Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:06 TS 7 Tem., 2000
Kutan’dan 312’nin değiştirilmesi turu
Fazilet Partisi lideri Recai Kutan, kapatılan Refah Partisi’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın mahkum olduğu Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinin değiştirilmesi amacı ile liderler turu yapıyor.
Ankara
NTV
06 Temmuz— DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit ve MHP lideri ve Başbakan Yardımcı Devlet Bahçeli ile dün biraraya gelen Recai Kutan, bugün de Anavatan Partisi Genel Başkanvekili Mustafa Taşar ile görüştü.

   
 
       
    MSNBC News '312'yi sadece fanatikler savunuyor'
MSNBC News 'MHP, 312'nin değişmesine karşı'
MSNBC News Bakanlar Yargıtay onamasına karşı
MSNBC News Çiller: Siyatçenin hukuka sözü yok
MSNBC News Kutan'dan Öymen'e ziyaret
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kutan, ANAP Genel Merkezi’nde yaptığı ziyaretteki konuşmasında, Erbakan hakkında 312. madde uyarınca Diyarbakır DGM’nin verdiği mahkumiyet kararının Yargıtay tarafından onandığını anımsattı. Söz konusu maddeyi “demokrasi ayıbı” diye nitelendiren Kutan, 312. maddenin değiştirilmesini istediklerini ifade etti.
“Biz, herhangi bir şahıs için değil, Türkiye için, Avrupa Birliği’ne girme ihtiyacı için değil, Türk halkı layık olduğu için 312. maddenin değiştirilmesini istiyoruz.”
RECAI KUTAN
FP Genel Başkanı
       
“ŞAHIS İÇİN DEĞİL, HALK İÇİN”
       Erbakan hakkındaki kararın milletin büyük çoğunluğu tarafından üzüntüyle karşılandığını dile getiren Kutan, şunları söyledi:
       “Bu karar ortaya çıktı. Umarım, bu bir vesile olur. Meclis’teki ve dışındaki partilerle bunu müzakere etme imkanı sağlamak istedik. Biz, herhangi bir şahıs için değil, Türkiye için, Avrupa Birliği’ne girme ihtiyacı için değil, Türk halkı layık olduğu için 312. maddenin değiştirilmesini istiyoruz. ANAP Genel Başkanı Sayın Yılmaz da demokratikleşme hususunda yaptığı ve onay gören açıklamaları içinde de Türkiye’nin en ileri seviyede demokrasi şartlarına, özgürlüklere, insan haklarına sahip olmasını ifade etmiştir. Bu inançla ziyaretimizi yaptık. “
       
“ANAP, 312’NİN TADİLİNDEN YANA”
       ANAP Genel Başkan Vekili Taşar da partisinin kesinlikle TCK’nın 312. maddesinin tadilinden yana olduğunu belirterek, bugünkü haliyle devam edemeyeceği düşüncesini dile getirdi. Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığı döneminde hükümetin 312. maddenin tadiliyle ilgili bir yasa tasarısını gündeme getirdiğini ve TBMM’ye sevk edildiğini hatırlatan Taşar, ancak bazı nedenlerden dolayı söz konusu maddede değişiklik yapılamadığını kaydetti.
       Partinin kurucusu Turgut Özal’ın “hür ve serbest düşünce, din ve vicdan özgürlüğü ve hür teşebbüsü” kendilerine vasiyet ettiğini anlatan Taşar, Genel Başkan Yılmaz’ın da insan hakları, demokrasi gibi konulardaki fikirlerini aktardı.
       
DEMOKRASİ AYIBI
       Erbakan’ın başbakanlık yapmış bir zat olduğunu kaydeden Taşar, “Başbakanlık yapmış bir zatın 6 sene önce söylediği sözlerinden mahkum edilmesi, demokrasimizin bir ayıbıdır. Ama, yargı kararına da saygılıyız” dedi.
       Taşar, bu konunun ANAP Genel Başkanı Yılmaz’ın pazartesi yurda dönmesinden sonra yapılması beklenen liderler zirvesinde muhtemelen ele alınacağını söyledi.
       Recai Kutan, bir gazetecinin, “Meclis’in olağanüstü toplanması için bir teklifiniz oldu mu?” şeklindeki sorusu üzerine, bu konunun belki liderlerle yapılacak görüşmelerden sonra gündeme getirilebileceğini kaydetti.
       
ANAP’TAN DİĞER TEPKİLER
       ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı ise Erbakan’ın mahkumiyet kararının onanmasıyla ilgili olarak, “Başbakanlık yapmış bir siyasetçinin mahkum edilir duruma gelmiş olması, demokratik dünyada kabul edilebilir bir konu değildir” dedi.
       Akarcalı, partisinin İstanbul İl Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, babası vefat eden İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ile ünlü sinema sanatçısı Kemal Sunal’ın ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.
       Konuşmasında, yaz tatilinde parti teşkilatının yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Akarcalı, 20-21 Temmuz tarihlerinde araştırma-geliştirme toplantıları düzenleneceğini, 22 Temmuz’da da MKYK’nın İstanbul’da toplanacağını söyledi. Bu toplantıda alınacak kararlar doğrultusunda, milletvekillerinin Anadolu’yu dolaşarak partideki yeni yapılanmaya yardımcı olacaklarını anlatan Akarcalı, bu çalışmaların eğitim ve yapısal eksen üzerine oturacağını kaydetti. Akarcalı, “3 ayda ANAP, ülke çapında siyasette en aktif çalışan parti olacak” dedi.
       
“DEMOKRATİK DÜNYA KABUL ETMEZ”
       Daha sonra soruları yanıtlayan Bülent Akarcalı, Erbakan’ın mahkumiyet kararının onanmasıyla ilgili olarak, “Ne gerekçeyle olursa olsun başbakanlık yapmış bir siyasetçinin mahkum edilir duruma gelmiş olması, demokratik dünyada kabul edilebilir, izah edilebilir bir konu değildir” dedi.
       Siyasetçinin, kanunları kendi çıkardığı için, var olan kanunlarla uyum içinde yaşaması ve yetersiz, yanlış gördüğü kanunları değiştirmesi gibi sorumluluğu olduğunu vurgulayan Akarcalı, ANAP olarak meseleleri yıllardır daha geniş şekilde ele alıp, yanlışlıkları toptan düzeltmeyi teklif ettiklerini bildirdi.
“Türkiye’nin sorunu yalnız 312. madde değildir. Türkiye’nin sorunu vatandaşların da yaşadığı çok sayıda yetersizliktir. Bu yetersizliklerin tümünü ele alarak hareket etmemez gerekir. Türkiye’nin AB yolunda zaten yapması gereken budur.”
BÜLENT AKARCALı
ANAP Genel Başkan Yardımcısı
       
YENİ KANUNLAR İÇİN ÇAĞRI
       Akarcalı, yeni hazırlanan Türk Ceza Kanunu ile Medeni Kanun’un çıkarılması çağrısında da bulunarak, şunları kaydetti:
       “Kişilerin başına bir olay geldiği için duyarlı ve hassas bir konuma düşmeyelim. Bu elitist, seçkinci bir yaklaşım olur. Vatandaşın sorunları olduğu için meseleye yaklaşalım. Onun için sayın Erbakan’ın düştüğü durumu tasvip etmeyerek, bundan ders çıkarmamızı öneriyorum. Türkiye’nin sorunu yalnız 312. madde değildir. Türkiye’nin sorunu vatandaşların da yaşadığı çok sayıda yetersizliktir. Bu yetersizliklerin tümünü ele alarak hareket etmemez gerekir. Türkiye’nin AB yolunda zaten yapması gereken budur. Bize artık başka ülkeler gelip de, demokrasi, insan hakları gibi konularda ders verir konumlarda kimse olmasın. Ekonomide zaten yaşadığımız IMF sorununu, bir de demokraside IMF ile karşılaşmak, yaşamak istemiyoruz. “
       
“DÜŞÜNCEYE YASAK OLMAMALI”
       ANAP Genel Sekreteri Abdulkadir Baş da Necmettin Erbakan hakkında verilen cezanın onanmasını değerlendirirken, “Türkiye’deki insanlar arasına nifak sokulmasına engel olunması, bu amaca yönelik olmayan masumane beyan ve düşüncelere ise bir yasak getirilmemesi lazım” dedi.
       Baş, ANAP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Baş, Erbakan’a verilen hapis cezasının onanmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, mevzuatın, düşünce ve ifade özgürlüğü açısından, ileri ve demokratik kriterlere uygun görünmediğini kaydetti.
       Başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere, siyasilerin bu karar ve uygulamadan memnun olmadıklarını ifade ettiklerine işaret eden Baş, “Öyleyse, kamuoyunu tatmin edecek, demokratik kriterlere uygun bir düzenleme yapılmasında zaruret vardır” dedi. Baş, demokratik hak ve özgürlükler açısından yapılması düşünülen her türlü olumlu değişikliğe destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.
       
“TBMM MESELEYE ÇÖZÜM BULACAKTIR”
       Baş, Türkiye’nin gerçekleri gözönünde tutularak, sıkıntılar değerlendirilerek, bu meselede bir orta yol bulunmasında zorunluluk bulunduğunu ifade etti. Baş, bir soru üzerine, şunları söyledi: “312. maddeyi, Sayın Tayyip Erdoğan ve Sayın Necmettin Erbakan’ın şahsında çözmeye çalışırsanız, çözemezsiniz. Bu maddenin, ifade ve düşünce hürriyeti üzerindeki kısıtlamaları, demokratik ölçüler ve kriterler açısından ele alınması, bunu yaparken de Türkiye’nin gerçeklerinin gözönünde bulundurması lazım. TBMM, bu çizgiyi mutlaka takip ederek, bu meseleye bir çözüm bulacaktır, bunun bulunması lazım. Türkiye’nin şartları itibariyle, Türkiye’nin bölünmesine, Türkiye’deki insanlar arasına nifak sokulmasına engel olunması, bunun önlenmesi lazım. Ama bu amaca yönelik olmayan masumane beyanlar ve düşüncelere de herhangi bir yasak getirilmemesi lazım. Türkiye’nin bu ölçüyü iyi ortaya koyması ve bu ölçüye uygun bir düzenleme yapılması gerekir. “ Türkiye’de başbakanlık yapmış birinin, hapis cezası almasına, ömür boyu siyasi yasaklı olmasına kimsenin razı olamayacağını, herkesin üzüleceğini belirten Baş, ancak mevcut mevzuatta hükmün bu olduğunu söyledi.
       
       
       
    MSNBC News Ecevit: Demokratikleşme Ekim'de
MSNBC News MHP: Erbakan'ı Sezer affetsin
MSNBC News 'Demokrasilerde Erbakan'a ceza verilmez'
MSNBC News 8. Ceza Dairesi'nin gerekçeli kararı
MSNBC News Erbakan cezaevine iyice yaklaştı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları