Home page
Haber Menüsü


Cep telefonunun en kötü senesi  
  2001 yılı cep telefonu sektörünün en başarısız yılı olurken pek çok üretici büyümek bir yana satışlarında düşüş yaşadı.
Cep telefonu üreticilerinin bayilerine 2001 yılında dağıttıkları cep telefonu sayısı yüzde 5.2 azaldı.
Can Tüzüner
NTV-MSNBC
 
   11 Mart —  Cep telefonu pazarının lideri Nokia, geçen sene içerisinde satışlarını yüzde 9 oranında artırırken, İsveç’li cep telefonu üreticisi satış rakamlarında üçte birden fazla kayıp yaşayarak sektörün en fazla zarar gören firması oldu. 

   
 
       
   
MSNBC News Sony Ericsson yeni vizyonunu tanıttı
MSNBC News Türk Telekom'dan rekor kar
MSNBC News Deutsche Telekom cep abonelerini yüzde 40 artırdı
MSNBC News NTT de '3. kuşak cep'te hayal kırıklığına uğradı
MSNBC News Motorola ve Siemens 'cep'te işbirliğine gidiyor
MSNBC News 3. kuşak cep telefonları geliyor
MSNBC News 'Cep'te içerik dönemi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mobil cep telefonu sektörünün tarihinin en kötü yılını yaşadığı 2001’de Nokia, Motorola ve Samsung yılı büyümeyle kapamayı başardı. Nokia, lideri bulunduğu pazardaki payını kriz senesinde yüzde 31’den tüzde 36’ya çıkardı. Boston’da faaliyet gösteren Strategy Analytics tarafından yapılan ve Dow Jones Microchip Raporu’nda yer alan verilere göre, krizde en önemli başarıyı gösteren firma ise yüzde 5’lik pazar payını yüzde 7’ye çıkarmayı ve cep telefonu pazarında Nokia ve Motorola’nın ardından üçüncü marka olmayı başaran Samsung oldu.
       
KORE’NİN YÜKSELEN YILDIZI SAMSUNG
       Nokia’nın cep telefonu üretiminde uzun süredir kabul edilen verimli operasyonu, 2001 yılını kazançlı kapamasında önemli rol oynarken, talep azalması yaşanan bir yılda hem satışlarını hem de Pazar payını artıran Samsung, Kore’nin iletişim alanındaki yükselen yıldızı olarak dikkat çekti. Daha çok üst düzey cep telefonu pazarını hedefleyerek başarılı olan Samsung, Nokia tarafından uygulanan ve başarısını kanıtlayan ölçek ekonomisine dayalı, her alım gücüne farklı telefon stratejisini uygulamayan şirketlerin de başarılı olabileceğini kanıtladı.
       Maliyetlerini azalttıktan sonra, Amerikan Motorola ve Alman Siemens AG, 2001 yılının ilk çeyreğinde kar göstermeyi başardılar. Gartner Group analistelerinden Ben Wood, kötü geçen 2001’in ardından cep telefonu şirketlerinin 2002’de pazar paylarını artırmaktan çok, satış rakamlarını ve gelirlerini artırmaya öncelik vereceklerini belirterek “Bu büyük kuruluşlar artık cep telefonu pazarını sübvansiye edebilecek durumda değiller” diyor.
       Bu sene içerisinde ürün yelpazesini daha da genişletecek olan Nokia, zirvedeki pazar payını daha da artıracak gibi görünüyor. Ocak ayında Nokia tarafından yapılan bir açıklamada cep telefonu bölümünün işletim karlarının 2002 yılı boyunca çift haneli rakamlarda tutulacağının açıklanmasına rağmen, şirketin pazar artışı bağlantısı taşıdığı segmentlerde fiyat indirimine gidebileceği bekleniyor. Analistler, Nokia’nın Pazar payının 2002 yılı sonunda biraz daha artarak yüzde 37.5’a çıkmasını bekliyorlar.
       
PAHALI TELEFONLAR ÇOĞALACAK
       Fin cep telefonu üreticisinin 3310 ve 3330 modelleriyle satışta lider olduğu kitlesel pazarda rekabet etmekte zorlanan diğer cep telefonu üreticileri geçen sene Samsung’un izlediği metodu izleyerek yüksek seviyeli ve pahalı telefonlar üreterek gelirlerini artırmayı hdefliyorlar. İsveçli cep telefonu üreticisi Ericsson ve Japon elektronik devi Sony’nin geçen yıl somlarında birleşmesiyle kurulan Sony Ericsson, pahalı telefonlar üretiminde en iyi örneklerden birini oluşturuyor. Avrupa’da satılan ilk renkli ekranlı cep telefonunu üreten Sony Ericsson, üst düzey kullanıcıları hedefleyen diğer pahalı modellerini de geçen hafta düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıttı.
       Strategy Analytics analistlerinden Christopher Ambrosio, üst düzey segmentinin bu yıl çok kalabalık olacağını savunarak, Samsung’un Motorola’nın Pazar payını yakalamak istiyorsa, ucuz cep telefonu pazarı için de bir model üretmesi gerekeceğini belirtiyor.
       
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları