Home page
Haber Menüsü


Türkiye şekerde yol ayrımında
DPT’nin şekerde özelleştirme sonrası piyasaya yönelik iki senaryo ortaya koydu. İlk senaryoya göre 6, ikinci senaryoya göre ise 13 şeker fabrikasının kapanması öngörülüyor.
Ankara
AA
25 Şubat— Devlet Planlama Teşkilatı, şeker sektöründe özelleştirme sonrası durumu değerlendiren raporunda, sektörün yol ayrımında olduğunu ortaya koydu. DPT uzmanlarının yaptığı çalışmayla kapanması gerekli fabrikalar ve muhtemel üretim açığı hesaplanırken; birinci senaryoya göre, Adapazarı, Alpullu, Elazığ, Kars, Malatya ve Susurluk fabrikalarının, ikinci senaryoya göre bunlara ek olarak Ağrı, Ankara, Çarşamba, Erciş, Erzurum, Muş ve Uşak şeker fabrikalarının kapanacağı hesaplandı.

   
 
       
   
MSNBC News Türk Şeker'in satışına erteleme
MSNBC News Özelleştirme yeniden hız kazandı
MSNBC News Vakıfbank özelleştirmesine 5 talip
MSNBC News Sabancı, özelleştirmeden şikayetçi
MSNBC News Özelleştirme 3 yılda bitecek
MSNBC News Özelleştirme geliri 7.4 milyar dolar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DPT uzmanlarından Taylan Kıymaz tarafından hazırlanan “Şeker Politikalarında Yeni Yönelimler ve Türkiye” başlıklı çalışmada, bir yıllık toplam dünya ihracat miktarına yakın şekerin dünya stoklarında beklediği, dünya çapında yaşanan arz fazlası nedeniyle şeker fiyatlarının maliyetin altında belirlendiği vurgulandı.
       Şeker
       Dünya şeker fiyatlarının düşük seviyelerde seyretmesinin destekleme ve ihracat maliyetlerini artırdığı kaydedilen çalışmada, “Böylece, şekeri desteklemek üzere Türkiye Şeker Fabrikaları’na ayrılan Hazine kaynakları büyürken, tüketici daha pahalıya şeker tüketmek durumunda kalmıştır” denildi.
       Geçen yıl yürürlüğe giren yeni Şeker Kanunu ile ulusal şeker politikalarında değişiklik beklendiği kaydedilen çalışmada, kanunun amaçları anlatılırken, eleştirilere de yer verildi.
       
ÖZELLEŞTİRME SEK VE ET BALIK’A BENZEMEMELİ
       Sektörde özelleştirmenin artık geri dönülmez bir politika gibi göründüğü kaydedilirken, ancak bu özelleştirmenin, daha önce tarım sektöründe altyapıları hazırlanmadan gerçekleştirilen, Süt Endüstrisi A.Ş ve Et Balık özelleştirmesini benzememesi ve şeker üretiminin devamlılığının sağlanması gerektiği belirtildi.
       Çalışmada mevcut şeker fabrikaları tek tek ele alınarak, özelleştirme sonrasında şeker fabrikalarının olası durumları ile şeker üretiminde yaşanacak değişimin sonuçları ve bunların sosyal, ekonomik yansımaları da değerlendirildi.
       Fabrikalar rakamsal büyüklükleriyle bir bütün halinde incelemeye tabi tutulurken, özelleştirme sonrası oluşabilecek durumla ilgili iki senaryo üretildi. Ele alınan kriterler fabrika açısından tamamen olumsuzluk arzettiğinde kapanma olasılığı yüksek olarak değerlendirildi.
       Bunun tersine koşulların bir bütün olarak olumlu görüldüğü ya da yatırım ve rehabilitasyon gereksinimi olan fabrikaların ise faaliyete devam edeceği öngörüldü.
İLK SENARYOYA GÖRE 6 FABRİKA KAPANACAK
       Birinci senaryoya göre kapanması beklenen fabrikalar Adapazarı, Alpullu, Elazığ, Kars, Malatya ve Susurluk olarak belirlendi.
       Bu fabrikaların kapanması nedeniyle mevcut pancar işleme kapasitesinin yüzde 21, pancar üretiminin de yüzde 17 oranında azalacağı hesaplandı. Bu koşullarda kamuda şeker üretiminin yüzde 13, fabrikaların sağladığı istihdamda da yüzde 20 oranında düşeceği öngörüldü.
       
13 FABRİKA KAPANABİLİR
       İkinci senaryoda da, gerekli yatırım ve rehabilitasyonun yapılması koşuluyla faaliyete devam edebilecek fabrikaların da devre dışında kaldığı bir durum üzerinde duruldu.
       Bu senaryoda ilk senaryoya ek olarak Ağrı, Ankara, Çarşamba, Erciş, Erzurum, Muş ve Uşak şeker fabrikalarının da kapanacağı hesaba katıldı. Toplam 13 fabrikanın devre dışı kalmasıyla işleme kapasitesinin mevcuda oranla yüzde 40 oranında azalacağı, yine bu bölgelerde pancar üretilmediği varsayımıyla, pancar üretiminin de yüzde 32 azalacağı belirlendi.
       Bunun sonucunda kamunun şeker üretiminin yüzde 29, fabrikalardaki istihdamın da yüzde 50 düşeceği hesaplandı.
       
ŞEKER ÜRETİM AÇIĞI ARTACAK
       Çalışmanın son aşamasında da ele alınan senaryoların üretim-tüketim dengesine etkileri irdelendi. Şeker talebinin 2000-2010 döneminde yılda ortalama yüzde 1.8 artacağı hesabı ve kapanan fabrikalar sonrası özel sektör dahil oluşacak şeker üretim ortalamalarının aynı kalacağı varsayımıyla, şeker üretim açığının 2005 yılı için, birinci senaryoda 150 bin ton, ikinci senaryoda ise 400 bin ton olabileceği öngörüldü.
       Şeker Fabrikaları tarafından yürütülen bölgesel şeker pancarı üretim potansiyeli çalışmaları senaryolar itibariyle değerlendirildiğinde, kapanan fabrika bölgeleri hariç tutularak, 3 yıllık münavebe sistemi ve şeker pancarı ekilebilir toprakların yarısının her yıl bu ürüne ayrılması kaydıyla ilk senaryoda 2010 yılına kadar şeker talebinin karşılanabileceği hesaplandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları