Home page
Haber Menüsü


Petkim özelleştirmesi gecikmemeli  
  Petkim Genel Müdürü Yavuz Aktuğlu, özelleştirmede iyi rüzgar yakalandığını belirtirken; olası bir gecikmenin şirketin cazibesini azaltacağını söyledi. Aktuğlu, “Gecikme durumunda Türk Telekom’un durumuna düşülebilir” uyarısında da bulundu.
Petkim Genel Müdürü Yavuz Aktuğlu
Merih Ak/İzmir
NTV-MSNBC
 
   26 Şubat—  Petkim Genel Müdürü Yavuz Aktuğlu, petrokimya sektörünün 2003 ile 2005 yıllarında yükselme trendine gireceğini belirterek, özelleştirme için iyi bir fırsat yakalandığını savundu. Petkim’in iç piyasada hızla pazar yitirdiğini, bunun da bir süre sonra Petkim’in cazibesini olumsuz yönde etkiliyebileceğini belirten Aktuğlu, gecikme durumunda Türk Telekom’un durumuna düşülebileceğine dikkat çekti. 

   
 
       
   
MSNBC News Özelleştirme yeniden hız kazandı
MSNBC News Bankalar 2002'de özelleşmeye hazır
MSNBC News Özelleşme Petrol Ofisi'yle yeniden
MSNBC News Özelleştirme işsizlerine 16 trilyon
MSNBC News Vakıfbank özelleştirmesine 5 talip
MSNBC News Türkiye şekerde yol ayrımında
MSNBC News Sabancı, özelleştirmeden şikayetçi
MSNBC News Özelleştirme 3 yılda bitecek
MSNBC News Özelleştirme geliri 7.4 milyar dolar
MSNBC News Çimentoda örnek özelleştirme
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       1987 yılında özelleştirilmesi gündeme gelen ancak geçen yıla kadar bu satışta herhangi bir aşama kaydedilemedi. Geçen yıl Yarımca Kompleksi’nin Tüpraş’a satışıyla Petkim’in özelleştirilmesi hız kazandı. Bu yıl süresinde ilk aşamada Petkim’in elinde bulundurduğu taşınmazlarla Çanakkale Plastik Fabrikası’nın satışı öngörülüyor. Petkim’in satışı ise gelecek yılın ilk çeyreğine yetiştirilmeye çalışılıyor.
       Yarımca Kompleksi’nin genel müdürüyken, burasının satışında aktif rol oynayan Yavuz Aktuğlu şimdi Petkim’in başına geçti. Turgut Bozkurt’un Ankara’ya atanmasıyla genel müdürlük görevine getirilen Aktuğlu’yla özelleştirme çalışmaları da hızlandı.
       Aktuğlu, özelletirme ve özelleştirmeyle ilgili çalışmalar hakkında sorularımızı yanıtladı.
       - Özelleştirmede en gözde işletmelerden bir tanesi Petkim. 1987’den bu yana özelleştirmeden söz ediliyor. Geçen yıl Yarımca kompleksi satıldı. Peki şu an özelleştirmede ne gibi çalışmalar yapılıyor?
       
Aktuğlu:
Petkim’in özelleşmesi sizin de dediğiniz gibi 1987 yılında gündeme geldi. Ancak o günden bugüne geçen süre içinde çok fazla işlem yapabildiğimizi söylememiz zor, Ta ki 2001 yılına kadar. 2001 yılında Yarımca kompleksimizi özelleştirdik. 60 milyon dolar bedel, içinde çalışan bin kişiyle beraber, üretimde olan ve karlılığı hala uygun durumda olan beş üretim fabrikamızla beraber Tüpraş’a devrettik. 2001 yılında özelleştirme faaliyetlerinin durduğu bir yılda, Petkim’in yaptığı fevkalade başarılı bir operasyon olarak kabul ediyoruz. Bu operasyon hem Tüpraş, hem Petkim için son derece yararlı olmuş bir işlemdir. Arkasından o süratle esas büyük bölümün özelleştirilmesi konusunda faaliyete başladık. Tabii bu faaliyete başlarken elimizde, sağda solda kalmış bazı gayrimenkul değerlerimiz vardı. Yarımca’da sosyal tesisler, Basmane’deki 7 katlı büromuz, Aliağa’da bir arsamız, Çanakkale’de plastik işleri fabrikamız. Bu yıl içinde onların satışını gerçekleştirmeyi hedefledik. Bunun için gayrimenkul ekspertiz firmasıyla da anlaştık. Onlar bir değer tespiti yapacak bağımsız kuruluş tarafından. O değer tespiti bize baz olacak. Onun üzerinden ihaleye çıkacağız ve muhtemelen bu yıl ortalarında saymış olduğum menkulleri özelleştirmiş olacağız.
       - En önemli özelleştirme Aliağa Kompleksi ile gerçekleşecek. Ancak Aliağa çok büyük bir işletme, bu aşamada nasıl bir özelleştirme metodu izlenecek?
       
Aktuğlu:
Tabii en önemlisi Aliağa Kompleksi’nin kompleksinin özelleştirilmesi. Bu konuda izlenen yol asgari yüzde 51’inin blok satışı ve stratejik ortak. Stratejik ortaktan kastımız sermaye ve teknoloji sahibi ortakla, yurt içindeki girişimcilerin biraraya gelerek petkimin yüzde 51 hissesinin onlar tarafından devralanması düşüncesiyle yola çıkıyoruz. Bu konuda Özelleştirme İdaresi deneyimleri olan ve dünyanın en büyük danışma kuruluşlarıyla ön görüşmelerini tamamladı. İhalesini de hemen hemen tamamladı.
       Sanıyorum bugünlerde sözleşme imzalanacak Özelleştirme İdaresi tarafından ve sahamıza gelerek çalışmalara başlanacak.
       Hem ekonomik yönden, hem hukuki yönden, hem fiziksel yönden çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalar sonucu bir değer tespiti ortaya çıkacak. Bizim hedefimiz Özelleştirme İdaresi’nin bu konudaki hedefleri bu yılın ikinci yarısında ihaleye hazır hale getirmek. Belki yılın yarısının ortalarında ihaleye çıkmak ve 2003’ün ilk yarısı içinde, belki ikinci çeyreğinin ortalarına doğru bu operasyonu gerçekleştirmek olacak.
       - Kurulduğu yıldan bu yana Petkim’e baktığımızda, pazar payı sürekli küçülüyor. Bu özelleştirmede bir risk unsuru olmayacak mı?
       
Aktuğlu:
Aliağa Kompleksi devreye girdiğinde Petkim’in yurtiçi plastik ihtiyacını karşılama oranı yüzde 85’lerdeydi. Ancak Türkiye’de Petkim tarafından veya özel sektör tarafından yeni petrokimya yatırımları yapılmadığı için bugün itibariyle yüzde 35’ler seviyesine düşmüştür, iç piyasadaki talebi karşılama oranımız. Şimdi biz bu arada kendi içimizde bir takım yenileme yatırımlarıyla, kendi içimizde kapasite arttırım yatırımlarıyla, başlangıçta 1 milyon 200 bin ton olan üretimimizi, iç yatırımlarla, kapasite arttırımlarıyla 2003 te 1 milyon 800 bin tonun üzerine çıkaracağız.
       Ancak Türkiye’de petrokimya talep artış hızı dünya ekonomilerinin çok üzerinde. Ekonomimiz iyi olduğu yıllarda yüzde 12 artış var petrokimya talebinde. Şimdi bizim bu yenileme yatırımlarıyla buna yetişmemiz mümkün değil. 2005 yılında bu oran yüzde 25’e düşecek, 2010 yılında yüzde 15’ler civarına düşecek. Biz Petkim olarak, hala piyasayı kontrol eder durumdayız. Ama bu oran düştükçe, piyasanın üzerinde hakimiyetimiz azalır. Azaldığı zaman da artık Petkim’in özelleştirilmesi üzerindeki cazibe de azalır.
       - Buradan şunu anlıyorum, Petkim’in pazar payı sürekli azalacak. Peki bu aşamada özelleştirme için cazibesini yitirmeyecek mi?
       
Aktuğlu:
Şunu söylemekte yarar var. Giderek artan ithalat bize ihraç yapan firmaların Türkiye’de bir takım depolar, antrepolar koyarak oralardan servis yapma yolunu seçme durumuna gelecekler. Bunların hepsini yanyana koyduğumuz zaman azalan payıyla piyasadan çekilmeye başlayacak. Özelleştirmede zamanlama çok önemli. Zamanında yapmadığınız zaman özelleştirmeyi, sonra çok aranan bir kıymet iken, bu defa kendinize talip arayan bir duruma düşersiniz.
       Talip arayan bir duruma düştüğünüzde, hem değeriniz, hem piyasadaki etkiniz yavaş yavaş ortadan kalkar. Onun için lazım gördüğümüz kadarıyla, petrokimyadaki bu son yıllardaki karlılık oranlarının düşmesi yatırımın tam zamanıdır. Çünkü biz 2002 ortalarından başlayarak 2003 ve 2005 yıllarında petrokimyanın yükselen trendi yakalayacağını düşünüyoruz. Özelleştirmeyi bu arada yapabilirsek, yatırımcılar da 2003, 2005 yılındaki yükselme trendini yakalarlar ve yatırmış olduklarının geri dönüşümü başlar. Bu pozisyon da Petkim’in özelleştirilmesi için çok iyi fırsattır.
       
PETKİM TELEKOM’UN DURUMUNA DÜŞEBİLİR
       - Zamanlamanın iyi yapılmasından söz ediyor ve bu zamanın da geldiğini dile getiriyorsunuz. Ancak önümüzde somut bir örnek var, Türk Telekom. Petkim’in özelleştirilmesinde de aynı zorlu yolculuk yaşanabilir mi?
       
Aktuğlu:
Türk Telekom ilk özelleştirilmesi sözkonusu olduğunda 20 milyar dolarlardan bahsediliyordu. Son gecikmenin getirmiş olduğu olumsuzluklar nedeniyle son zamanlardaki ihaleleri takip ettik. Petkim’in de o duruma düşmesi gayet tabii ki olabilecek bir ihtimaldir.
       - Peki Petkim’in özelleştirilmesinden ne kadar bir gelir beklenebilir?
       Aktuğlu: Şimdi değer dediğimiz zaman şirketlerin borsa değerleri var, kurum değerleri var, bir de pazar değerleri var. Çok önemli değerlerden biri. Ülkemizde özelleştirmelerde, kamuoyunda yanlış yönlere gidiliyor. Böyle bir tesisi yapacak olsak kaça yaparız? Alt yapısı yok ise 4 milyar dolara, alt yapısı var ise 3 milyar dolara yaparız. Bundan daha düşük fiyata sattığımız zaman derler ki ucuza satıldı devletin malı. Şimdi sattığımız zaman aldığımız para kadar o üretim şirketinin ne durumda çalıştırılacağı önemli. Şimdi buraya yatırım yapan veya yüzde yüzde 51 hissesini alan bir firma dese ki bize; biz size şu kadar para verdik ama yerinde de şu kadar milyar dolarlık yatırım yapıyorum, şu kadar fazla istihdam getireceğim. Hep bu gözden kaçar ve eski arazi değeri için yapılan özelleştirmeler var. Onlarla petrokimyanın özelleştirilmesini birbirine karıştırmamak lazım. Gelen yatırımcı buraya yatırım yapmak mecburiyetinde, zira bu kadar büyük pazarı var. Bu pazarı içeriden karşılamak var. O imkan var.
       
ÜLKE NE KAZANACAK DİYE BAKILMALI
       Şimdi değerlendirmeyi yaparken, ülke ne kazanacak diye bakılmalı. Eğer tutun ki bizi bir a fiyatıyla satın aldılar, yanında da şu kadar milyar dolar yatırım yaptılar. Şu kadar bin kişiye de iş sahası açtılar veya bir başka firma a artı şu kadar fiyat dedi ama ben bu mevcut tesislerle idare ederim dedi. Şimdi bunun hangisi daha ülke için yararlı, onun üzerinde iyi düşünmek lazım. Bizim düşüncemiz, bu tip özelleştirmelerde, özelleştirmeyle beraber yatırımın ve istihdamın gelmesidir. Çünkü petrokimya ürünleri katma değeri çok yüksek olan ürünlerdir.
       Yani 150 dolarlık bir hammadde alıyorsunuz ve tüketiciye gelinceye kadar, bizim fabrikamızdan çıkışı değil, yani tüketiciye ulaşıncaya kadar 2000, 3000 dolara kadar katma değer artıyor. Onun için petrokimya üretimi ve yatırımları çok önemli. Bu yatırımı da buraya talip olan, şu kadar bilmem kaç milyon doları veya daha yüksek fiyatları vermeyi göze almazlar. Buranın analizini çok iyi yaparlar ve mutlaka yatırıma ve istihdama gelirler.
 
       
   
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 9 aylık bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları