Home page
Haber Menüsü


Vural: Telekom GSM de geç kaldı  
  Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Türk Telekom’un GSM konusunda geç kaldığını söyledi. Telekom Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Sezer de, telekomda bölünmüşlüğün ortadan kaldırılmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   18 Mart—  Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Türk Telekom’un mobil telefon operatörlüğüne başlamakta geciktiği yönünde mesajlar verdi. Vural, Dünya Telekomünikasyon Konferanyaptığı açıklamada, “Türk Telekom, GSM işletmeciliğine 1994-1995 yılında başlasaydı, hem değerini daha iyi koruyabilirdi. hem de özelleştirmede daha avantajlı hale gelirdi” dedi. 

   
 
       
   
MSNBC News Yurdal: Telekom'da özelleştirme krizi bekliyor
MSNBC News Telekom zirvesi İstanbul'da başladı
MSNBC News Telekomda 11 şirkete lisans verildi
MSNBC News TIM: Krizin aşılmasında yardımcı olacağız
MSNBC News Koç: Telekom'da ihaleye gireceğiz
MSNBC News Cep telefonunun en kötü yılı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Vural, üçüncü nesil cep telefonlarının ihaleye çıkarılması konusunda Telekomünikasyon Kurumu’nun çalışma başlattığını ve nihai sonucun bir yıl içinde alınacağını kaydetti.
       Vural, Türk Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin Nisan ayında bir yol haritası belirleneceğini kaydederek, “Türk Telekom’u almaya hazır yeterince bir piyasa oluşmuş değil, Türk Telekom’un önündeki en büyük sıkıntılardan biri budur” dedi.
       Vural, sektörde yeni teknolojilerin ortaya çıktığını ve bunların dikkate alınması gerektiğini de belirterek, yabancıların teknolojik gelişmelere uygun olarak piyasaya girmek istediklerini söyledi.
       Türkiye’de önemli ölçüde telekomünikasyon tüketicisi bulunduğunu, 19 milyonu aşkın sabit telefon, 18 milyon da mobil telefon abonesi olduğunu vurgulayan Vural, “Türkiye’de teknolojik yenilenmelere yönelik çok ciddi bir talep var. Bu talep iyi bir pazar oluşturmuştur. Pazar, özel sektör ve yabancılar için caziptir” dedi.
       Vural, dünyada mali kriz olduğu için geçen yıl sektöre yapılan yatırımlarda 320 milyar dolarlık bir azalma olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde kaynakların çoğalmasıyla birlikte talebin artacağını ve bunun da bir malın değerini artıracağını kaydetti. İhale komisyonunun Türk Telekom’un değer tespitinin esasları için Bakanlar Kurulu’na bir teklifte bulunacağını belirten Vural, Türk Telekom’un değerinin arz ve talebin biraraya gelmesiyle oluşacağını söyledi.
       Vural, “Türk Telekom’un daha etkin çalışması, yeni teknolojilere yatırım yapması ve sabit telefon yanında GSM operatörüne sahip olması değerini artırır” diye konuştu.
       
2003 SONUNDA REKABETE AÇILACAK
       Sektörde rekabeti temin edecek bir yapının nasıl oluşturulacağı arayışı içinde olduklarını ve 2003 sonunda Türk Telekom’un rekabete açılacağını da dile getiren Vural, “Benim isteğim, Türk Telekom rekabete açıldığı zaman birkaç tane daha Telekom Türkiye’de olsun da, vatandaşa (Ben size bu hizmeti Türk Telekom’dan daha iyi, daha ucuza sunarım) desin. Özelleştirmeden elde edeceğimiz fayda, vatandaşlarımıza daha kaliteli, çeşitli ve ucuz hizmet sunabilecek bir rekabetçi piyasayı oluşturmaktır. Özelleştirmenin gelir boyutu mali politikaların bir aracı olarak değerlendirilmeli” dedi.
       
İNTERNET ABONESİ 3 MİLYONA ULAŞTI
       İnternetin, günümüzde haberleşmenin ötesine geçerek yeni ekonominin itici gücü haline geldiğine işaret eden Bakan Vural, Türkiye’de internet abone sayısının önceki yıllara göre yüzde 609’luk bir artış göstererek 3 milyona ulaştığını ve bunun hane halkı bakımından yüzde 22’lik bir orana karşılık geldiğini bildirdi.
       Türkiye’nin, gayri safi milli hasıla bakımından telekomünikasyon altyapısına en fazla yatırım yapan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Vural, 19 milyon sabit hat ve yaklaşık 18 milyon GSM abonesiyle Türkiye’de hane halkı başına 2.6 erişim hattı düştüğünü kaydetti.
       Bakan Vural, 2000 yılına kadar düzenli olarak her yıl 1 milyonun üzerinde sabit hat yatırımı yapıldığını da sözlerine ekledi.
       
SEZER: YENİ KUŞAK TELEKOMDA LİSANS HAZIRLIĞI BAŞLADI
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, telekomünikasyon hizmetlerinin temel bir gereksinim haline geldiğini belirterek, “Bu nedenle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, aralarındaki teknolojik farklılıkları ve bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak için birlikte çalışmalıdırlar” dedi. Sezer, yeni kuşak telekom hizmetlerinde lisans hazırlıklarının başladığını söyledi. Ulaştırma Bakanı Oktay Vural da, Türk Telekom’un mobil telefon operatörlüğüne başlamakta geciktiği yönünde mesajlar verdi.
       Cumhurbaşkanı Sezer, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen “Dünya Telekomünikasyon Kalkınma Konferansı”nın açılışındaki konuşmasında, yeni teknolojinin olanaklar sunduğunu belirtirken, “Ancak her yeni teknolojinin kimi olumsuz yanları olduğunu, bu olumsuzlukları azaltmak ve yeni teknolojilerden en iyi ve en uygun biçimde yararlanmak için özel bir çaba harcamamız gerektiğini unutmamalıyız” dedi.
       Sezer, “Özellikle telekomünikasyon kaynaklarına sahip olup, bunları rahatça kullanabilen ülkeler ile bunlara sahip olamayanlar arasında var olan uçurumun giderilmesine yönelik bir stratejik eylem planı hazırlanması gerekli” derken, yüksek maliyetli hizmetlerin fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Sezer ve Ulaştırma Bakanı Vural, konferansın açılışını birlikte izledi.

       
       
TEMEL GEREKSİNİM TELEKOM
       “Telekomünikasyon hizmetleri temel bir gereksinim durumuna gelmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Sezer, “bir başka deyişle telekomünikasyon hizmetlerinden yoksun olmanın, diğer temel gereksinimlerden yoksunluk kadar ciddi bir eksiklik oluşturduğunu” bildirdi.
       Cumhurbaşkanı Sezer, bu sorunun çözülmemesinin daha büyük sorunlara yol açacağını belirterek, “Bu nedenle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, aralarındaki teknolojik farklılıkları ve bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak için birlikte çalışmalıdırlar” diye konuştu.
       
YENİ LİSANS İÇİN HAZIRLIKLAR ARTTI
       Sezer, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki yarışın sürdürülmesi ve bu kesimde rekabet için uygun bir ortam sağlanması amacıyla hükümetin rolünün artırılmasının planlandığını belirterek, “Yeni kuşak mobil telekomünikasyon hizmetlerine lisans verilmesi konusunda gerekli hazırlıklara başlandı” dedi.
       Cumhurbaşkanı Sezer, küresel telekomünikasyon piyasalarında son yıllarda yaşanan yapısal değişimlerin Türkiye’de de kimi yasal değişiklikler yapılmasını gerekli kıldığını vurguladı.
       Telekomünikasyon kesimiyle ilgili yasal değişiklikler sonucunda politika saptama, düzenleme ve işletme işlevlerinin birbirinden ayrıldığını anlatan Sezer, yönetsel ve mali özerkliğe sahip bağımsız düzenleyici bir makam olarak Telekomünikasyon Kurumu’nun oluşturulduğunu belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları