Home page
Haber Menüsü


İstanbul Yaklaşımı’nda son tarih 31 Mayıs
Reel sektöre destek verecek İstanbul Yaklaşımı’nda, ‘Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nın 31 Mayıs’a dek imzalanması gerekiyor. Anlaşma 31 Mayıs’ta BDDK onayına sunulacak.
İstanbul
AA
24 Mayıs— Aylardır üzerinde çalışılan İstanbul Yaklaşımı’nda son aşamaya gelindi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan açıklamada, İstanbul Yaklaşımı Çerçeve Anlaşması taslağı üzerinde Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde anlaşma sağlandığı belirtildi.

   
 
       
   
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda görüşme haftaya başlıyor
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda anlaşma sağlandı
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nın 2 koşulu tamam
MSNBC News Liebermann: İstanbul Yaklaşımı'nda sona gelindi
MSNBC News 'İstanbul Yaklaşımı hayata geçecek'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çerçeve anlaşmanın, BDDK onayıyla kabul eden mali kurumların birlikte yürürlüğe gireceği belirtildi.
       Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan ve Yönetim Kurulu’nun onayından geçen İstanbul Yaklaşımı’na dönük “Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması”nı kabul eden mali kurumların 31 Mayıs tarihine kadar metni imzalamaları gerektiği bildirildi.
       4743 sayılı Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılması Hakkında Kanun ve bu Kanuna istinaden yayımlanan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmasının Onaylanması, Kabulü ve Uygulanmasına İlişkin Genel Şartlar Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan ve Yönetim Kurulu’nun onayından geçen Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, Birliğin www.tbb.org.trsitesinde yayınlandı.
       
31 MAYIS’A DEK İMZALANMASI GEREKLİ
       TBB’nin web sitesindeki duyuruya göre, söz konusu Çerçeve Anlaşması’nı kabul ederek imzalayacak olan bankaların, özel finans kurumlarının ve diğer mali kurumların temsilcilerinin, Yönetim Kurulu kararı, yetki belgesi ve resmi makamlar tarafından kabul edilen kimlik belgesi ile beraber Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliği’ne gelerek, asıl metni 31 Mayıs saat 14:00’e kadar imzalamaları gerekiyor.
İstanbul Yaklaşımı’nda finale gelindi

       İmzalanan Çerçeve Anlaşması, 31 Mayıs tarihinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) onayına sunulacak.
       
ANLAŞMANIN İÇERİĞİ
       Anlaşmanın amacı ise şöyle açıklandı:
* Finansal darboğaz yaşamakta olup, yeniden yapılandırılmaları halinde yaşaması mümkün olan ve katma değer yaratma kabiliyetini haiz mal ve hizmet üreten gerçek ve tüzel kişi borçlulara (firmalar), faaliyetlerini verimli bir şekilde sürdürebilecekleri bir ortamın sağlanması, bu şekilde anılan firmaların ticari faaliyetlerinin genişlemesi yoluyla, tedarikçi ve alıcı durumunda olan diğer işletmelere iş ortamı yaratılması, bunların sonucu olarak da istihdamın ve üretimde kapasite kullanımının artırılması,
* Gerek reel sektör, gerekse mali sektör kuruluşlarının, bu anlaşmaya dayalı düzenlemelerin yapılması yoluyla bilançolarına düzen, sağlık ve şeffaflık kazandırılması,
* Gerek reel kesimin katma değer yaratma kabiliyetini haiz firmalarının ekonomiye kazandırılması, gerekse ilgili mali sektör kuruluşlarının daha sağlıklı bir bilanço yapısına kavuşturulmalarının sonucu olarak vergi tahsilatının artırılmasının sağlanması.”
       Bu çerçevede taraflar, ekonomiye katma değer yarattığına inanılan ve en az iki alacaklı kuruluş ile kredi ilişkisi bulunup finansal darboğaz yaşayan üretici firmaların fon yaratma kabiliyetleri de dikkate alınarak alacaklı kuruluşlarca uygun görülecek makul bir süreç içinde ve makul koşullarla, gerek katma değer yaratmaya devam etmeleri, gerekse öngörülen süre içerisinde mali kesime olan geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerini sağlayacaklar.
       Bunu teminen ilgili firmanın yanı sıra, bağlantılı diğer kuruluşlar ile hakim hissedarlarının özverilerini ortaya koymaları ve bu suretle bir uzlaşı platformunun oluşturulması öngörüldü.
       
BDDK’NIN BİLMEDİĞİ SÖZLEŞME OLMAYACAK
       Diğer yandan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yeniden Yapılandırma Çalışma Grubu Başkanı ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş, finansal yeniden yapılandırma sürecinden yararlanan tüm firmalar ve bu kapsama giren tüm alacaklı kuruluşların BDDK’ya bilgi vereceğini, BDDK’nın bilmediği hiçbir sözleşmenin söz konusu olmayacağını açıkladı.
       Memiş, çerçeve anlaşmasıyla ilgili soruları yanıtlarken, taraflar arasında tam şeffaflık olacağını belirtti. Memiş, şöyle konuştu:
       “Yani ilgili firma kendi bünyesinde sonuna kadar ilgili alacaklı kuruluşlara kendini açmak durumundadır. Bu anlamda bu şeffaflık kesinlikle zaten gerekiyor. Alacaklı kuruluşlar da kendi aralarında bütün tartışmalarda alacakları teminat ve faiz oranları son derece şeffaf olmak durumundadır. Bu, çalışmanın sağlıklı sonuçlanabilmesi açısından önemlidir. Ama bunun ötesinde bir şeffaflık ihtiyacı var. O da kamu yönündendir. Banka ile müşteri arasında Bankalar Kanunu gereği sır niteliğindeki birtakım konular irdeleniyor olacaktır. Bunun sadece kamu otoritesi açısından biliniyor olması bizim açımızdan son derece önemlidir. Bu süreç içerisinden yararlanan tüm firmalar ve bu kapsama giren tüm alacaklı kuruluşlar BDDK’ya bilgi verecektir. Dolayısıyla BDDK’nın bilmediği hiçbir sözleşme söz konusu olmayacaktır.”
       
FONLAMA MALİYETİ NEREDEN KARŞILANACAK?
       Fonlamanın maliyetinin nereden karşılanacağı yönündeki bir soru üzerine Memiş, “Özellikle Dünya Bankası olmak üzere fonlama yapılması yönünde bir ilgi olduğunu gözlemliyoruz” dedi.
       Rakam telafuz etmek istemediğini ve program yürüdükçe anlamlı bir rakamın ortaya çıkacağı kanısında olduğunu ifade eden Memiş, “Bu rakamlar oluştukça sözünü ettiğim aktif pasif varlığın oluştuğunu, hatta bunun da kendi içerisinde zincir bir etki yapacağını düşünüyorum. Böyle bir imkanın getiriliyor olması başka kuruluşları da bu tür imkanları getirmeye motive edecektir” diye konuştu.
       Memiş, aslında fonlamanın zaten yapılandırılamamış bir krediye şu anda yapıldığını kaydederek, “Bu fonlama, daha sonra katkısını beklediğimiz bu anlamdaki konularda daha da iyileşerek devam edecektir” dedi.
       Bir basın mensubunun Dünya Bankası’ndan 500 milyon dolar gelebileceğini hatırlatarak, bu rakamın yeterli olup olmayacağını sorması üzerine Memiş, bu rakamların ihtiyatla telafuz edildiğini, bir deklerasyonun kesinlikle olmadığını belirterek, şöyle konuştu:
       “Dünya Bankası’nın da kendi içinde bir prosesi var. Onlar da şu dakika bizim hazırladığımız bu programı irdelemeye çalışıyorlar. Bunu mutlaka kendi aralarında görüşeceklerdir. Dolayısıyla böyle bir süreçten mutlaka geçecektir. Bu karar organlarından geçtikten sonra ortaya konacaktır.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları