Home page
Haber Menüsü


 
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan
Okuyan: İş güvencesi 1-2 aya çıkacak
Çalışma Bakanı Okuyan, işsizliğin sadece Türkiye’nin değil, tüm ülkelerin sorunu olduğunu söyledi. İşsizlik Sigortası Fonu’nun Mart’ta uygulamaya gireceğini belirten Okuyan, İş Güvencesi Yasası’nın da 1-2 ay içinde çıkarılacağını belirtti.
Ankara
AA
 
    21 Ocak—  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, emeklilikte kademeli geçişle ilgili değerlendirmeleri, bu hafta Başbakanlığa takdim edeceklerini bildirdi. Okuyan, yaptığı açıklamada, iş güvencesi yasa tasarısının bir iki ayda çıkarılacağını belirtti. Okuyan, “İş güvencesi yasa tasarısının bu hafta gönderilmesi lazım. Sayın Başbakan ’15’ine kadar göndereceğiz’ demişlerdi. Zannediyorum bu hafta gönderilir” karşılığını verdi. Okuyan, “emeklilikte kademeli geçişle ilgili çalışmalar” konusundaki bir soruyu yanıtlarken, işçi ve memur konfederasyonlarının konuyla ilgili değerlendirmelerini aldıklarını, bu değerlendirmeleri bu hafta Başbakanlığa takdim edeceklerini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: Sosyal güvenlikle oynanmamalı
MSNBC News Okuyan: İş Güvencesi Yasası 1-2 ay içinde çıkacak
MSNBC News Okuyan: İşsiz sayısı 612 bin arttı
MSNBC News Okuyan: Yasalar mutlaka değişmeli
MSNBC News Okuyan: Bağ-Kur'da açık 1.5 milyar $
MSNBC News Okuyan: İş güvencesi Mart'a yetişecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşçi kesimi ile yapılan ortak çalışmaların bir noktaya geldiğini ve temasların devam ettiğini kaydeden Okuyan, tüm bu değerlendirmeler yapılırken, Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesindeki hukuki tanımlamaları, 4447 sayılı yasanın özüne aykırı olmamayı ve aktüaryal dengenin muhafaza edilmesini dikkate alacaklarını belirtti.
       
TÜRKİYE GERÇEKTEN ÇOK ŞANSLI
       “İngiltere’den hasta geleceğine ilişkin haberler var. Siz daha önce bu konuyu dile getirmiştiniz. Değerlendirme yapmak ister misiniz?” sözleri üzerine Okuyan, bütün dünyada sağlık konusunda ciddi sorunlar bulunduğunu bildirdi. Okuyan, şunları söyledi:
       “Sadece Türkiye’de sağlık sisteminde sorun olduğunu düşünürsek, yanlış olur. Hatırlayacaksınız, bu Aralık ayında meclis müzakerelerinde ilk defa gündeme getirdim. Birçok Avrupa ülkesinde ve dünyanın başka ülkelerinde ayakta tedavide bile çok uzun zaman randevu sırası bekleniyor. Mesela bir göz muayenesi için randevu alınabilmesi için ortalama 96 hafta beklemek durumundasınız. Bazı ameliyat için 6 ay, bazılarında 2 sene, bazıları 4 yıl sonraya gün veriliyor. Buna baktığımız vakit Türkiye hakikaten çok şanslı. Ama SSK olarak, (İngiltere’de şöyle olumsuzluklar var) deyip ona sığınamazsınız. Ameliyat randevularını en kısa zamana indirmek zorundayız. İngiltere ile Türkiye’yi mukayese ederseniz ‘SSK’yı mukayese ederseniz’ hayli iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz.”
       Aynı gazetecinin “İngiliz hastalara SSK kapıları açık diyebilir miyiz?” sözleri üzerine de Okuyan, “Hayır. Çünkü biliyorsunuz SSK hastaneleri sigortalılarla ilgilidir. Zannediyorum İngiltere’den yapılan müracaatlar kamu alanında olursa, Sağlık Bakanlığı ile ilgili olabilir. Zannediyorum onlar özel sağlık hastaneleri, özel sağlık kuruluşları ile ilgili olabilir” diye konuştu.
       
SOYDAŞLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİNE ÇÖZÜM
       Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden soydaşların sosyal güvenlik konusundaki sorunlarını iyi niyetle ve sabırla çözmek niyetinde olduklarını belirtti. Okuyan, Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Emin Balkan ve beraberindekileri, Bakanlık binasındaki Reşat Moralı Konferans Salonu’nda kabul etti.
       Okuyan, yaptığı konuşmada, Bulgaristan ile ilişkilerin, çevredeki diğer ülkelere göre son dönemlerde daha iyi olduğunu söyledi. Bulgaristan ile sosyal güvenlik alanında işbirliğinin tatmin edici bir hıza erişemediğini ifade eden Okuyan, 55. Hükümet döneminde Başbakan olan Mesut Yılmaz’ın, bu konuda önemli adımlar attığını kaydetti.
       Bulgaristan’dan emekli olan soydaşların Türkiye’de emekli maaşı almaları konusunda 38 bin 919 dosyanın kendilerine intikal ettirildiğini anlatan Okuyan, bunlardan 2 bin 671 dosyanın işlem yapılmak üzere karşı tarafa gönderildiğini, 1200 dosyanın ise tartışmalı olduğunu söyledi. Okuyan, “Bize ulaşan bilgilere göre, kalan dosyaların 1-2 ay içinde devreye girmesi bekleniyor” dedi.
       Okuyan, zaman zaman aylıkların ödenmesi konusunda güçlükler yaşandığına da işaret ederek, şöyle konuştu:
       “Ayrıca, şu anda bizim için önemli olan, orada çalışan kardeşlerimizin emekli olmadan önceki çalışma hakları, sosyal güvenlik sorunu. Bulgaristan tarafı bu konuda olumlu yaklaştı. Ancak, Sosyal Güvenlik Anlaşması’nı erteleme yoluna gidiyor. Geçen Haziran-Temmuz ayında (Bu anlaşmayı imzalayalım) dedik. Ancak, Bulgaristan’ın iç sorunları, seçimler... Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalanamadı.”
       
SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI DÜŞÜNÜLÜYOR
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz başkanlığında bir heyetin, yarın Bulgaristan’a gideceğini kaydeden Okuyan, konuyu Yılmaz’a da aktaracağını bildirdi.
       Bulgaristan’dan bir heyetin de 28 Ocak 2002 tarihinde Türkiye’ye geleceğini söyleyen Okuyan, “Soydaşlarımızın, kardeşlerimizin sorunlarını iyi niyetle ve sabırlı çözmek niyetindeyiz. Netice vermezse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne konuyu taşıma imkanı doğar. Bir müddet daha takip edelim. ondan sonra bireysel olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilir. Buna da kimse ses çıkartamaz. Biraz daha tahammül gösterelim.”
       Okuyan, konuyla ilgili olarak Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi ile görüşeceğine de dile getirerek, “Bu hepimizin ortak meselesi. İnşallah, Sosyal Güvenlik Anlaşması’nı gecikmeli olsa da yerine getirelim” dedi.
       Balkan Göçmenleri Derneği Genel Başkanı Emin Balkan da Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden soydaşların geçmiş çalışma yıllarının değerlendirilmesi konusunda, iki ülke arasında ortak çalışmalar yürütüldüğünü, ancak bunun bir türlü sonuçlanamadığını söyledi.
       Balkan, soydaşların sosyal haklarını teminat altına alacak Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın imzalanmasının beklenenden fazla gecikmesi üzerine uluslararası hukuki yollara başvurma yolunda olduklarını da bildirdi.
       Konuşmaların ardından Balkan Göçmenleri Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Erkin, Bulgaristan’da geçmiş çalışma yıllarının değerlendirilmesi konusunda 14 bin imzalı dilekçeyi, Bakan Okuyan’a sundu. Okuyan, bu dilekçelerin Sofya’ya iletilmesinde aracı olacaklarını söyledi.
       
DEMİREL ALINGANLIK DUYUYORSA
       Okuyan, bir gazetecinin “9. Cumhurbaşkanı Demirel ile aranızda uzun süreden beri bir polemik var. Demirel, önceki gün bir açıklama yaptı ve ‘kimse bizi geçmişten sorumlu tutamaz’ dedi. Ne diyorsunuz?” sorusu üzerine, şöyle konuştu:
       “Benim Sayın Demirel ile aramda bir polemik yok. Ama sosyal güvenlik açıkları gündeme geldiğinde 1965’den beri yapılan tahribatı kamuoyu önünde sergiledim. Sayın Demirel bundan bir alınganlık duyuyorsa, onun bileceği iştir. 1992-2001 yılı arasında sosyal güvenlik kurumlarının popülist politikalar sonucu 1965’den 1992’ye kadar çıkarılan yasaların getirdiği sonuç itibariyle açığı sadece 65 milyar dolar... 1965 itibariyle bu meseleyi hazinenin birleşik faiz hesaplamasını dikkate alırsanız 179 milyar dolar bir maliyeti var. Bunu söyledim diye rahatsız olabiliyorsa, olabilir. Ama benim derdim bu değil. Benim derdim sosyal güvenlik alanında geçtiğimiz dönemlerde popülist anlayışla 2 tane fazla oy alabilmek için çıkartılan yasaların, bugün sosyal güvenlik kuruluşlarını nasıl açmaza sürüklediğidir. Bakın bu senenin bütçesinde SSK ve Bağ-Kur için öngörülen açık 7.4 katrilyon lira, bütün Türkiye’de yatırıma ayrılan pay da 5.7 katrilyon lira. Sayın Demirel bunların hesabını versin. Benim Demirel ile aramda bir problem yok.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları