|
BDDK binasında bankacılık sektörünün önde gelen yöneticileriyle biraraya gelen Akçakoca, neyin nasıl açıklanacağının Mayıs ayında belli olacağının da altını çizdi. Akçakoca, tüm operasyonun Haziran ayı itibarıyla bitirileceğini de ifade ederek şöyle konuştu:
Mart sonunda ilk denetim, Nisan sonunda ikinci denetim bitecek. Bunun ardından gerekli çalışmalar yapılacak. Tüm prosedür Haziran itibarıyla tamamlanacak.
Bilindiği gibi, BDDK, Şubat başında yayınladığı bir yönetmelikle, bankaların yılsonu bilançolarının ikinci bir açıklamaya kadar ertelenmesini istemiş, bu da bankacılara yatırım yapan bireysel borsa yatırımcılarının durumunu belirsiz hale getirmişti. BDDK Başkanı Engin Akçakoca, CNBC-enin bu konuyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı:
FEDAKARLIK GEREKEBİLİR
Biliyorsunuz bu operasyon bir kereye mahsus olarak yapılan ve son derece önemli bir operasyon. Bu sırada halka açık ya da halka açık olmayan banka ayrımı yapılmıyor. Ama bu bankaların bireysel yatırımcılarının durumu için hem SPKyla hem İMKByle hem de vergi sorunları nedeniyle Maliye Bakanlığı ile birlikte hareket ediyoruz. Bazı fedakarlıklar yapılması gerekebilir, bu da böyle bir operasyon içinde son derece doğaldır. Ancak bu bankaların yapıları güçlendirilicek. Yani adı üzerinde güçlenecek. Yatırımcı açısından da zarar etmeyi gerektirecek bir şey yok.
GRUP ŞİRKETLERİNE AÇILAN KREDİLER
Engin Akçakoca, CNBC-enin Grup şirketlerine açılan kredilere önceki Bankacılık Yasasında da sınırlama getirilmişti. Ancak bu sınır back-to-back krediler ve paravan şirketlerle aşıldı. Ek bir denetim düşünüyor musunuz? sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
Bunun cezasının ne olduğu kanunda var. Yaptırımları da açıkça görülüyor. Onun için ek bir denetime gerek olacağını düşünmüyorum. Son derece muhafazakar ve çok iyi denetlenen, gerçekçi bir kar zarar yapısına kavuşacak bankacılık sektörü.
REEL SEKTÖRE AÇILACAK KREDİLER
BDDK Başkanı Engin Akçakoca, bütün operasyonun hedefinin, bankacılık sektörünün esas faaliyetlerinden kar edebilmesi olduğunun da altını çizdi. Akçakoca, iyi çalışan bir bankacılık dizisinin oluşmasının ardından reel sektöre kredi aktarılacağını ifade etti.
Ancak Akçakoca, bankacılık sektörünün mevduat yapısının döviz ağırlıklı olduğunun, reel sektörün talebinin ise TL kredisi olduğunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
Zaten yapılacak sermaye enjeksiyonu, bu noktada da önem taşıyor. Bankaların pasif yapısı, yapılan enjeksiyonun ardından TL ağırlığını dengeleyecek. Dolayısıyla bankalar gerçek bankacılık yapabilecek, kredi açabilecek bir yapıya kavuşacak.
Toplantıya katılan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de denetim sürecinin sonuçlanmasına kadar bilançoların açıklanmayacağını söyledi. Özince, kamu otoritesinin bu konudaki kararına saygılı olduklarını da belirtti.
Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın ise bankacıların özellikle yasanın uygulanması konusundaki tereddütlerinin giderildiğini söyledi. Sığın, toplantının faydalı olduğunu, ancak maliyet konusundaki belirsizliğin devam ettiğini ifade etti.
Toplantıya bu isimlerin yanısıra Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ, Abank Genel Müdürü Alev Göçmez, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Finansbank Genel Müdürü Onur Umut ve TEB Genel Müdür Yardımcısı Varol Civil katıldı. | |