Home page
Haber Menüsü


YASED Başkanı Faruk Yöneyman
YASED: Büyüme beklentileri zayıflıyor
Yabancı Sermaye Derneği’nin yaptığı Mart ayı Barometre anketine göre, büyümenin artacağına inananların oranı yüzde 75’ten 67’ye indi.
İstanbul
CNBC-E
    17 Nisan—  Yabancı Sermaye Derneği (YASED), yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcının Türkiye’deki yatırım ortamı ve gelecekle ilgili tahminlerinin bir önceki döneme göre bir miktar olumsuza gittiğini bildirdi. Barometre Mart 2002 Anketi’ne göre, büyümenin hızlanacağı yolundaki beklentiler azaldı. Büyümenin hızlanacağına inanan üyelerin oranı 2001 sonunda yüzde 75 iken, bu yılın ilk çeyreğinde ise bu oran yüzde 67’ye indi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF: Yüzde 3 büyüme iddialı
MSNBC News IMF 1.1 milyar doları serbest bıraktı
MSNBC News YASED: Karamsarlık arttı
MSNBC News TÜSİAD: Enflasyonda beklenti güçlendi
MSNBC News Büyüme beklentileri güç kazanıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yabancı Sermaye Derneği’nin düzenlediği Barometre Mart 2002 Anketi sonuçları açıklandı. Buna göre, yatırımcıların yıl sonu dolar tahmini 1 milyon 852 bin lira olurken, TEFE’de yüzde 44, TÜFE’de ise yüzde 45 artış bekleniyor. Enflasyon hızı düşecek diyenlerin oranı yüzde 74’den yüzde 70’e gerilerken, büyümenin 2002’de yüzde 1.8 olması bekleniyor.
       “Temkinli ve iyimser” olduklarını belirten YASED üyelerinin yüzde 77’si 2001 sonunda yatırım ortamının daha iyiye gideceğini düşünürken, bu oran yılın ilk çeyreğinde yüzde 55’e indi.
       Enflasyon hızı düşecek diyenlerin oranı yüzde 74’den yüzde 70’e gerilerken, yatırımcıların 2002 yılı sonu dolar tahmini 1 milyon 852 bin lira olarak belirlendi.
       Önemli bir düşüşün yatırım ortamının değerlendirilmesinde karşılarına çıktığını kaydeden YASED Başkanı Yöneyman, genel yatırım ortamının daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranının 2001 yılı sonu itibariyle yüzde 77 iken, 2002 yılı ilk çeyreğinde yüzde 55’e gerilediğini bildirdi.
       Yöneyman, yatırımcının ekonomik ortamın iyileşmesiyle ilgili umutlarını 2003 yılına sakladığının görüldüğünü ve 2003 sonunda ekonomide yüzde 3.9’luk bir büyümenin öngörüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:
       “Aynı zamanda 2003 yılı sonu faizler ve enflasyon oranlarında TEFE ve TÜFE rakamları göze alınırsa 2003 yılında sırasıyla yüzde 35, yüzde 30 ve yüzde 31 ile önemli bir düşme beklentisi görülmektedir. 2003 yılı sonu için dolar tahmini 2 milyon 360 bin TL. Euro değeri ise aynı dönem için 2 milyon 155 bin lira tahmin ediliyor.”
       
YATIRIM ORTAMI MUHAKKAK DÜZELTİLMELİ
       Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneyman, “Yerli yabancı ayırt etmeden Türkiye’de yatırım ortamının muhakkak düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
       Yöneyman, bu konuda Ocak ayında Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun çalışmalara başladığına dikkat çekerek, bu toplantılarda özel sektör ve devletin ortam iyileştirme konularında müşterek zemin hazırladıklarını anlattı.
       Yöneyman, toplantılarda özellikle bürokrasinin azaltılması konusunun altının çizildiğini belirterek, uzun yıllar kemikleşmiş sorunların hepsinin çok kısa sürede çözüme ulaşmasının zor olduğunu ifade etti.
       2002 yılının Türkiye için çok kritik bir yıl olduğunu vurgulayan Yöneyman, “Bazı Türk sermayesinin yurtdışına çıkışı devam ediyor. Bu rakam 2001 yılında 700 milyon doları bulmuştur. Bunun 550 milyon doları Bulgaristan ve Romanya’ya gitmiştir. Tablonun böyle bir çizgideolması, Türkiye’deki yatırım ortamının çözüme ulaştırılmasının ilk işaretidir” şeklinde konuştu.
       Yöneyman, 2002 yılında YASED olarak Temmuz-Ağustos dönemine kadar yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda somut veriler talep ettiklerini söyledi.
       Yöneyman, bunların gerçekleştirilmesiyle, kriz sonrası ortaya çıkan ilave işsizlerin yeniden istihdamı ve sanayinin yeniden çizgiye oturmasının tüketimi arttıracağına dikkat çekerek, tüketim ortamının gerekli güvene kavuşmasının krizi aşmada önemli bir unsur alacağını kaydetti.
       
“HER YATIRIMCI DİKKATLİDİR”
       Daha sonra YASED Başkanı Faruk Yöneyman ile Genel Sekreter Abdurrahman Arıman, Yönetim Kurulu Üyeleri Nutki Aksoy, Akira Nakayamave Gille Serra basın mensuplarının sorularını cevapladı.
       Gille Serra, dolar kuruna ilişkin bir soru üzerine, Merkez Bankası’nın öncelikle enflasyonu düşürmeyi hedeflediğini, 1 milyon 300 bin ve 1 milyon 600 bin lira civarındaki dalgalanmaların her ikisinin de endişe kaynağı olabileceğini söyledi.
       “İnşallah Türkiye’nin sattığı malın parasını lira olarak alacağı günler de gelir” diyen Yöneyman ise dolar dalgalanmalarıyla ilgili olarak sadece ihracatçıyı töhmet altında bırakmanın doğru olmayacağını kaydetti.
       Yönetim Kurulu Üyesi Akira Nakayama, Japonya-Türkiye karşılaştırmasına ilişkin bir soruyu, “Sadece Japonlar iyi düşünmez. Her yatırımcı dikkatlidir” şeklinde cevapladı.
       Türkiye’deki ekonomik durumun düzeldiğini, normalleşmeye başladığını kaydeden Nakayama, yabancı yatırımı Türkiye’ye çekebilmek için teşvik sistemiyle düzgün bir ortam sağlanması gerektiğini söyledi.
       Nakayama, “Teşvikler düzgün bir çerçeveye oturtulur ve enflasyon düşmeye devam ederse, Japonya’dan Türkiye’ye enerji ve otomotiv sektöründen yatırımcılar gelebilir” dedi.
       YASED Başkanı Yöneyman, bir soru üzerine Barometre araştırmasının 67 kuruluşun katılımıyla, kişisel değil kuruluş görüşleri dikkate alınarak yapıldığını kaydetti.
       Yöneyman, 18 Temmuz günü yapılacak ve Dünya Bankası Başkanı ve önemli şirket başkanlarının katılacağı toplantının organizasyonunu kendilerinin yapacağını hatırlatarak, “Bu toplantıda önemli kararlar alınacak. Bu yüzden, bir takım adımların Temmuz ayına kadar atılması gerekiyor” dedi.
       YASED tarafından basın mensuplarına dağıtılan ve krizden bugüne kadar olan gelişmelerin yer aldığı bültene göre, yabancı yatırımcı için ekonomik ortamın daha iyi olduğunu belirtenlerin oranı Haziran 2001’de yüzde 43 iken Mart 2002’de yüzde 55’e çıktı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları