| | | Bir süre önce dökme zeytinyağı ihracatını yasaklayan dış ticaret müsteşarlığı piyasada yaşanan zeytinyağı sıkıntısı nedeniyle sınırlı kapasitede zeytinyağının ithalatına karar verdi. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, işlenip ihraç edilmek üzere prina yağı hariç zeytinyağına ithal izni oludğuna işaret edilirken, bunun kazanılmış olan ihraç pazarlarının korunmasına yönelik olduğu ifade edildi.
TARİŞ: ÇİFTÇİNİN EKMEĞİNE GÖZ DİKİLİYOR
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, karara tepki göstererek, bunun Türk zeytinciliğini öldüreceğini ve üreticiyi mağdur edeceğini ileri sürerek, Zeytinyağı ithalatına izin verilip, 1-2 asit zeytinyağı ihracına yasak getirmek Türk çiftçisinin ekmeğine göz dikmektir dedi. Çetin, kararın zeytin çiftçisinin geleceğini yokedeceğini kaydederek, kararın iç piyasada fiyatları aşağı çekmeye yönelik spekülatif bir yaklaşım olduğunu açıkladı. Cahit Çetin, şöyle konuştu:
Bu karar ihracattaki tahhütlerini yerine getirmek için verilmiş izin değil, çiftçinin belini kırmak için ortaya konulmuş, tüccar indeksli hedefi belli bir manevradır. Türkiyede ihracat için yeterli 30 bin ton arz fazlası varken bu ortamda 10 bin ton zeytinyağı ithal izni gerçekçi değildir. Ayrıca dünya fiyatları Türkiyedeki fiyatlardan daha yüksektir. Türkiyede zeytinyağının kilogramına 2 milyon 500 bin lira fiyatı yüksek bulanlar daha ucuza nereden ithal edeceklerdir? Bu karar iç piyasada panik yaratmaktan öte uygulamada hiç bir anlamı yoktur. Prina yağının da bu ithal izninin dışında tutulması da geçen yıl kötü yağ ithal edilidğinin gizli kabulüdür.
ZEYTİNCİ YANLIZ BIRAKILDI
Zeytin çiftçisinin devlette yanlız bırakıldığını öne süren Çetin, yüksek olan ve yükselme trendinde olan dünya zeytinyağı fiyatlarıyla ithalaın gerçekleşmesinin pek mümkün görünmediğini belirtti. Kararın sadece iç piyasada fiyatları aşağı çekmeye yönelik olabileceğini anlatan Çetin, şöyle dedi:
Çünkü dünya fiyatları çünkü ithalat Türkiyeye 10 bin ton yağ ithalatına sağlayacak bir zemin değildir. Bu ihraç taahhütlerinin yerine getirilmesi için verilmiş bir izin değil, çiftçinin belini kırmak için ortaya konulmuş, tüccar indeksli hedefi belli bir manevradır. Türkiyede ihracat için yeterli 30 bin ton arz fazlası varken 10 bin zeytinyağı ithal etmek gerçekçi değildir. | |