Home page
Haber Menüsü


TMO, erken hububat alımına başladı
Toprak Mahsülleri Ofisi, erken hasat yapılan bölgelerde buğday alımlarına başladı. TZOB, bugday için kilo başına 340 bin 246 lira istiyor.
Ankara
AA
30 Mayıs— Uluslararası Para Fonu’na (IMF) verilen taahhütler gereği hububatta destekleme alımına son verilirken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), erken hasat yapılan yörelerde makbuz karşılığı geçici alım yapmaya başladı. TMO Genel Müdürlüğü, hasat erken yapılan Güneydoğu’da ve Çukurova’da, alım merkezlerinin açık tutularak, çiftçinin ürününü bırakmasına olanak sağlanması için talimat gönderdi. Böylece, “TMO’nun alım yapmayacağı” yönündeki spekülasyonların önlenerek, ürün fiyatlarının düşürülmesi girişimlerinin önüne geçilmiş olacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ofis, TMO’ya hububat alım-satımı ve fiyat belirleme yetkisinin belirlenmesine ilişkin, halen Bakanlar Kurulu’nun imzasına açılmış bulunan kararnamenin tamamlanmasının ardından, fiyat belirleyerek kesin alımlara başlayacak.
       
ARALIK FİYATLARININ %40 ÜZERİNDE OLACAK
       Kararname uyarınca, TMO kendi alım ve satış fiyatlarını belirleyecek. Kararnamede, alım fiyatlarının belirlenmesi konusunda herhangi bir kriter bulunmazken, satış fiyatları konusunda asgari bir sınırlama yer alıyor. Buna göre, TMO’nun iç piyasaya dönük hububat satış fiyatları, Aralık ayında, Haziran ayındaki alım fiyatının asgari yüzde 40 üzerinde olacak. Böylece sektöre önünü görme fırsatı verirken, spekülatif hareketlerin de önüne geçilmiş olacak.
       TMO yetkilileri, kararnamenin yayımlanmasından sonra, hasat başlayan yerlerde hemen alıma geçebileceklerini belirtirken, tarla maliyeteri, ithalat maliyetleri ve piyasa şartlarına göre alım fiyatı belirleyeceklerini söylediler. Verilen bilgiye göre, halen uluslararası piyasalarda ekmeklik buğday 110-124 dolardan işlem görüyor. ABD’den ithal edilmesi halinde, buğdayın ithal maliyetinin 190 dolara ulaştığı belirtiliyor.
       Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ise 1 kg hububatın dane maliyetini 261 bin 727 lira olarak hesapladı ve üretici karı ile birlikte 340 bin 246 lira alım fiyatı açıklanmasını istedi.
       TMO, geçen yıl ekmeklik buğday için 164 bin lira alım fiyatı açıklamış, kademeli olarak bu fiyatı Eylül sonunda 183 bin liraya yükseltmişti. Ofis, geçen yıl, yaklaşık 1.5 milyon ton buğday, 1 milyon ton arpa almıştı.
       Geçen yıl 19 milyon ton düzeyinde tahmin edilen hububat rekoltesinde, bu yıl, hava şartlarının iyi geçmesi nedeniyle 1.5-2 milyon tonluk artış bekleniyor.
       
KREDİ KULLANIMINA SONRA KARAR VERİLECEK
       TMO’nun finansmanı için bu yılki bütçede 200 trilyon liralık kaynak ayrıldı. Geçen yılki borçlanma ve satış politikası nedeniyle Ofis’in nakit durumunun iyi olduğu belirtilirken, bu yıl kredi kullanılıp kullanılmayacağına, Temmuz ayında, alım durumuna göre karar verileceği ifade edildi.
       Destekleme alımlarının kaldırılması nedeniyle, TMO’nun iç piyasaya satışlarından doğacak zararını, artık Hazine karşılamayacak. Ancak, son iki yıldır izlenen satış politikası nedeniyle zaten TMO’nun iç piyasa satışlarından zarar etmediği vurgulanıyor. İhracat durumunda ise uluslararası piyasada oluşan fiyatlar nedeniyle, sübvansiyon gerekiyor.
       TMO, geçen yıl olduğu gibi, hasat edilen ürünün hemen piyasaya inmesini de önlemek amacıyla, kademeli alım fiyatı açıklayacak. Ödemelerin ise aynı şekilde yarısı peşin, yarısı bir ay içinde yapılması öngörülüyor.
       
DÖRT BORSADA DOĞRUDAN ALIM
       TMO bu yıl, kendi alım merkezleri yanında, ayrıca ilk kez 4 borsadan doğrudan alım yapacak. Hububat analiz laboratuvarı bulunan ve sınıflandırılmış şekilde ürün satışa sunulabilen Polatlı, Konya, Karaman ve Edirne borsalarında, TMO, oluşan fiyatlara göre alım yapacak. Ofis görevlileri, borsada oluşan fiyatları izleyerek alıma girecekler, böylece hem alım fiyatı belirlemiş, hem de ürün fiyatının aşırı düşmesini ya da yükselmesini önlemiş olacaklar.
       TMO’nun son iki yıldır yürüttüğü alım politikaları ile “müdahale kurumu” gibi işlev gördüğünü belirten yetkililer, tarımda yeniden yapılanma ve reform programı çerçevesinde, Ofis’in de AB’dekilerin benzeri müdahale kuruluşuna dönüştürülmesi için çalışma yaptıklarını kaydettiler.
       “TMO’nun AB Müdahale Kurumu Yapısına Dönüştürülmesi Projesi”, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile AB Genel Sekreterliği’ne sunulmuştu.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları