Home page
Haber Menüsü


FİBA Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin
Özyeğin: Bankalar sermaye desteğine sıcak bakmıyor
FİBA Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, mali sektöre destek yasasının bankacılık sektörünü yeniden rayına sokacağını söyledi. Özyeğin, ekonomide az dalgalanma halinde, sermaye desteği için az sayıda başvuru olabileceğini kaydetti.
İstanbul
AA
    23 Ocak—  Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, yılın ilk yarısında ekonomide dalgalanma az olursa, sermaye desteği için az sayıda bankanın müracaat etmesini beklediğini, hatta hiçbir bankanın müracaat etmeyebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayını bekleyen Bankalar Yasası’nın doğrudan sermaye desteği alan bankalara ağır yükler getirdiğini kaydeden Özyeğin, bununla birlikte bazı bankaların tahvil desteği almak için başvurabileceğini belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Özince: Gerekirse banka alırız
MSNBC News Dünya Bankası: Türkiye zor virajı döndü
MSNBC News TOBB: Bankaların KOBİ'lere tutumu kötü
MSNBC News Hak-İş: Bankalar devleti yedek kasa olarak görecek
MSNBC News Bahçeli banka yasasını övdü
MSNBC News Moody's, 4 bankanın notunu değiştirdi
MSNBC News FT: Bankacılık Yasası, kritik dönemeç
MSNBC News Bankalarla çerçeve anlaşması yapılmalı
MSNBC News IMF: Bankalara destek olumlu
MSNBC News Bankalara destek tasarısı yasalaştı
MSNBC News Ecevit: Bankalara kredi hibe olmayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özyeğin, düzenlediği sohbet toplantısında, enflasyon ve istikrarsızlığın, Türk bankalarının yabancı bankalarla evliliğinin önünde engel oluşturduğunu vurgulayan Özyeğin, yılın ikinci yarısında evlilik görüşmelerinin yeniden başlayabileceğini kaydetti.
       Türk bankacılık sektörünün her geçen gün güç kazandığına dikkat çeken Özyeğin, bu nedenle Türk bankalarına talip olan yabancıların bundan sonra daha yüksek bedel ödemek durumunda kalacaklarını söyledi.
       
SEKTÖR RAYINA OTURACAK
       Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, bankalara kaynak aktarımını öngören yasanın Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin yaralarını sarmak için çıkarıldığını belirterek, bu yasanın bankacılık sektörünü tekrar rayına sokacağına inandıklarını söyledi. Özyeğin, BNP Paribas’la yapılan görüşmelerde ortaklık için dile getirilen rakamı açıklamaktan kaçınırken; ancak bu konuda inanılmaz bir know-how elde ettiklerini ifade ederek “Bu konuda üstat olduk” dedi.
       BDDK’nın yaptıklarını çok başarılı bulduklarını belirten Özyeğin, bankalara kaynak aktarımını öngören yasanın Cumhuriyet tarihinin en büyük krizinin yaralarını sarmak, krizin etkilerini bertaraf etmek için çıkarıldığı görüşünü dile getirdi.
       
KRİZ ÇİPADAN KAYNAKLANDI
       Kamuoyunda krizi bankaların yarattığına ilişkin bir izlenim olduğunu ifade eden Özyeğin, oysa krizin ekonomik programın uygulanamamasından, çıpadan çıkılmasından kaynaklandığını savundu. Özyeğin, “Bu yasanın sektörü tekrar rayına sokacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.
       Benzer uygulamaların düyanın 40 ülkesinde görüldüğüne işaret eden Özyeğin, üstelik Türkiye’deki hasarın bu ülkelerden çok daha az olduğunu vurguladı. Hüsnü Özyeğin, Türkiye’de bankacılık sektörünün parayı hazine bonosundan ve devalüasyondan kaybettiği görüşünü dile getirdi.
       
FİNANSBANK’IN DESTEĞE İHTİYACI YOK
       Özyeğin, Finansbank’ın mali konumunun, yabancı ortak olmadan da bankalara kaynak aktarımını öngören yasa çıktığı zaman sermaye koşulundan yararlanmaya ihtiyacı olmayacağını söyledi. Özyeğin, 2001 yılını, Cumhuriyet tarihindeki en büyük daralma ve çalkantıların yaşandığı, ayrıca bankacılık sektöründe görülmemiş olayların cereyan ettiği bir yıl olarak niteledi.
       2002 yılının bankacılık sektörü açısından farklı bir yıl olacağını belirten Özyeğin, Türkiye’de kişi başına milli gelirin 1990’ların başına döndüğüne işaret etti.
       Türk toplumunda bireylerin harcama davranışının değiştiğine de dikkati çeken Özyeğin, harcamalarda daralmaların özellikle finans, bilişim, medya ve reklam sektöründe hissedildiğini bildirdi. Özyeğin, beyaz eşya ve otomotiv sektörünün de daralmadan etkilendiğini belirtti.
       Özyeğin, kriz döneminde üst gelir düzeyindeki insanların yoğun şekilde işlerini kaybettiklerini ve bazen de aynı sektörde çalışan eşlerin işsiz kaldığını anlattı. Özyeğin, işi olanların ise gelirlerinin reel bazda yüzde 30-50 arasında düştüğünü belirtti.
       
YÜZDE 10 TEMERRÜT FAİZİ MAKUL
       Hüsnü Özyeğin, temerrüt faiziyle ilgili yasal düzenleme hazırlıklarına ilişkin görüşlerini açıklarken de, temerrüt faizleri aşırı oranlarda ise disipline edilmesinde yarar bulunduğunu vurguladı.
       Özyeğin, temerrüt faizinde Maliye’nin yüzde 10 oranının makul bir rakam olduğunu kaydetti. Temerrüt faizlerinin yüksekliğinin ödemeyi teşvik amacı içerdiğini ifade eden Özyeğin, ancak yıllık yüzde 300’lü rakamların zaten ödenemeyeceğine işaret etti.
       Özyeğin, bankaların yeni dönemde tüketicileri kredilerle destekleyip desteklemeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine de, bu konuda 2 yıl önce bankaların ciddi şekilde ağızlarının yandığını söyledi.
       2000 yılında tüketici kredilerinde en önemli kalemin oto kredileri olduğunu hatırlatan Hüsnü Özyeğin, o dönemde yüzde 2.5’lar düzeyinden otomobil kredisi kullandırıldığını hatırlattı. Özyeğin, “Bankalar bir milyar doların üzerinde para kaybetti. Tüketiciyi resmen sübvanse ettik” dedi.
       Sektörün krizde tüketici kredilerinden zarar gördüğünü kaydeden Özyeğin, “Şimdi daha dikkatli bir şekilde bu kredileri verecek. Otomobilde belki vade kısalacak. Zaten fazla talep de yok. Yani tüketici kredileri yavaş açılacak” diye konuştu.
       Özyeğin, reel sektöre kredi verilmesi konusunda da, bankacılık sektörünün likit olduğunu, kredi verme arzu ve gayreti içinde olduklarını söyledi. Ekonominin büyümeye başlamasıyla birlikte reel sektörün kredi ihtiyacının artacağını dile getiren Özyeğin, şu anda talebin zayıf olduğunu bildirdi.
       
2002’DEN İYİMSERİM
       Özyeğin, siyasi istikrar ile ilgili bir soru üzerine de, hükümetin Türkiye’de uzun yıllardan beri müzakere edilemeyen Kıbrıs sorunu gibi konularda uzlaşmacı tutumu olduğunu ve müzakerelere başladığını söyledi.
       2001”in zor, “felaket” bir yıl olduğunu, ancak çok önemli yapısal reformların da gerçekleştirildiğini vurgulayan Özyeğin, bazı anayasal değişiklerin de çok hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkati çekti.
       Özyeğin, “Ben şahsen iyimserim. 2002 yılı önemli bir dönüm noktası. Türkiye’nin yapısal reformlarla birlikte dünya standartlarına uyum sağlama girişimleri var. Türkiye’nin önümüzdeki 5-10-20 yılı düşünüldüğünde, önemli reformlar yapıldı. Ama bunların sonuçlarını 1-2 yılda alamayız. Sonuçları almamız damlaya damlaya göl olur misali uzun yıllar alacaktır” diye konuştu.
       
YABANCI BANKALARIN İLGİSİ ARTACAK
       Hüsnü Özyeğin, BNP Paribas ile ortaklık görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de, görüşmelere 2001 yılının Temmuz ayında başladıklarını hatırlattı. Özyeğin, görüşmelerin olumlu sonuçlanmayabileceğini de dikkate alarak tedbirlerini aldıklarını, sermaye artışının yanı sıra verimlilik artışına gittiklerini anlattı.
       Özyeğin, bir basın mensubunun yeni yasanın bankaları büyümeye zorladığına dikkat çekerek, “Başka yabancı ortak olacak mı, yoksa Türkiye’de birleşmeler olabilir mi? Bazı bankalar mevduat satın alma yoluna gitti. Bu dönemde siz ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlarken de, mevduat satın almak istemediklerin kaydetti.
       Yabancı bankaların gelmesinin enflasyonun düşmesine ve TL’deki değer kaybının azalmasına bağlı olduğunu belirten Özyeğin, “Enflasyonun yüzde 10’lara gittiğini gördükten sonra ilginin artacağına inanıyoruz” dedi.
       Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin, Finansbank’ın yabancı ortağa ihtiyacı olduğu için BNP Paribas ile görüşmeye başlamadığını da kaydederek, bankanın mali konumunun yabancı ortak olmadan da yasa çıktığı zaman sermaye koşulundan yararlanmaya ihtiyacı olmayacak bir banka olduğunu söyledi.
       Özyeğin, önümüzdeki 6 ayın geçtiğimiz 3 ay gibi türbülansın ve volatilitenin az olduğu bir dönem olması durumunda, sermaye açısından 11 bankanın içinde çok az sayıda bankanın belki de hiçbir bankanın sermaye için müracaat etmeyebileceğini kaydetti.
       
EVLİLİĞİ UYGUN GÖRMEDİK
       Hüsnü Özyeğin, BNP Paribas ile görüşmelerinin Türkiye’nin türbülansın en ağır yaşandığı dönemde olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye’de şartların nisbi istikrara gidişini gördükten sonra evlilik yapmamızın uygun olmayacağını düşündük” dedi.
       Özyeğin, söz kestikleri bankanın, Finansbank’ın hem Türkiye’deki hem yurtdışındaki faaliyetleriyle ilgilenirken, daha sonra yurtdışı iştiraklerle ilgilenmediklerini söylediklerini aktararak, yurtdışı iştiraklerini Finansbank’dan koparmanın zor olduğunu, bunun da evlilikte muhtemel bir engel teşkil ettiğini ifade etti.
       Hüsnü Özyeğin, sektörde yabancılarla görüşmenin bu yılın ikinci yarısında tekrar başlayabileceğini belirtti. Fiba Holding Başkanı Özyeğin, bankaların Fon’a ödedikleri sigorta primin yüksekliğinden de yakınarak, yılda yarım milyar doların üzerinde bir paranın Fon’da biriktiğini kaydetti.
       
Aras: Kredibilite kazanıldı
       Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Aras da, bugüne kadar BDDK’nın çok başarılı işler yaptığını belirterek, “Kararlılıkla bankalara el konulması, kapatılması, birleştirilmesi ve satılması gerek iç piyasada, gerekse yurtdışında BDDK’ya ve Türk bankacılık sektörüne kredibilite kazandırdı” dedi.
       Özyeğin’in açıklaması ardından konuşan Aras, bankacılık sektörünün kabuk değiştirdiğini ve irrasyonel rekabet döneminin bittiğini söyledi.
       Kamunun aşırı borçlanma ihtiyacının piyasadaki en büyük çarpıklığı yarattığını belirten Aras, şöyle konuştu:
       “Bankacılık sistemi önce bundan para kazandı, ama sonunda bunun altında ezildi. Meşhur yüzde 25 rasyosu devletle ilgili hiçbir kısıtlama getirmiyor. Bankacılığın en temel sorunu budur.”
       Bankacılık sektörüne kaynak aktarımını düzenleyen yasayla ilgili olarak, Sermaye Yeterlilik Rasyosu’na da değinen Ömer Aras şunları kaydetti:
       “Sermaye Yeterlilik Rasyosu tek bir rakam. Tek rakamlar daima tehlikelidir. Mali yapısı güçlü mü değil mi? Tek bir rakama bakarak bunu söylemek yeterli olmayabilir. Aynen bir hastalığı teşhis etmek için tek bir verinin yeterli olmadığı gibi. Tansiyonu sıfır hastaya yapılacak çok fazla birşey olmayabilir. Ancak düşük tansiyonun tedavisi mümkündür. Bu düşüklük hangi şartlarda oluşmuştur, buna da bakmak gerekir. Tüm tedavilerin de zamana ihtiyacı vardır.”
       Aras, bankanın rasyosunu yükseltmenin sorunu çözmeyeceğini dile getirerek, “Sorun rasyonun neden oraya düştüğündedir” dedi.
       
VERİMLİLİK ÇALIŞMALARI HIZLANDI
       Finansbank Genel Müdürü Onur Umut da, verimlilik çalışmalarının krizden bir yıl önce başladığını söyledi.
       Rasyonel çalışmayan 9 şubenin kapatıldığını, şube kiralarının düşürüldüğünü, haberleşme giderlerinin azaltıldığını, cep telefonlarını ve tahsis ettikleri arabaları kaldırdıklarını, maliyetleri düşürdüklerini belirten Umut, 2000 yılı sonunda 178 milyon dolar olan toplam giderlerini, kaliteden ödün vermeden geçen yıl sonunda 107 milyon dolara, personel sayısını da 2.319’dan 1.976’ya indirdiklerini anlattı.
       
KUR TAHMİNİ 1 MİLYON 860 BİN LİRA
       Toplantıda, FinansInvest başekonomisti Emre Yiğit de 2001 yılını değerlendirdi ve 2002 yılına ilişkin projeksiyonlarda bulundu. 2001 yılının çok kötü bir yıl olduğu görüşüne katılmadıklarını ifade eden Yiğit, 2002’yi ise yeni bir ekonomik dönemin başlangıcı olarak niteledi.
       2001 yılında GSMH’nin yüzde 8.3 küçüldüğünü anlatan Yiğit, 2002 yılı için GSMH’nin yüzde 3 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu. 2002 yılı sonunda faizlerin de yüzde 50 seviyelerine gerileyeceğini belirten Emre Yiğit, enflasyon oranlarının ise TÜFE’de yüzde 68 TEFE’de ise yüzde 40’lara geleceği görüşünü dile getirdi.
       Enflasyonda hızlı bir düşüş beklediklerini dile getiren Emre Yiğit, 2002 yılı sonu için dolar kuru tahminlerinin 1 milyon 860 bin lira olduğunu kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları