Home page
Haber Menüsü


İstanbul Yaklaşımı’nın 2 koşulu tamam
Dört öncelikli koşulun ikisi tamam... Ancak, diğer iki koşul, Karşılıklar Kararnamesi ve İcra - İflas Yasası’ndaki yapılacak değişiklikler bekleniyor.
Esra Yener
CNBC-E
16 Mayıs— İstanbul Yaklaşımı’nın start alması için istenen dört öncelikli koşulun ikisi tamam. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun Bankalar Birliği’nin hazırladığı Çerçeve Anlaşması’nı 10 gün içinde imzalaması bekleniyor. Dünya Bankası’da sisteme 300 - 400 milyon dolarlık bir finans desteği vermeyi kabul etttiği kaydediliyor.

   
 
       
   
MSNBC News Liebermann: İstanbul Yaklaşımı'nda sona gelindi
MSNBC News 'İstanbul Yaklaşımı hayata geçecek'
MSNBC News Özince: İstanbul Yaklaşımı aysonuna dek netleşecek
MSNBC News Özilhan: İstanbul Yaklaşımı yılan hikayesine döndü
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'na DB desteği
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'na destek vermeyi istiyoruz
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda sona geliniyor
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nın anahtarı Karşılıklar Kararnamesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak, bankacılık sektörünün İstanbul Yaklaşımı’nın işlemesi için istediği diğer iki koşul, Karşılıklar Kararnamesi ve İcra - İflas Yasası’ndaki değişiklikler için halen süreç hızlanmadı.
       
FİRMALAR İKİYE AYRILIYOR
       Bankalar Birliği’nin hazırladığı ve BDDK’nın da onayladığı bildirilen Çerçeve Anlaşması’nda kredisi yeniden yapılandırılacak firmalar, “büyük ölçekliler” ile “küçük ve ortaboy ölçekliler” diye ikiye ayrılıyor.
       Büyük ölçekli firmalar için, en az 100 bordolu işçi, yıllık 25 trilyon liralık ciro, 15 milyon dolarlık ihracat 15 trilyon liralık aktif büyüklük koşullarından en az ikisine sahip olan şirketler tanımı getirildi.
       Plana göre, kredi borcu 10 milyon doların üzerinde olan firmalar için en büyük alacaklı üç banka oturacak. Kendi içlerinde bu firmanın kredilerinin nasıl yapılandırılacağını belirleyecek.
DB’den KOBİ’lere 500 milyon dolar kredi

       Sisteme olumlu bakan BDDK’nın bu anlaşma metnine sıcak baktığı, ancak, diğer küçük alacaklı firmaların mahkeme yoluyla icra yoluna gitmesi durumunda, bu sistemin tıkanacağı endişesinde olduğu belirtiliyor.
       Bu nedenle Kurul’un bu soruna karşı gerekli önlemlerin de metne girmesinin ardından anlaşmayı onaylayacağı kaydediliyor.
       
DÜNYA BANKASI’NDAN DESTEK
       Bankacılık Sektörü’nün sistemin finansmanı için istediği katkı konusunda ise Dünya Bankası’nın bir kaynak ayırmayı kabul ettiği belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, Dünya Bankası, yan kuruluşu olan IFC aracılıgğı ile sistemde ek kredi ihtiyacı doğacak firmalara destek sağlamayı planlıyor.
       Dünya Bankası’nın, ancak ek kredi ihtiyacı doğması durumunda vermeyi kabul ettiği bu finansman desteği için 300 - 400 milyon dolarlık kaynak ayrıldığını bankacılık sektörüne bildirdiği kaydediliyor.
       
DÜZENLEMELER YAVAŞ YÜRÜYOR
       Karşılıklar Kararnamesi ve İcra İflas Yasası değişikliklerinde ise daha yavaş yürüyor. IMF ve BDDK, bankaların bilançolarında yeniden yapılandırılacak şirketler için ayrılacak karşılıkların mimumum düzeyde tutulması yönündeki bu talebin, sektörün mali yapısının izlenmesinde sorun yaratacağı endişesi taşıyor. Bu nedenle halen bu konudaki tartışmalar sonuçlanamıyor.
       Ayrıca, bankacılık sektörünün takipteki krediler için daha hızlı icra ve tahsilat yoluna gidilebilmesi için İcra İflas Yasası’nda değişiklik yapılması yönündeki talebi de bir sonuca ulaşılamadı. Adalet Bakanlığı’nda oluşan komisyon çalışmalarını yürütüyor. Ancak yasa değişikliği yoluyla olacak bu düzenlemenin ancak sonbahara yetişebileceği kaydediliyor.
       CNBC - e’nin yayına katılan Türkiye Bankalar Birliği Hukuk Müşavirleri Kurulu üyesi Pamukbank Hukuk Danışmanı Ersin Lokmanhekim, yasa değişikliği konusunda Adalet Bakanlığı ile yaklaşık 9 aydır karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu, ancak ortak bir metnin çıkmadığına dikkat çekti.
       Lokmanhekim, bu nedenle bu yasa değişikliğinin kısas ürede olmasının mümkün olmadığını, bankacılık sektörünün de İstanbul Yaklaşımı’nın start alması için öne çıkan bu koşuldan geri adım attığını belirtti. Lokmanhekim, diğer koşulların oluşması durumunda İstanbul Yaklaşımı’na başlanacağını, ardından İcra - İflas Yasası değişikliğinin takip edileceğini söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları