Home page
Haber Menüsü


Çimentoda örnek özelleştirme
Özelleşmeden önce 385 personel ile yılda 310 bin ton çimento üretimi yapılırken, özelleşmeden sonra 178 personel ile üretim 610 bin tona çıktı.
Erzurum
AA
17 Aralık— Erzurum’daki Aşkale Çimento Fabrikası, 1993 yılında yapılan özelleştirmenin ardından sermaye sorununu çözüp, pazar payını genişletme çalışmaları sayesinde önemli bir atak yaptı. Fabrikada özelleşmeden önce 385 personel ile yılda 310 bin ton çimento üretimi yapılırken, özelleşmeden sonra 178 personel ile üretim yılda 610 bin tona çıktı.

   
 
       
   
MSNBC News Özelleştirme işsizlerine 15 trilyon
MSNBC News "2002'de yeni özelleştirme hedefleri"
MSNBC News 2002 özelleştirme hedefi 2.4 milyar $
MSNBC News Çimento hammadesi tartışması
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Aşkale Çimento Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Aşkale Çimento Fabrikası’nın 1980 sonrasında özelleştirme kapsamına alındığını, 1993 yılında ise özelleştirildiğini söyledi.
       Fabrikanın esnaf, çiftçi, dar gelirli insanlardan oluşan çok ortaklı bir yapıyla alındığını ifade eden Yücelik, ayrıca çalışan işçilerin de fabrikanın ortağı olduğunu belirtti.
       Aynı zamanda Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı olan Yücelik, özelleştirme esnasında fabrikaya 1000 dolar yatırarak hisse alanların parasının şu anda 10 bin dolar olduğuna işaret ederek, ayrıca ortakların 1997 yılından itibaren her ay kesintisiz olarak hisselerine göre kar paylarını aldıklarını kaydetti.
       
“FABRİKA HANTAL YAPIDAN KURTULDU”
       Lütfü Yücelik, fabrikanın özelleşmeden önce kamu sektörü olmanın vermiş olduğu hantallık, yavaş alınan kararlar, karar almada çalışanın fikrinin sorulmaması gibi nedenlerle eksik kapasite ile çalıştığını belirtti.
       Özelleştirme öncesinde fabrikanın 385 personel ile yılda 310 bin ton çimento ürettiğini ve kişi başına düşen verim düzeyinin 983 ton olduğunu ifade eden Yücelik, özelleşmeden sonra ise yılda 610 bin ton çimento üretildiğini, kişi başına verim düzeyinin 3 bin 497 tona ulaştığını bildirdi.
        Yücelik, başarılarının personelin meslekiçi eğitimlerini en üst düzeyde yaparak sağlandığını anlatarak, şöyle devam etti:
       “Zaten ortak olan çalışan işçimiz ve personelimiz, kendi malı olduğu için özveriyle görev yapmaktadır. Özelleşmeden önce çalışanlar önce kendilerinin rahatını ve geleceğini düşünüyorlardı. Ancak şu anda bizim işçimiz sahibi olduğu fabrikanın geleceğini düşünerek, her türlü fedakarlığa katlanıyor. Fabrika özelleştikten sonra özel girişimin hedefi olan karlılık, rekabet ve kalite kavramları ön plana alınarak kapasiteyi artırıcı yatırımlara yönelme oldu. Özelleştirildikten sonra sermaye sorununu çözen ve yapılan pazar payını genişletme çalışmaları neticesinde fabrika üretimi, ihtiyacı karşılayamaz duruma geldi. Bunun üzerine kapasiteyi yüzde 40 oranında artırdık.”
       
4 TRİLYON TASARRUF SAĞLANDI
       Yücelik, özelleşmeden önce bakılmayan ve enerji kaybından dolayı fabrikaya büyük zararlar getiren eksikliklerin giderildiğini de anlatarak, bu sayede yılda 4 trilyon liranın üzerinde tasarruf sağlandığını belirtti.
        Daha önce üretilen çimentonun Erzincan ve bölgesine araçlarla aktarıldığına dikkat çeken Yücelik, ancak sözkonusu bölgeye daha ekonomik çimento sevkiyatı sağlamak için 1999 yılında fabrika sahasına 1.5 kilometrelik demiryolu hattı çektirerek Erzurum-Erzincan demiryolu ile bağlantı kurduklarını, ulaşımın trenle sağlandığı için bu sayede yılda 300 milyar tasarruf sağladıklarını bildirdi.
       Yücelik, fabrikanın ayrıca trafo, dizel jeneratör, bilgisayar kontrollü enerji ölçüm sistemi, elektrofiltre gibi yatırımlar yaparak yılda 4 trilyonun üzerinde tasarruf gerçekleştiğini ifade etti.
       
KALİTE VE GÜVENCE
        Lütfü Yücelik, Türkiye’nin AB ile imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması’nın çimentonun da Avurpa standartlarında üretilmesi koşulunu getirdiğini anımsatarak, fabrikanın da bu koşulu yerine getirmek için çimento tiplerin Avrupa standartlarına uyacak şekilde üretmeye başladığını ifade etti.
       Bölgedeki rekabet gücünü artırmak için yeni üretilen çimento çeşitlerine de TSE belgesi alındığını belirten Yücelik, şöyle devam etti:
       “Şu anda fabrikamız TSE belgeli 6 çeşit ürün piyasaya sürebilmektedir. Fabrikanın ürün yelpazesine yeni ürün ekleme çalışmaları devam etmektedir. Gümrük Birliği için gerekli AB’ye uygunluk işaret olan CE ve İSO 9001 belgeleri alma çalışmaları devam etmektedir.
       
KRİZ BU YILKİ YATIRIMLARI ERTELEDİ
        Yücelik, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden dolayı istikrarlı büyüme ve risk almamak için 2001 yılında tamamlanması gereken 2. kademe kapasite artış projesinin 2002 yılı temmuz ayına kaydırıldığını söyledi.
       Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, ayrıca ekonomik krizden dolayı fabrikaları için yapmış oldukları ve tamamlanması gereken birçok projeyi de ertelediklerini sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları