Home page
Haber Menüsü


Kamu bankalarından 897 şube kapanacak
Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar uyarınca Ziraat ve Halkbank’tan 897 şube kapatılacak, 16 bin personel Devlet Personel Başkanlığı’na aktarılacak.
Ankara
AA
1 Şubat— Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesine hazırlık amacıyla yapılan düzenlemeler çerçevesinde, 30 Haziran 2002’ye kadar Ziraat Bankası’nın toplam 514, Halk Bankası’nın da 383 şubesi kademeli olarak kapatılacak. Bakanlar Kurulu’nun, “kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirmeye hazırlık planlarının uygulama esas ve usullerine” ilişkin kararı, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

   
 
       
   
MSNBC News Dünya Bankası kredisinde sorun yok
MSNBC News Bankalara sermaye yeterliliği yasalaştı
MSNBC News Sabancı: Bankacılık sektörü sağlığa kavuşacak
MSNBC News Fitch'den Türk bankalarına yeni not
MSNBC News Bankacılık Yasası TBMM'den geçti
MSNBC News Dünya Bankası ek kredi vermeyi planlıyor
MSNBC News Fon bankalarına 12.4 katrilyon lira
MSNBC News Bankacılıkta işler iyiye gidiyor
MSNBC News Bankacılık krizinde İsveç deneyimi...
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YÖNETİM KURULLARINA TAM YETKİ
       Buna göre, bankaların yönetim kurulları, bankaların yeniden yapılandırılmaları ve özelleştirmeye hazırlanmalarıyla ilgili her konuda karar almaya ve işlem yapmayla yetkilendirildi.
       Yönetim kurulları, karlılık ve verimlilik ilklerini dikkate alarak, yeniden yapılandırma çalışmalarında yapacakları değerlendirmeler sonucunda, iştiraklerdeki paylar konusunda, payları artırmak amacıyla yeni hisse edinmeye ve yeniden yapılandırma çalışmalarında ihtiyaç duyacakları iştiraklerini birleştirmek suretiyle yenilerini kurmaya ve birbirlerinin belirlenen iştiraklerine katılmaya da yetkili kılındı.
       Bankaların yönetim kurulları, kontrol güçlerinin bulunup bulunmadığı, bunların sunduğu hizmetlerden maliyet avantajı elde edilip-edilmediği dikkate alınarak, bankaların iştirak portföylerinden çıkarılmalarına karar verilen iştirak hisseleri, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilecek.
       Ancak, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu, ilgili karar uyarınca, tasfiye işlemleri Ziraat Bankası tarafından yürütülen bankaların istiraklerinden faal olanlarını satış yoluyla elde çıkarabilecek.
       Ayrıca Bankalar, yönetim kurullarınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kendi kaynaklarından karşılanmak üzere, yerli veya yabancı danışman istihdam etmeye veya danışmanlık hizmeti satın almaya yetkili kılındı.
       
897 ŞUBE KAPATILACAK
       Kararnameye göre, Ziraat Bankası’nın toplam 514 şube, büro ve özel işlem merkezi ile Halk Bankası’nın toplam 383 şube, büro ve özel işlem merkezi 30 Haziran 2002 tarihine kadar kademeli olarak kapatılacak.
       Bankaların kapatılacak şube, büro ve özel işlem merkez sayısı, tespit edilen toplam sayıların yüzde 5 eksiği ya da fazlası kadar değiştirilebilecek.
       Banka şube, büro ve özel işlem merkezlerinin değerlendirilmesi ve şube kapatma kararları için esas alınacak ilkeler ise şöyle belirlendi:
       “Aktif büyüklüğü, TL vadesiz ve vadeli mevduatı, döviz vadeli ve vadesiz mevduatı, repo miktarı, ticari krediler, bireysel krediler, TL gayrinakdi krediler, YP Gayrinakdi krediler, şube karı, faiz dışı gelir ve giderler, personel başına düşen mevduat ve kredi, şube zararı, kredi kartı müşteri sayısı, bireysel kredi müşteri sayısı, bankacılık faaliyetleri dışındaki müşteri sayısı, bulundukları konum itibarıyla birbirine mesafesi çok yakım olan şubelerin birleştirilmesinin sağlayacağı faydalar, ileriye dönük ticari ve bireysel bankacılık işlem potansiyellerinin yeterliliği, aktif büyüklüğü ve gelirler açısından banka bilançosundaki çok düşük payına karşılık, giderlerin yüksek olması, bulunduğu yer itibarıyla, misyonunun devam ettirebilecek bir piyasa içinde olup-olmayacağı, verimlilik ve karlılık.”
       Bu kıstaslar çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucunda, herhangi bir il veya ilçe merkezindeki bankaların mevcut bütün şubelerinin kapatılması sonucu çıksa bile, o il merkezindeki bankaların şubelerinden herhangi biri (Ziraat Bankası şubesi veya Halk Bankası şubesi-eski Emlakbank şubeleri dahil-) hariç diğerleri kapatılacak.
       
16 BİN KİŞİ AKTARILACAK
       Bankaların yönetim kurullarınca, belirlenen plan kapsamında banka personeli, norm kadro, şube ölçeklendirme çalışmalarına paralel olarak belirlenen çizelgeye göre, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirmek üzere, Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek.
       Bildirimi yapılan personelin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına atamaları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından ilgili mevzuat hükümlerine göre tamamlanacak. Kamu bankalarında çalışan personelden Ziraat Bankası’ndan 12 bin, Halk Bankası’ndan da 4 bin personel, bu yılın Haziran ayı sonuna kadar, Devlet Personel Başkanlığı’na devredilecek.
       Sözkonusu devir işlemi, Ziraat Bankası’nda aylar itibarıyla, Ocak’da 2 bin 500 kişi, Şubat, Mart, Nisan’da 2000’er kişi, Mayıs ve Haziran’da 1.750’şer kişi olarak gerçekleşecek.
       Halk Bankası’nda ise Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 750’şer kişi, Haziran ayında da 250 kişi Devlet Personel Başkanlığı’na aktarılacak.
       Bu arada, kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararnamede, Ziraat Bankası ile Halk Bankası’nın yurt içi ve dışındaki iştirakleri ile ilgili kararname ile üç kamu bankasından devralınan iştirak listeleri de yer aldı.
       Kararname, 3 Nisan 2001 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları