Home page
Haber Menüsü


Karşılıklar Kararnamesi’nde sona gelindi
TBB-BDDK yöneticileri arasında yapılan görüşmede Karşılıklar Kararnamesi ve teminatlar konusunda olumlu adımlar atıldı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Memiş, teminat oranlarının tartışılması gerektiğini belirtti.
Açıl Sezen/İstanbul
CNBC-E
19 Mart— Büyümenin önündeki en önemli itici güçlerden biri olarak görülen İstanbul Yaklaşımı’nda sona yaklaşılıyor. IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen’in “İki hafta içinde hayata geçirilebilir” sözleriyle yeniden ivme kazanan İstanbul Yaklaşımı için Bankalar Birliği ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilileri bu sabah biraraya geldi. Toplantının ardından canlı yayında CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş, tıkanıklık yaşanan Karşılıklar Kararnamesi ve teminatların dikkate alınma oranları konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nın anahtarı Karşılıklar Kararnamesi
MSNBC News Karşılıklar Kararnamesi sorunu çözülmeli
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'na bankacılar yol arıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Mali kesimin, İstanbul Yaklaşımı’nın omurgasını oluşturacağını ve bu yükün nasıl taşınacağıyla ilgili bulguları olduğunu belirten Memiş, “Bu konuyu iki şekilde ele alıyoruz. Bunlardan en önemlisi Karşılıklar Kararnamesi. Bu yönetmeliğin ekonominin doğasına daha uygun hale gelmesi, uygulamanın kolaylaşması için değişikliklere ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Hem sınıflandırma kriterleri hem de buna bağlı sürelerin dikkate alınması gerektiği yönünde bir yaklaşımımız var” dedi.
       
TEMİNAT ORANLARI TARTIŞILMALI
       İstanbul Yaklaşımı ile ilgili diğer önemli noktanın teminatlar olduğunun altını çizen Memiş, şöyle devam etti:
       “Teminatların dikkate alınma oranlarıyla ilgili de bazı düzenleme taleplerimiz var. Karşılık hesaplarının yeniden yapılandırılması aşamasında bu teminatlar önem kazanıyor. Sonuç itibarıyla karşılık ayrılması bankaların bilançolarında tahribata yol açıyor. Bu tahribatın oluşma şekli dikkate alınarak hareket edilirse, bankalar da kredileri yeniden yapılandırırken şirketlerin nakit akışlarını nakit dengelerini daha rahat gözönünde bulundurabilir.”
       İstanbul Yaklaşımı’nı, “Sistemik bir riskin varlığını kabul eden bir yaklaşım ve çözüm penceresi” olarak niteleyen Memiş, “Sadece bankaların ya da sadece şirket yöneticilerinin hatalarıyla bugüne gelinmedi. Önemli bir kriz yaşandığı gerçeğini gözönünde bulundurmak ve çözümleri buna gore üretmek gerekiyor” dedi.
       Adnan Memiş, yabancı yatırım kuruluşlarının bilançolarda şeffaflık istediği yönündeki yaklaşımı da “Yabancı yatırımcıların en çok üzerinde durduğu nokta şeffaflıktır. Yapılan işe yönelik tablonun şeffaf bir şekilde ortaya çıkmasını ister. Biz de bunu istiyoruz. Kendi mali standartlarımız içinde de her şeyin şeffaf olmasını istiyoruz. Bu nedenle üretilen çözümler şeffaf olacaktır. Yabancı ya da yabancı gözüyle yatırım yapan yerli yatırımcılar için bir sorun olacağını sanmıyorum” sözleriyle değerlendirdi.
       
BANKALARDAN ‘KRİTER’ ÖNERİSİ
       CNBC-e’nin edindiği bilgilere göre, Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yaptğı toplantıda, bankalar, kredileri yeniden yapılandırılacak şirketler için bir mali yapı sınırı çizilmesini istedi.
       Bankalar, kurtarılacak şirketler için geniş çaplı hukuki takibe düşmeyen, sektörde lokomotif görevi yapabilecek ve yeniden fon yaratabilecek firmaların seçilmesini önerdi. formüle göre, seçilecek bu firmalar için bankalar bilançolarında ayıracakları karşılıkları 2-3 yıla yayacaklar. ayrıca, yeniden yapılandırılacak bu kredilerin belli bir bölümü için yeni vade ve faiz yapısına göre, dünya bankası veya benzeri bir kurumdan alınacak kaynaktan fon aktarılacak.
       BDDK’nın da toplantıda öneriyi dinlediği ve olumsuz bir bakış sunmadığı öğrenildi. IMF’nin daha önce karşılıklar kararnamesinin değiştirilmesine kesin karşı olduğunu anımsatan bankacılık sektörü, BDDK’nın bu yeni tutumunu fon yönetiminden İstanbul Yaklaşımı için yeşil ışık alındığı yönünde değerlendiriyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları