Home page
Haber Menüsü


Özelleştirmede altyapı sürecine hız
IMF’ye verilen son niyet mektubuna göre, özelleştirme kapsamındaki büyük şirketlerin satışında hazırlık çalışmalarının yılsonuna dek tamamlanması taahüt ediliyor.
Ankara
AA
25 Şubat— Türkiye, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından onaylanan son Niyet Mektubunda, özelleştirme stratejisinin, özelleştirme kapsamındaki tüm büyük şirketlerin satılmasına ilişkin hazırlık çalışmalarının 2002 yılında tamamlanmasını amaçladığını belirtiyor.

   
 
       
   
MSNBC News Bankalar 2002'de özelleşmeye hazır
MSNBC News Özelleştirme yeniden hız kazandı
MSNBC News Özelleşme Petrol Ofisi'yle yeniden
MSNBC News Özelleştirme işsizlerine 16 trilyon
MSNBC News Vakıfbank özelleştirmesine 5 talip
MSNBC News Türkiye şekerde yol ayrımında
MSNBC News Sabancı, özelleştirmeden şikayetçi
MSNBC News Özelleştirme 3 yılda bitecek
MSNBC News Özelleştirme geliri 7.4 milyar dolar
MSNBC News Çimentoda örnek özelleştirme
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Niyet Mektubunun, özelleştirme çalışmalarına ilişkin taahhütler bölümünden derlediği bilgilere göre, Türkiye, özelleştirilmeleri için teknik hazırlıkları tamamlanmış olan TÜPRAŞ ve POAŞ’ın özelleştirilmesinin yanı sıra 2002 yılında Türk Telekom, Tekel, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., THY, ERDEMİR, EUAŞ, TEDAŞ, BOTAŞ ve kamuya ait arazilerin özelleştirilmesine ilişkin tüm hazırlık çalışmalarının tamamlanmasını taahhüt ediyor.
       
POAŞ TAMAM, SIRA TÜPRAŞ’TA
       Buna göre Türkiye, Mart ayı sonuna kadar halka arzını taahhüt ettiği POAŞ için ihaleye çıkarak, bu taahhüdünü yerine getirdi.
       Mektuba göre, kesin zamanlaması piyasa koşullarına bağlı olmak üzere Türkiye’nin, TÜPRAŞ’ın halka arzının da 2002 yılı Haziran ayı sonuna kadar gerçekleştirmesi bekleniyor. Türkiye bu arz ile TÜPRAŞ’daki devlete ait hisseleri yüzde 50’nin altına düşürecek. Niyet Mektubuna göre, Özelleştirme İdaresi ayrıca, piyasa koşulları elverdiği anda, THY’nın birincil halka arzını gerçekleştirmeye hazır bulunuyor.
       Türk Telekom için ise Özelleştirme İhale Komisyonu atanırken, Komisyon’un 2001 yıl sonuna kadar revize edilmiş bir özelleştirme planı hazırlaması mümkün olmamasına rağmen, Nisan 2002’de böyle bir planın Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmesinin sağlanacağı ifade ediliyor. Bu ikinci gözden geçirme için de ön koşul teşkil ediyor.
       
TEKEL İÇİN ÖZELLEŞTİRME PLANI
       Mektupta, Tütün Kanunu’nun 3 Ocak 2002 tarihinde Meclis tarafından kabul edildiği ve böylelikle ön koşul yerine getirildiği de ifade edilirken, burada bir sonraki aşama olarak, TEKEL için bir özelleştirme planı hazırlanması kabul ediliyor.
       Planın Eylül ayı sonuna kadar Bakanlar Kurulu tarafından kabul edileceği taahhüt edilirken, bunun 4. Gözden Geçirmeye ilişkin ön koşul teşkil ettiği belirtiliyor. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin özelleştirilme çalışmalarının, ilk adım olarak, 2002 Mayıs ayına kadar bir özelleştirme planının kabulü suretiyle sürdürüleceği ifade edilen Niyet Mektubu’nda, şu bilgiler yer alıyor:
       “Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş ve TEKEL’in başarılı bir şekilde özelleştirilmesinin öncesinde büyük çaplı operasyonel yeniden yapılandırma gereklidir, bu kapsamda, Dünya Bankası ile yakın işbirliği içinde çalışılarak operasyonel yeniden yapılandırmalar hayata geçirilecektir. Elektrik sektöründe, 2002 yılı Mart ayına kadar, Enerji Bakanlığı, hangi elektrik varlıklarının özelleştirileceğini Özelleştirme İdaresi’ne bildirecektir ve 2002 yılı Nisan ayına kadar dağıtım şirketleri için ön yeterlilik ihalesi yapılacaktır.”
       
DOĞALGAZ VE MADENCİLİKTE ÖZELLEŞTİRME
       Mektupta, Doğal gaz dağıtım şirketlerinin, Özelleştirme İdaresi’ne devrinin 2002 yılı Mart ayına kadar tamamlanması beklendiği ve Özelleştirme İdaresi’nin, lisansları ETİ Holding’den devralınır alınmaz, portföyünde bulunan ETI Krom A.Ş., ETI Elektrometalurji A.Ş., ETI Gümüs A.Ş.’nin satış çalışmalarını başlatmaya hazır olduğu ifade ediliyor.
       Mektupta, Özelleştirme İdaresi’nin, portfoyündeki ERDEMİR ile turizm ve gübre üretim varlıkları ile küçük ve orta ölçekli şirketlerin satış çalışmalarına devam edeceği de bildiriliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları