylediğinizde de kullanılıyor” diye konuştu.
       Maddenin ifade özgürlüğüyle çeliştiğini de vurgulayan Doğan Soyarslan, bunun önüne geçebilmek için İtalya’da olduğu gibi “kamu düzenini yakın tehlikeye düşürecek derecede kin ve düşmanlığa sevketmek” şeklinde düzenleme getirilebileceğini söyledi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları