Home page
Haber Menüsü


Arçelik, ihracata yetişmek için yurtdışında şirket arıyor
Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, şu anda tüm fabrikalarının tam kapasite ile çalıştığını, ancak dış talebi karşılayabilmek için yurtdışından şirket alımı da dahil, tüm olasılıkları değerlendirdiklerini söyledi.
Açıl Sezen
CNBC-E
11 Nisan— Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, yurtdışındaki talebi karşılayabilmek için dışarda şirket alımı da dahil olmak üzere her türlü alternatifi değerlendirdiklerini söyledi. Arçelik’in Genel Kurul toplantısının ardından CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Nedim Esgin, yurtdışında çok büyük bir ivme yakaladıklarını, bunun gereğini yapacaklarını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Koç: Yatırım yapacak güç kalmadı
MSNBC News Rahmi Koç Ankara vergi rekortmeni
MSNBC News Koç Holding 2001'de % 24 küçüldü
MSNBC News Arçelik, Brandt sonrası yine iddialı
MSNBC News Koç: İkinci yarıdan itibaren büyüme bekliyoruz
Internet Sites Arçelik web sitesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Geçen yıl daha çok model ve mevcut kapasiteyi artırma yönünde yatırım yaptıklarını hatırlatan Esgin, “Bu kapsamda örneğin, buzdolabı kapasitesini 300 bin adet artırdık. Ancak, özellikle yurtdışındaki talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Bunun için ya buradaki fabrikalara ek bir fabrika yapmak ya da yurtdışında yatırım yapmak zorundayız” dedi.
       Esgin, şöyle devam etti:
       “Gönül ister ki, bu yatırımları Türkiye’de yapalım. Ancak diğer ülkeler son derece aktifler ve inanılmaz teşviklerle kolaylıklar sağlıyorlar. Şu an için kesinleşmiş bir proje yok. Ama her türlü alternatifi değerlendiriyoruz” dedi.
       Yeni yatırımların finansmanı için özkaynaklarını kullanacaklarını ifade eden Esgin, “Geçen yıl bir dünya devi olan Fransız Brandt’a teklif yaptık, ancak olmadı. Buradan kalan paranın kaldıraç etkisiyle yeni yatırımların finansmanının tamamlanacağını söyleyebiliriz” yorumunu yaptı.
       2001 yılında yurtdışındaki satışlarının toplam satışlarına oranının yüzde 15’ten yüzde 35’e çıktığının hatırlatılması üzerine de Esgin, “Yurtdışında son derece iyi bir ivme yakaladık. Bunu sürdürebilmek için gereken tüm adımları atacağız” dedi.
       
FAİZ DÜŞÜŞÜ ÜRETİME YANSIR
       Son haftalarda iç talepte de hareketlenme olduğuna dikkat çeken Esgin, bunun sevindirici olduğunu söyledi. Faiz oranlarındaki düşüşün üretime de yansımasını beklediklerini ifade eden Esgin, “Bunun için talebin canlanması gerekiyor. Biz de faizdeki düşüşe paralel olarak daha uygun koşullarda kampanyalar yapmayı düşünüyoruz. Bunun için kendi içimizde de bazı çalışmalarımız var. Şunu söylemek lazım: Enflasyon düşüyor, buna paralel olarak faizlerde de geriye gidiş yaşanıyor. Bunun kalıcı olmasını umuyoruz. Her türlü çalışmamızı, ki buna bütçe hedeflerini revize etmek de dahil, bu koşullara göre yapıyoruz” diye konuştu
       
TL’NİN DEĞERİ SORUN YARATMADI
       Türk Lirası’ndaki değerlenmenin bir açıdan bakıldığında kendilerini ihracat açısından zor durumda bıraktığını ifade eden Nedim Esgin şöyle konuştu:
       “Ancak, bir başka açıdan baktığımızda ithal hammadde girdilerinin fiyatında avantaj sağlıyor. Yani bence bu ikisi birbirini dengeliyor. Geçen yıl döviz kurları fırlarken herkes (Çok yükseldi) diye ağlıyordu, şimdiyse çok düştüğü söyleniyor. Bence ağlamadan, tüm dengeleri gözeterek hareket etmek gerekiyor. Biz nakit akışı açısından çok iyi durumdayız ve kısa süreli böyle dalgalanmalardan etkilenmiyoruz.”
       
GEÇİCİ KDV İNDİRİMİ İSTEMİYORUZ
       Türkiye’de vergilerin yüksek olduğunu kabul ettiğini söyleyen Esgin, ancak çözümün geçici vergi indirimleri yerine kalıcı düzenlemelerde olduğunu ifade etti.
       Nedim Esgin, “Geçen sene herkes vergi indiriminden konuştu ve talep aylarca durma noktasına geldi. Kasımın ortasında karar çıktıktan sonra biraz hareketlilik oldu, ancak sonra inanılmaz bir düşüş daha yaşandı. Yani geçici KDV indirimleri kesinlikle yarar getirmiyor” dedi.
       Avrupa’nın hiçbir yerinde buzdolabı, çamaşır makinesi gibi temel eşyaların lüks tüketim kapsamında vergilendirilmediğine dikkat çeken Esgin, “Bizim beklentimiz, Türkiye’de de uygulamanın bu yönde gerçekleşmesi. Çünkü bunlar gerçekten temel ihtiyaç maddesi ve bu kapsamda vergilendirilmeliler” diye konuştu.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları