Home page
Haber Menüsü


Sanayicinin enflasyon tahmini %55.2
İstanbul Sanayi Odası’nın 2001 sonunda 760 üye arasında yaptığı ankete göre, 2002 enflasyon beklentisi yüzde 55.2, büyüme hızı tahmini ise yüzde 3 oldu. Hazırlanan çalışmada, Türkiye’nin 10 yıl geriye gittiği kaydedildi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
21 Mart— Ekonomik krizin olumsuz etkisi, rakamlara yansımayı sürdürüyor. İstanbul Sanayi Odası’nın hazırlattığı ‘Ekonomik Durum Tespiti Anketi’ne göre, sanayicilerin 2002 yılı ortalama tefe beklentisi yüzde 55.2 olurken tüfe beklentisi ise yüzde 55.1 oldu. Ankete katılan sanayicilerin yılsonu büyüme tahmini ise hükümet beklentileri parelelinde yüzde 3 olarak açıklandı.

   
 
       
   
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyonla mücadele dışında şans yok
MSNBC News Goldman Sachs: Enflasyon % 40
MSNBC News MB'nin enflasyon tahmini yüzde 2.6
MSNBC News İSO: İhracat ve turizm geliri sorun çözmez
MSNBC News İSO: SSK prim artışları durdurulmalı
MSNBC News Küçük: Yatırım ortamı iyileştirilmeli
MSNBC News TÜSİAD: Enflasyon artık engel değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sanayicilerin yıl sonu dolar kuru tahmini 2 milyon 87 bin 405 lira olarak gerçekleşirken, kişi başına Gayri Safi Milli Hasıla verileri itibariyle 10 yıl geriye gittiği gözlendi.
       Firmaların yüzde 46.8’inin belirsizlik nedeniyle bütçe yapamadığı belirtilen, raporda, sanayicilerin yüzde 55.1’inin de bu yıl istihdamın aynı kalacağını belirttiği kaydedildi.
       
KÜÇÜK’TEN UYARI
       İSO Başkanı Tanıl Küçük, enflasyon beklentilerinin yüksek çıkmasına neden olarak, anketin yılsonunda yapılmasını gösterdi. Küçük, “Bu anketi bugün yapsak enflasyondaki beklenti daha düşük olurdu. Bu nedenle ankete sadece o dönemki psikolojik durumumuzu yansıtması açısından bakmakta fayda var” dedi.
       Küçük, anketteki 2 milyon 87 bin liralık kur beklentisinin de ortalama olduğunu, kur için tahmin yapmamanın daha doğdu olacağını söyledi.
       Küçük, TEFE ve TÜFE beklentileri arasındaki makasın daralmasına neden olarak da dış satıştaki düşüşü gösterdi. Ancak ankette dış satımda düşüş beklentisi sadece yüzde 11.3’tü. Küçük, bunun nedeninin de anketin zamanlaması olduğunu söyledi.
       
KÖTÜ GİDİŞ HALEN SÜRÜYOR
       Çalışmada, krizin hız kesmesine karşılık, kötüye gidişin halen sürdüğü kaydedilirken; “2001 yılında yaşanan daralmanın boyutları gözönüne alınıdğında bu iyileşme kayıpların telafi edilebileceği bir iyileşmeden çok ancak kötü gidişin sona ereceği bir iyileşme olacaktır” denildi.
       Çalışmada, 2001 yılında GSMH’nin yüzde 9 civarında küçülmesinin beklendiği, özellikle son 10 yılda yaşanan krizlerin etkisiyle kişi başına düşen GSMH’nin önemli ölçüde gerilediği belirtildi. 1990 yılında kişi başına düşen GSMH’nin 2 bin 710 dolar iken, 2001 yılı sonunda 1990 yılına göre yüzde 18.8 oranında küçülerek 2 bin 200 dolar civarında gerçekleşmesinin beklendiği kaydedilirken; “Türkiye 10 yıl geriye gitmiştir. 2001 yılında yaşadığımız krizler, üretimi ihmal eden yöntemlere dayalı büyüme çabalarının iflas ettiğini açıkça ortaya koşmuştur” denildi.
       Anket sonuçlarına göre, 2001 yılının ikinci yarısında işyerlerinin yüzde 39.8’i üretimlerinde, yüzde 46.8’i iç satışlarında, yüzde 38.9’u istihdamlarında, yüzde 40.2’si yeni siparişlerde, yüzde 28.6’sı ise dış satışlarında azalış olduğunu bildirdi.
       
KÜÇÜK: SANAYİCİ KOMAYA GİRİYOR
       İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük de, anket sonuçlarının açıklandığı basın toplantısındaki konuşmasında, krizin bittiğini görmediklerini ifade ederek, “Maalesef (sanayi komaya giriyor) diyoruz” dedi.
       Küçük, Türkiye’nin enflasyonla mücadeleyi birinci hedef olarak görmesi, bunun yanında büyümenin öneminin de ifade edilmesi gerektiğini belirtti.
       Küçük, Mart ayında anketin yenilenme şansı olması durumunda, iyimser havanın azaldığının görüleceğini belirterek, “Bizim anlayışımız üretimin, istihdamın, ihracatın belli ölçüde artması. Biz kendi bakışımızla baktığımız zaman krizin bittiğini görmüyoruz. Maalesef (sanayi komaya giriyor) diyoruz” şeklinde konuştu.
       Küçük, Eximbank’ta 350-400 milyon dolar kaynak olduğunu ancak işletmelerden banka teminat mektubu istenmesinin kaynaktan yararlanmayı engellediğini savundu.
       
ÜRETİM CAZİP GÖRÜNMÜYOR
       Küçük, “Üretimi cazip bulabilmek için ülkenin kaynaklarını göz önüne aldığımızda biz de bir çare bulamıyoruz. Belirli sektörlerin Türkiye’de lokomotif sektör haline gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin öncelikli mücadelesinin enflasyonla olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
       Türkiye’nin dışarıdaki kaynaklarının ülkeye gelebilmesi için sadece ekonomik istikrarın yeterli olamayacağını savunan Küçük, “Bunun yanında yurtdışına gidişte yasalara aykırı bir durum yok. En önemli sorun güven. 3-5 yıl sonra hesap sorulamayacağının güvenini vermeniz lazım” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları