Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Mucize adım beklemeyin
Reel sektöre desteği netleştirecek İstanbul Yaklaşımı’nda görüşme maratonu, bildiriyle sonuçlandı. 7 maddelik bildiride en kısa sürede desteğin hayata geçirilmesi istenirken, Devlet Bakanı Derviş “Mucize adım beklemeyin” dedi.
İstanbul
AA
    5 Nisan—  Devlet Bakanı Kemal Derviş, makroekonomik çerçeve içinde hedeflere sadık kalınarak, mikro düzeyde, yapısal düzeyde reel sektör için çözüm arandığını belirtirken, “Somut adımlar atıldı, çalışmalar sürecek” dedi. Derviş, ekonomi yönetimi ve reel sektör yetkilileriyle yaptığı toplantı sonrası açıklamasında, “Tek bir çözüm veya tek bir mucizevi adım beklemeyin” şeklinde konuştu.  

   
 
       
   
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda karşılık ve fonlama kilidi
MSNBC News Karşılıklar Kararnamesi'ne hız verilmeli
MSNBC News Karşılıklar Kararnamesi'nde sona gelindi
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı üretimi artıracak
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda çözüm yakın
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'na destek vermeyi istiyoruz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, Conrad Otel’de yaklaşık 7.5 saat süren ilk toplantının ardından, Devlet Bakanı Kemal Derviş, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, Dünya Bankası Heyeti Başkanı Ira Lieberman, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Türkiye Bankalar Birliği Başkan Vekili Akın Akbaygil, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilmesi beklenen Safa Ocak, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, İSO Başkanı Tanıl Küçük ve İTO Başkan Vekili Zekai Erez’in katıldığı ikinci toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.
       Derviş, toplantının hedefinin sürdürülebilir büyümenin nasıl destekleneceği olduğunu kaydederek, “Şu anda biliyorsunuz maliye politikasında bir gevşeme, para politikasında bir gevşeme, makro ekonomik dengeleri herhangi bir şekilde tehlikeye atacak bir hareket olamaz. Böyle bir şey hiçbir şekilde söz konusu değil” diye konuştu.
İstanbul Yaklaşımı’na DB desteği

       Zaten reel sektörle bankacılık sektöründe de öyle bir istek olmadığını ifade eden Derviş, şunları söyledi:
       “Amaç, bu makro ekonomik çerçeve içinde maliye politikası, para politikası hedeflerine sadık kalınarak, mikro düzeyde, yapısal düzeyde reel sektör için neler yapılabilir, yatırımların hızlanması, istihdamın artması, üretimin artması için neler yapılabilir bu tartışıldı. Bu konuyu tabii uzun zamandır tartışıyoruz, çalışıyoruz. Belli adımlar da atıldı zaten. Hatırlarsınız Başbakanlık’ta bir toplantı olmuştu 30 Kasım’da. Bu doğrultuda devam ediyoruz ve reel sektör, üretim sektörü ve bankacılık sektörüyle birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz. “
       Bazı bazı somut kararların da çıktığını belirten Derviş, çalışmaların devam edeceğini söyledi.
       
KARŞILIKLAR KARARNAMESİ BDDK’NIN KONUSU
       Derviş, “Karşılıklar kararnamesinde yumuşama bekleniyor. Somut adımla bunu mu kastediyorsunuz? Bunda bir çözüme gidildi mi? Varlık yönetim şirketi için fon gerekliydi, burada bir çözüm yaratıldı mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
       “Bu karşılıklar kararnamesi tabii BDDK’nın konusu. Fakat genel olarak şunun altını çizmek istiyorum; Yumuşama sözü pek doğru olmayabilir. Yani bu konuda şeffaflığa, bankacılık sektörünün güçlenmesine ters düşmeyecek ve durumu olduğu gibi gösteren, fakat aynı zamanda da ileriye dönük, daha güçlü bir bankacılık sektörünün oluşmasına yardım eden ve aynı zamanda ulusal bankacılığımızı da destekleyen, ulusal sermayeyi de bu kapsamda destekleyen detaylı ayarlamaları zaten BDDK şimdi de yapacak, zaman içinde de yapmaya devam edecek. Dolayısıyla burada tek bir çözüm veya tek bir mucizevi adım beklemeyin diye düşünüyorum.”
       TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da somut sonuçlara ulaştıkları 30 Kasım’daki toplantı çerçevesinde ve daha sonrasında bugün yapılan toplantıda reel sektörün yeniden yapılandırılması ve İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde KOBİ’lerin ele alındığını vurguladı.
       Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası ve Halk Bankası kaynak desteği ile beraber reel sektörün ve KOBİ’lerin yeniden yapılandırılması, ilave kaynak ihtiyacının karşılanması için somut bir adım atıldığını söyledi.
       
7 MADDELİK BİLDİRİ
       KOBİ’lerin desteklenmesi için Dünya Bankası’ndan ilk aşamada 500 milyon dolar kaynak aktarılması konusunda anlaşmaya varılırken; toplantı sonrası yayınlanan 7 maddelik bildiride, İstanbul Yaklaşımı’nın en kısa zamanda uygulamaya konulmasının gerektiği vurgulandı.
       Üretim ve Finans Danışma Kurulu toplantısında alınan kararlar şöyle sıralandı:
* İstanbul Yaklaşımı’nın en kısa zamanda uygulamaya konulması gereklidir.
* Sonraki adımlar kapsamında, tüm özel, kamu, TMSF ve banka dışı aracı finans kuruluşlarını kapsayan alacaklılararası anlaşmalar tamamlanmalıdır. Bu süre çok kısa sürede gerçekleşebilir ve gerçekleşmelidir. Konularında uzman 3 kişilik bir hakem kurulu oluşturulmalıdır. İstanbul Yaklaşımı koordinasyonu için finansal bir kurum seçilmelidir. Seçilen finansal kurul, Bankalar Birliği tarafından İstanbul Yaklaşımı üzerine hazırlanan taslak üzerinde çalışarak, gerekli detaylı yönetmelik ve prosedürleri de hazırlamalı ve bu hazırlıklar üretim ve finans yönlendirme komitesince de onaylanmalıdır.
* Bu çözüm süresine dahil edilen firmalar için yeni işletme sermayesine ihtiyaç olacaktır. Bu ihtiyaçların bir kısmı Dünya Bankası’ndan temin edilecektir.
* KOBİ’lerin bu iyileşme süreci için gerekli finansmanı Halk Bankası’nın kendi kaynakları ve uluslararası kuruluşlardan elde edilecek kaynaklardan sağlanacaktır.
* Bu kapsamda, Dünya Bankası’ndan temin edilecek (Şu an için 500 milyon dolar) kredi yanında diğer uluslararası kuruluşlardan da finansman sağlanmasına çalışılacaktır.
* Ziraat Bankası, müteahhitler ve ihracatçı finansmanı ile ilgili olarak şubeler bazında 2 yeni departman kurmuştur. Halk Bankası KOBİ’lerin ihracatlarının finansmanı için gerekli hazırlıkları yapmaktadır.
* Özel aktif yönetim şirketlerinin satışı gündeme gelen aktifler için ikincil bir piyasa oluşturmaları teşvik edilecektir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları