Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu
Özelleştirilecek kuruma ödeme kolaylığı
Devlet Bakanı Karakoyunlu, özelleştirme kapsamındaki kuruluşların ödemeleri için uygun faizli yeni ödeme planları hazırlanacağını söyledi. ÖYK toplantısında, THY’nin yer hizmetlerine girmemesi de kararlaştırıldı.
Ankara
AA
    8 Nisan—  Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, özelleştirmede başarı ile uygulanmış ancak kriz ekonomisi sırasında ödemelerde meydana gelmiş olan gecikmeler nedeniyle özelleştirme muhatabı kuruluşların mağduriyetini gidermek üzere karar aldıklarını söyledi. Bakan Karakoyunlu, “Kuruluşların mağduriyetlerini gidermek üzere, makul bir faiz fiyatıyla daha uzun vadeye yayarak bir ödeme planının çıkarılması kararı verildi” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News 'Özelleştirme siyaset dışı kalmalı'
MSNBC News Özelleştirmede birleşmeyle tasarruf
MSNBC News Bolayırlı: Çözüm özelleştirmede
MSNBC News Tüpraş özelleştirmesi iddialı hedef
MSNBC News İlk yarıda özelleştirme hedefi 1.2 milyar $
MSNBC News Telekom'da özelleştirme krizi bekliyor
MSNBC News Tekel'de özelleştirme takvimi tamam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Karakoyunlu, 1.5 yıl aradan sonra düzenlenen Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) ardından yaptığı basın toplantısında, yeni kanun taslağı ile ilgili görüşmeler yapıldığını söyledi.
       Toplantı da bazı ilke kararları alındığını da ifade eden Karakoyunlu, bu çerçevede yeni Özelleştirme Yasası açısından hangi uygulamalara gidilebileceği konusunun ele alınıp, tartışıldığını söyledi. Karakoyunlu, şöyle devam etti:
       “Özelleştirme kapsamında bulunan kuruluşların gayrimenkullerinin diğer kamu kuruluşlarına tahsisinde bugüne kadar söz verilmiş olanlarının yerine getirilmesi şeklinde karara bağlandı. Bundan sonraki kapsamda bulunan kuruluşların gayrimenkullerinin kamu kuruluşlarına tahsisine son verilmesi konusunda da prensip kararı alındı. Daha önce kamu kuruluşlarına tahsisleri yapılan fakat mahkeme kararı ile bu tahsisleri durdurulmuş bulunanların geri alınması ile ilgili kararlar kabul edildi ve üyelerce imzalandı.”
       
ÖZELLEŞTİRME HEDEFLERİ DEĞİŞMEDİ
       Özelleştirme hedeflerinde bir değişiklik olup olmadığı yönündeki bir soruyu da Karakoyunlu, “Hayır olmadı” diye cevapladı. Karakoyunlu, ÖYK toplantısında 16 yıllık özelleştirme uygulamalarının anlatıldığını ve 2002 yılındaki özelleştirmeler konusunda bilgi verildiğini kaydetti.
       Özelleştirilmiş kuruluşlardan alacakların vadesi konusunda başka bir soru üzerine de Karakoyunlu, “Özelleştirmenin vadelere dağıtılmış olan rakamı ile ilgili olarak bütün hepsi bundan istifade edecek şekilde bir vade yaymasına karar verildi. Bunlarla ilgili olarak da çalışmanın mağdurların herhangi bir zarar görmemesini temin etmek üzere Hazine tarafından bir vade planlaması, bir faiz planlaması yapılmasına karar verildi” dedi.
       
DOLAR ÜZERİNDEN YAPILAN İHALELER
       Bakan Karakoyunlu, dolar üzerinden yapılan ihalelerde, o tarih itibariyle geçerli olan yüksek faiz yerine bugünün makul faiz fiyatlarının Hazine’ce saptanmasına da karar verildiğini belirterek, “Belli ödeme planına yayarak, kuruluşlara kolaylık getirilmesi için Hazine’nin hazırlık yapması ve önümüzdeki ÖYK’ya getirilmesi kararlaştırıldı” dedi.
       Özelleştirme kapsamında bulunan kuruluşların, özelleştirilmiş kurumlarla yeniden kamu bünyesinde herhangi bir yatırıma girişmesinin toplantıda ele alındığını da ifade eden Karakoyunlu, bu konuda şunları kaydetti:
       “Bu konuda THY’nin Sivil Havacılık Kanunu’na göre münhasıran özel kuruluşların yapması söz konusu olan yer hizmetleri konusunda herhangi bir teşebbüse geçmesinin özelleştirmenin felsefesine uygun olmadığı görüşüne varıldı. Toplantıda kararlar bu istikamette alındı.”
       
ÖDENMEMİŞ BORÇLAR 200 MİLYON DOLAR
       Karakoyunlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, özelleştirme sonucunda vadesi gelmiş ancak ödenmeyen borçların tutarının 200 milyon dolara yakın olduğunu açıkladı. Vadesi gelmiş ancak ödenmeyen borçların tutarı konusunda da Karakoyunlu, “Aşağı yukarı 200 milyon dolara yakın olduğu söyleniyor” dedi.
       Özelleştirme takvimi ile ilgili bir tartışma açılmadığını, sadece ilke kararlarının konuşulduğunu kaydeden Karakoyunlu, toplantıda bu ilke kararlarına karşı farklı görüş beyanının olmadığını kaydetti.
       Karakoyunlu, bunun hangi tarihe kadar olanları kapsadığı sorusunu da, “Şu ana kadar olan bütün borçlar. Ödenenler zaten ödenmiştir. Bu tarihten itibaren vadesi gelmiş olup da ödenmeyenlerin hepsini kapsayacak şekilde geniş tutulmuştur” diye cevapladı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları