Home page
Haber Menüsü


Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan
Okuyan: İş güvencesi Mart’a yetişecek
Çalışma Bakanı Okuyan, büyük tartışmalara neden olan İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın Mart sonuna dek yasalaşacağını söyledi. Okuyan, yabancı kaçak işçilerle mücadeleye de ağırlık verileceğini kaydetti.
Yalova
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    30 Aralık—  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın yasalaşmasının vazgeçilmez hedefleri arasında olduğunu belirterek, tasarıyı, Mart ayı sonuna kadar çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Okuyan, Yalova’da yaptığı açıklamada, 2001 yılının sıkıntılı geçtiğini, gelecek yılın ilk 6 aylık bölümünde de benzer sıkıntıların yaşanabileceğini, ancak yılın ikinci yarısında olumlu gelişmeler sağlanacağını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: İş güvencesi Mart sonu çıkacak
MSNBC News Baydur'dan Okuyan'a eleştiri yağmuru
MSNBC News Okuyan: Baydur çirkin konuştu
MSNBC News Okuyan: 100 bin kişi diye birşey yok
MSNBC News Okuyan: Emeklilikte kademeli geçiş hazırlanıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gelecek yıl, çalışma hayatıyla ilgili yıllardır ihmal edilmiş veya ülke gündeminde tartışıldığı halde hayata geçirilmemiş birçok konuda önemli mesafeler katedileceğine inandığını dile getiren Okuyan, şöyle devam etti:
       “50 yıldır tartışılan ve talep edilen İşsizlik Sigortası uygulamasına, Mart ayından itibaren geçeceğiz. İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın yasalaşması da vazgeçilmez hedeflerimiz arasındadır. Bu tasarıyı da büyük ihtimalle Mart ayı sonuna kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Hazırladığımız yasa tasarısı, sosyal tarafların tam mutabakat sağladığı bir tasarıdır... Yine önümüzdeki yıl içinde düşündüğümüz yasalar arasında Teşkilat Yasası var. Bağkur, SSK ve Türkiye İş Kurumu yasaları, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının kurulmasıyla ilgili yasa tasarıları. Çocuk İşçiliğiyle Mücadele kanun tasarımızı da büyük ihtimalle parlamentoya sevk etmiş ve çıkması konusunda önemli adımlar atmış olacağız.”
       
KAÇAK İŞÇİLERLE MÜCADELE
       Yaşar Okuyan, Yabancı Kaçak İşçilerle Mücadele Yasası’nın da çıkarmayı düşündükleri önemli yasalar arasında olduğunu ifade ederek, Türkiye’de 1 milyon yabancı kaçak işçinin varlığından söz edildiğini, bu rakamın 1 milyon Türk vatandaşının ekmeğinin çalınması anlamına geldiğine işaret etti.
       Yasal boşluklar nedeniyle yabancı kaçak işçilerle mücadelede etkin bir gelişme sağlayamadıklarını belirten Okuyan, bu konuda hazırlanan kanun tasarısının Başbakanlık’a gönderildiğini, yılbaşından sonra da parlamentoya sevk edileceğini sandığını söyledi.
       
TARIM VE ORMAN İŞÇİLERİ
       Okuyan, 2002 yılında Avrupa Birliği ile uyum yasaları çerçevesinde bir çok konuda yasal düzenlemeler gerçekleştireceklerine değinerek, şöyle konuştu:
       “Tarım ve orman işçilerinin iş kanununa tabii tutulması, önümüzdeki yıl çıkarmayı düşündüğümüz önemli yasalar arasındadır. Tarım ve orman işçileri, hiçbir yasaya tabi değildirler. Çalışma şartları fevkalade zor ve adeta insan onuruyla çelişen bir haldedir. Tarım ve orman işçilerini de 1475 sayılı İş Kanunu kapsamına alıyoruz.”
ÇALIŞMA GRUBU
       Yapılan çalışmalar gözönünde bulundurulduğunda, 2002 yılında yoğun bir gündemin kendilerini beklediğini anlatan Okuyan, “Daha önce sosyal taraflarla sağlanan mutabakat çerçevesinde, bu yasaların çıkarılması için işveren kesiminden 3, işçi kesiminden 3, hükümet kesiminden de 3 olmak üzere, önerilen 9 öğretim üyesi arkadaşımızdan oluşan bir çalışma grubunu, yılbaşından sonra tekrar harekete geçiriyoruz” dedi. Okuyan, bir soru üzerine, şunları söyledi:
       “SSK 1999 yılında finans açığını kapatmak için Hazine’den 2 milyar 665 milyon dolar almıştı. Bu rakam 2000 yılında 662, 2001 yılında da 746 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ben 500 trilyon lira düşüş öngörürken, SSK’nın finans açığı daha büyük ölçüde kapanmış oldu. 5 SSK hastanesinin kalite belgesi alacağını söylemiştim, bugün 19 hastane kalite belgesi almıştır. Bunun yanı sıra, tüm Türkiye’deki SSK hastanelerinde poliklinik kuyrukları yarı yarıya azalmıştır. Daha önceden 2 yıl sonrasına ameliyat günü verilirken, bugün ameliyat için 2 gün ila 3 ay arasında süre verilmektedir. Bazı çevreler, bu ilerlemeyi hazmedememiş olabilir. 2002 yılı sonu için yine hedef koyduk. Hiçbir SSK hastanesinde kuyruk kalmayacak. Bütün hastanelerimizde telefonla randevu sistemini uygulayacağız. Özel hastanelere, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere ve üniversite hastanelerine (Hodri meydan) diyorum. Kaliteli hizmet verme konusunda (Hodri meydan) diyorum.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları