Home page
Haber Menüsü


Tariş: Gelir desteği tarımdan uzaklaştırıyor
Tariş Zeytin Birliği Başkanı Çetin, doğrudan gelir desteğinin üreticileri tarımdan uzaklaştırdığını belirterek, “IMF politikaları tarımı tasfiyeye götürüyor” dedi.
Ankara
AA
31 Mayıs— TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, tarımda uygulamaya konulan doğrudan gelir desteğinin (DGD), “çiftçiyi tarımdan, üretimden uzaklaştırma politikası” olduğunu öne sürürek, “dağa, taşa tapusu olana para veriliyor” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News 4.1 milyon hanehalkı tarımla uğraşıyor
MSNBC News Tarişbank yeniden BDDK'da
MSNBC News Tariş halka arz düşünüyor
MSNBC News Tariş BDDK'ya sert çıktı
MSNBC News Zeytinyağı ithalatına başlanıyor
MSNBC News Zeytinyağı ihraç yasağı 28 bin kişiyi mağdur edecek
MSNBC News TMO, erken hububat alımına başladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer ile birlikte Ankara’da basın mensupları ile sohbet toplantısı düzenleyen Cahit Çetin, gelişmiş ülkelerin ve özellikle ABD’nin tarıma desteği artırmasına karşın, Türkiye’de bütün sübvansiyonların kaldırılarak, sadece DGD’nin uygulamaya konulduğuna dikkat çekti.
       Bunun, “dışarıda daha ucuza üretiliyor, ithal edilim” mantığının bir sonucu olduğunu belirten Çetin, gıdanın son derece stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak, genetik sayesinde gelişmiş ülkelerin artık bir kökten 60 kilogram domates üreterek ihraç etme politikası güttüğünü anlattı.
       Tarımsal üretimin devamının zorunluluğuna işaret eden Çetin, şöyle konuştu:
       “Kıbrıs Savaşı sırasında silah ambargosu uygulanınca, daha önce tüp fabrikasına dönüştürülen Kırıklale Silah Fabrikası’nı, 3 ayda tekrar silah üretir hale getirdik. Ama tarımdan uzaklaştırıp kente gönderdiğiniz çiftçiyi, 3 ayda değil, hiç geri döndüremezsiniz. Dışarda daha ucuza satılıyor ithal edelim mantığı, bizi, (ordunun maliyeti yüksek, savunma masrafları pahalı, savunma işini taşeron orduya verelim)e götürür.”
       
BANKA VARLIĞINI SÜRDÜRMELİ
       Sahibi kim olursa olsun, Tarişbank’ın tarımın finansmanına yönelik fonksiyonlarının devamının gerektiğine inandıklarını belirten Özer, Danıştay’ın bankanın Tasaruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrine ilişkin kararının henüz kendilerine ulaşmadığını, ulaşması halinde hukuki haklarını kullanacaklarını kaydetti.
       Özer, Tarişbank’ta hukuki sürecin devam ettiğini, ancak kim olursa olsun bankanın varlığını ve işlevini sürdürmesi gerektiğini söyledi.
       
TARIM TASFİYEYE GİDİYOR
       Çetin, DGD’nin mutlaka üretimle bağlantılı hale getirilmesi gerektiğini vurgularken, IMF politikalarının tarımı tasfiyeye götürdüğünü öne sürdü.
       TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer ise prim sisteminin daha doğru bir destek olduğunu, ancak Türkiye’de yanlış uygulandığını belirtti. Özer, “Türkiye’de ürünün maliyetine, uluslararası piyasa fiyatına bakılmaksızın, bütçede ayrılan ödeneğe göre prim miktarı belirleniyor. Bütçede 200 trilyon lira ayrılmışsa, bunu 5-6 ürüne bölüyorlar. Dolar bazında prim miktarları yüzde 50 eridi. Yunanistan’daki zeytin üreticisinin yarısı kadar bile prim alamıyoruz” dedi.
       Özer, prim sisteminin ayrıca, kayıtlı üretimi gerektirdiğinden, ekonomiye kaynak yarattığını, bütçeye maliyetinden kat kat fazla gelir sağladığını vurguladı. Birlik Başkanı Cahit Çetin de bir zamanlar zeytinyağına prim verilmesi amacıyla ihracat sırasında alınan “prelevman kesintilerinden” oluşan fonda biriken paranın, zeytincilik sektörüne destek yerine, polis lojmanı yapımında kullanıldığını belirlediklerini söyledi.
       
YENİDEN YAPILANDIRMA UYGULANAMIYOR
       Başkan Cahit Çetin, birliklerin yeniden yapılandırılmısa için Dünya Bankası desteği ile 2000 yılında başlatılan yeniden yapılandırma projesinin, eleman azaltma dışında uygulanamadığını da açıkladı.
        Birliklerin, geçmişte siyasi etkilerle oldukça fazla eleman istihdam etmek durumunda kaldığını hatırlatan Çetin, yeniden yapılandırma projesi kapsamında, yaklaşık son 2 yılda TARİŞ’ten 1500 kişinin işten çıkarıldığını, bunların tazminatlarının da Dünya Bankası’ndan sağlanan kredi ile karşılandığını söyledi.
       TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer ise TARİŞ’te bir işçinin maliyetinin 1 milyar liranın üzerinde olduğunu belirtirken, işten ayrılan yüksek ücretli işçilerin yerine 300-350 milyon liraya yeni işçi aldıklarını, 4 yılda personel yapısının yüzde 75 değişmiş olacağını kaydetti. Özer, böylece personel maliyetlerinde üçte bir oranında azalma olacağına işaret ederken, 1800’ü kadrolu 5 bin personeli olan TARİŞ’te, sendikasız bir işçi bile bulunmadığını vurguladı.
       
YENİ KREDİ KULLANILAMIYOR
       Yeniden yapılandırma için çıkarılan yasa uyarınca, birliklerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) kaynaklanan borçlarının geçen yıl itibariyle tahkime tabi tutulması gerektiğini hatırlatan Özer, ancak bu hüküm gerçekleşmediği için bankalardan yeni kredi kullanamadıklarını bildirdi.
       TARİŞ’in tahkime tabi olacak 140 trilyon lira anapara, 150 trilyon lira faiz olmak üzere 290 trilyon lira borcu göründüğünü ve buna yüzde 50 faiz uygulandığını hatırlatan Özer, şu bilgiyi verdi:
        “Tahkime tabi borç, faiz yüzünden sürekli büyüyor. Bu borç bilançomuzda görüldüğü için bankalardan yeni kredi kullanmakta zorluk çıkıyor. Tahkim gerçekleşirse, özkaynak olarak artıya geçiyoruz. Birinci sınıf borçlanabileceğiz. Borçlanma maliyetleri düşecek. Bütün birliklerin tahkime tabi borçları 2 katrilyon liraya yaklaştı. Birliklerin bu zincirden kurtarılması lazım.”
       
ÇETİN: ARTIK PATRONUMUZ YOK
       Birlik Başkanı Çetin de, bu borç nedeniyle üreticiye kar bile dağıtamadıklarını vurguladı. Birliklerin artık profesyonelleşmekten başka çaresi bulunmadığını belirten Çetin, şöyle konuştu:
       “Türk çiftçisine kooperatifçiliği öğretemedik. Çiftçi sürekli taban fiyata baktı, dışarıda fiyat yüksekse, ürünün kooperatife değil, tüccara sattı. Oysa, kooperatifler üreticinin geniş çaplı çıkarını korumak için kurulmuştur, tek hedef kar olamaz. Birliklere, şimdiye kadar (Türk çiftçisi kendini yönetemez) anlayışı ile müdahale edildi. Şimdi bunun tersini ispat etmeye çalışıyoruz. Tarımın ve tarım satış kooperatiflerinin kara delik olmadığını ispata koyulduk. Kooperatifçilikte en iyi idare sisteminin önünü açmaya gayret ediyoruz. Artık patronumuz yok. Bağlarımızdan kurtulmak üzereyiz.”
        TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer de yeniden yapılandırma projesinin birlikleri özerk hale getirmeyi amaçlamasına karşın, birçok şey için Yeniden Yapılandırma Kurulu’ndan izin almak durumunda bulunduklarını, yasada eskisine göre özerkliği zedeleyici daha çok hüküm olduğunu belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları