Home page
Haber Menüsü


Boyner: Mayıs’tan sonra tüketim canlanacak
Perakende sektörünün sorunları İstanbul’da masaya yatırıldı. Boyner Holding Murahhas Azası Boyner, Mayıs’tan itibaren tüketimin canlanacağını öngördü.
İstanbul
AA
17 Nisan— Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, ekonomik iyileşme ve krizden çıkma konusunda geçen seneye göre olumlu sinyaller olduğunu söyledi. 7. Uluslararası Perakendecilik Konferansı’nda konuşan Boyner, büyümeyle ilgili olarak geçen yılın Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları büyüme oranlarının çok düşük olması nedeniyle, bu aylarla bir karşılaştırma yapmanın aldatıcı olacağını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Dış yatırım kritik önemde
MSNBC News TÜSİAD: Faizler daha hızlı düşürülmeli
MSNBC News YASED: Büyüme beklentileri zayıflıyor
MSNBC News Kapasite kullanımı Mart'ta yükseldi
MSNBC News Aybar: Otomotiv canlanmaya başladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
EKSİ ENFLASYON GÖRÜLEBİLİR
       Yaz aylarında Türkiye’de “eksi” enflasyonun görülebileceğini kaydeden Boyner, “tüketimin artmasıyla fiyatların düştüğü” denkleminin tersine, Mayıs ayından itibaren, fiyatların düşmesiyle birlikte tüketimin artacağını ifade etti.
       Boyner, kapasite kullanım oranlarına ilişkin bir soru üzerine, şu anda yapılan ithalatın mal bedelinin yaz aylarında ödeneceğini ve o zamana kadar ithalatta öngörülen patlamanın kayıtlarda görülmeyeceğini kaydederek, şöyle konuştu:
       “Bunu çok kısa vadede kapasite kullanım oranlarında görebiliriz. Geçen seneye göre ciddi bir iyileşme var. Sokak öyle gösteriyor. Bir tek şeye dikkat etmek lazım geçen sene Haziran, Temmuz, Ağustos o kadar kötüydü ki bu sene çok büyük büyüme oranları görülebilir. Ama çok kötü bir dönemle karşılaştırdığımız için öyle görünecektir.”
       
’PİYASANIN AÇILDIĞINI GÖRECEĞİZ’
       Cem Boyner, yaz aylarındaki enflasyon rakamına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:
       “Yaz aylarında fiyatlar düşeceği için tüketimin ciddi oranda artacağını düşünüyorum. Bugüne kadar 20-30 yıldır alıştığımızın tam tersine fiyatların artması yerine düşmesi nedeniyle tüketim artacak. Bunu Mayıs, Haziran, Temmuzda göreceğiz. Haziranda enflasyonu eksi görürsek hiç şaşırmayalım ama eksi enflasyonda piyasanın açıldığını göreceğiz. Buna hiçbirimiz alışık değiliz. Böyle bir şey hiç görmedik.”
       Boyner, “Onun için 40 milyon adet malı üretip, 40 milyon müşteriye, 40 milyon kere satarız. Yeter ki devletle bir ticari ilişkimiz olmasın. Kamu bankalarıyla çalışmayalım” dedi.
       
YILMAZ: BAKKALLAR RAKİBİMİZ DEĞİL
       Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Hasan Yılmaz da, 7. Uluslararası Perakendecilik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, geçen yıl sonu itibariyle sektörde görülen küçülme rakamının gerçek bir küçülme rakamı olmadığını söyledi.
       Yılmaz, 2001’de tüketimde çok ciddi bir küçülme olduğu ifade edildiğini belirterek, “Gıdada düşüşün bu kadar büyük boyutta olduğuna inanmıyorum. İnsanlar zorunlu ihtiyaçlarını her koşulda almak zorunda. Rakamlarda gerçekten pozitif bir gelişme var” dedi.
       Bir süre önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan “Tüketim Maddeleri ve İhtiyaç Malzemelerinin Satışıyla İştigal Eden Büyük Mağazaların Kurulmasının İzne Bağlanması Hakkında Kanunu Tasarısı”na da değinen Yılmaz, “Ben bakkalları rakibimiz olarak görmüyorum. Üreticiler tüketicilerin beklentileri doğrultusunda birşeyler yapmak istiyorlar. Amacımız bakkallar olmasın, marketler olsun değildir. Tüketiciye ulaşmak gibi aynı amacı taşıyoruz. Daha hijyen, daha kaliteli, daha uygun fiyatlar sunanları engellemek yerine, destek vermek gerekir diye düşünüyorum” dedi.
       
SABANCI: ALIŞVERİŞ UCUZA KAYIYOR
       Sabancı Holding Perakendecilik Grubu Başkanı Demir Sabancı da, alışveriş alışkanlığının yavaş yavaş değişmeye başladığını, özellikle krizin ardından insanların markalardan ziyade daha ucuz ürünlere yönelmeye başladığını kaydetti.
       Sabancı, yasa tasarısıyla ilgili olarak da, bakkalların yok olmasının söz konusu olmadığını, gelişen koşullar çerçevesinde bakkalların da artık organizasyon içine girmeye başladıklarını söyledi.
       Sabancı, bir izleyicinin, “Kral müşteriyse kraliçe kim?” sorusu üzerine de, söz alarak, “Kral müşteriyse, kraliçe devlet. Çünkü perakendecilik devleti nemalandırıyor. Perakendeciliğin en büyük ortağı devlet. Kar da etse, zarar da etse kraliçeyi memnun etmek durumundadır” dedi.
       
TANRIKULU: PERAKENDECİLİĞİN CAZİBESİ ARTTI
       Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da, yaptığı konuşmada, 1992 yılından itibaren hızla artan teşvik sayısından en çok hipermarketlerin yararlandığının görüldüğünü belirterek, teşvik politikasının hiper ve süpermarket teknolojilerinin ithalatını kolaylaştırarak, ülke genelinde yatırım alanı olarak perakendeciliğin cazibesini artırdığını seyledi.
       Tanrıkulu, tüketim alışkanlıklarının değişmesi yanında, sektöre teşviklerin etkisiyle alışveriş sektörünün güçlendiğini belirterek, şöyle konuştu:
       “Vergi imtiyazları ve krediler yoluyla yapılan teşvik uygulamaları, iş merkezleri, sosyal faaliyet ve eğlence merkezleri, alışveriş merkezlerinin kurulmasını sağlamıştır. 1992’den itibaren hızla artan teşvik sayısının en çok hipermarketlere yaradığını görüyoruz. 1994’de ise teşviklerin neredeyse tamamı hipermarketlere verilmiştir. Teşvik politikası, hiper ve süpermarket teknolojilerinin ithalatını kolaylaştırarak, ülke genelinde bir yatırım alanı olarak perakendeciliğin cazibesini de artırmıştır. Öte yandan bu süreç ülkedeki geleneksel perakendeci yapıları ortadan kaldırmamakla birlikte kentsel alanlarda yeni mekansal dinamikleri devreye sokmuştur.”
       
KÜÇÜK ÖLÇEKLİLER İHMAL EDİLDİ
       Türkiye’de büyük ölçekli perakendeciliğin teşvik edilirken, küçük ve orta ölçekli perakendecilerin ihmal edildiğini ve sürecin onların aleyhine işlediğini kaydeden Tanrıkulu, Avrupa ve Amerika’dan örnekler vererek, bu bölgelerde büyük ölçekli perakendeciliğin hızla gelişirken, rekabet boyutunun da dikkate alındığını ve sektörle ilgili düzenlemeler yapıldığını söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları