Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 07:20 GMT 26 Tem., 2000
Fransa’da tarıma verilen destek miktarı 11 milyar dolar
Türk çiftçilerinin kendisine örnek aldığı tarım destekleme modelini uygulayan Fransa’da, çiftçiye verilen destek miktarı 11 milyar dolar düzeyinde.
İstanbul
NTV-MSNBC
4 Temmuz— Türk çiftçilerinin kendisine örnek aldığı tarım destekleme modeli Fransa’ya ait. Avrupa Birliği kapsamındaki en büyük tarım üreticisi olan Fransa’nın tarıma verdiği destek miktarı 11 milyar 33 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ayrıca, Avrupa Birliği’nin tarım konusundaki faaliyetlerini düzenleyen Ortak Tarım Politikası kapsamında yıllık 9.63 milyar dolarlık bir destekleme sözkonusu olurken, Fransa hükümeti üçüncü ülkelerden yapılan ithalata koyduğu ek vergilerle tarıma verdiği desteği arttırıyor.


       Avrupa Birliği’nin en büyük tarım ülkesi niteliğindeki Fransa’da 801 bin çiftlikte çalışan çiftçi sayısı 1 milyon kişiye ulaşırken, ülke tahıl üretiminde AB’de birinci, dünyada ise sekizinci konumda bulunuyor. Fransa Tarım Bakanlığı’nın tarıma direkt olarak verdiği destek tutarı ise 2000 yılı itibariyle 1 milyar 70 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Ayrıca hayvancılığa verilen desteğin ise yüzde 6 oranında artması da sözkonusu. Fransa’nın destekleme için örnek alınmasının en büyük özelliği ise sağlayan dolaylı desteklerin (özellikle vergilerin) fazlalığı. Bu arada, hububat için belirlenen müdahale fiyatı ise kilogram başına 95.940 lira olurken, fiyatlarda aylık düzeltemeler yapılıyor.
       
TÜRKİYE’DE DURUM
       Türkiye’de ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre 1999 yılında verilen desteğin toplamı 16.1 milyar dolar düzeyinde. Bu rakam Türkiye’yi OECD ülkeleri arasında Gayri Safi Hasılası’na oranla tarım desteklemesine en fazla para harcayan ülke konumuna getiriyor. Tarıma verilen desteğin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı yüzde 8.4 düzeyinde bulunuyor.
       OECD ülkelerinde tarım desteklemeleri 1999 yılında yaklaşık yüzde 3 oranında artarak 361 milyar dolara ulaşırken, bu rakam ülkelerin toplam Gari Safi Milli Hasıla’sının yüzde 1.4’üne denk düşüyor.
       
OTP SİSTEMİ
       Avrupa Birliği’nde tarıma verilen destek, Ortak Tarım Politikası kapsamında gerçekleştiriliyor. Ortak Tarım Politikası, sanayi malları için uygulanan rejimlerden daha farklı, korumacı bir yapıya sahip. 1962’den bu yana uygulanan sistem kapsamında üç ayrı konuda düzenlemeler yapılarak, OTP yönlendiriliyor: İç Piyasa Düzenlemeleri, Dış Piyasa Düzenlemeleri ve Piyasa Düzenleyici Diğer Önlemler.


       Ortak Tarım Politikası kapsamında gerçekleştirilen fiyat ve pazar mekanizmalarından en fazla yararlanan ürünlerin başında tahıllar, şeker, süt ve süt ürünleri, sığır ve dana eti ve zeytinyağı gelirken; domuz eti, kümes hayvanları, yumurta, şarap ve tütün gibi ürünler de önemli şekilde destekleniyor.
       AB’nin uyguladığı politika kapsamında, fiyatlar yıllık olarak tüm ürünleri kapsayacak şekilde belirleniyor. AB Komisyonu, üye ülkelerin talepleri ve meslek gruplarının görüşlerini dikkate alarak, takvim yılı başında ya da sonunda yeni üretim dönemi fiyatlarıyla ilgili öneri paketini hazırlayarak Konsey’e sunuyor. Konsey tarafından benimsenen fiyatlar, ilkbaharda açıklanıyor.
       Fiyatların belirlenmesinde tarım işletmelerinin varlığını sürdürmesine ve tarım sektöründe çalışanların diğer sektörlerde çalışanlara eşdeğer bir gelir elde etmesine olanak sağlayacak bir fiyat düzeyi hedefleniyor. Ayrıca, fiyat belirlemesinde AB bütçesi, ürünün iç ve dış piyasalardaki durumu, kalitesi ve standart özellikleri de önem taşıyor.
       Ortak Tarım Politikası kapsamında piyasa mekanizması, AB ülkelerinde yetiştirilen tarımsal ürünlerin yaklaşık yüzde 95’ini kapsıyor. 1999 yılı verilerine göre, destekleme fiyat sistemi üretimin yaklaşık yüzde 72’sini, dış koruma sistemi yüzde 25’ini, ek üretim yardımları yüzde 2.5’ini ve alan veya üretim miktarına bağlı olarak doğrudan destek yardımları ise yüzde 1 düzeyinde bulunuyor.
       Tarım desteklemelerinin gerçekleştirilmesinde ithalatçılardan alınan vergiler önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda, üretim masrafları düşünülerek en düşük ithalat fiyatının belirlenmesi yanında, dünya fiyatlarının ile üretim fiyatlarındaki fark kadar ithalata konulan ve ithalatçıdan tahsil edilen vergiler de bulunuyor. Ayrıca gümrük vergisi yanında, üçüncü ülkelerden yapılan ithalattan alınan vergilere karşılık fiyatların ülkedeki referans fiyatının altında kalması halinde telafi edici vergiler de alınıyor.
       
‘AB BÜTÇESİNİN YARISI TARIMA GİDİYOR’
       Bu arada, Avrupa Birliği’nin toplam bütçesinin neredeyse yarısının tarım desteklemeleri için kullanılması sözkonusu olurken; Washington’daki Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nden Patrick Messerlin’nin yaptığı bir araştırmaya göre, tarımın korunması için harcanan paranın Avrupa Birliği’nin yıllık Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 7’sine (yaklaşık 600 milyar dolara) ulaştığı ifade ediliyor.
       Dünya Doğa Fonu Avrupa Ofisi Direktörü Tony Long ise, OTP’nin şu anda Avrupa Birliği’nin ihtiyaçlarına cevap vermekten çok uzak olduğunu söylerken, “OTP’nin dört kişilik bir aileye yıllık maliyeti 1200 Euro. Bu sistem çiftçilere yüksek bir hayat standardı sağlamak yerine, sadece bir avuç insanın yararına hizmet ediyor. Son on yılda çiftçilerin eline geçen ortalama ücretin yaklaşık yüzde 30 oranında azalmasının nedeni bu programdır” diyor.
       
DEĞİŞİKLİKLER GÜNDEMDE
       Avrupa Birliği’nin genişleme sürecine girmesiyle, Ortak Tarım Politikası’nda değişikliklerin yapılması da gündemde. Tarım politikasında değişikliği gerektiren nedenler, şöyle sıralanıyor: a) Bazı sektörlerde pazar dengesinin bozulma riski, b) Çevre koruma anlaşmaları kapsamındaki düzenlemeler, c) Tüketici haklarının karşılanması ihtiyacı, d) Yerelleşmiş basit kurallara yönelik gereksinim, e) OTP sisteminin yarattığı bütçe yükü.
       Reform kapsamında OTP sisteminde yapılması düşünülen değişikler ise beş başlıkta toplanıyor:
       - Tarım ürünlerinin dünya pazarlarında rekabet gücünü arttırmak için piyasa destek fiyatlarını düşürmek,
       - Doğrudan yardımları, çiftçilere yüksek gelir düzeyi sağlanması yönünden, fiyat indirimlerini kısmen giderecek nitelikte yükseltmek,
       - AB’nin dünya ticaretindeki konumunu güçlendirmek,
       - Gıda güvenliği, çevre koruma ve hayvan sağlığı konusundaki kaygıları yanıtlar nitelikte etkin çevre koruma mevzuatı oluşturmak,
       - OTP’nin ikinci ayağını oluşturacak nitelikte yeni bir kırsal kalkınma politikasısın oluşturulması.
       
   
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları