Home page
Haber Menüsü


İlkbahar: Otomotiv hedef yükseltti
OSD Başkanı İlkbahar, otomotiv sektörünün 2001’de yakaladığı yüksek ihracat rakamı sonrasında, hedefini yükselttiğini, 2002’de 250 bin adet araç satışına ulaşılabileceğini kaydetti.
İzmir
AA
8 Ocak— Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Ali İhsan İlkbahar, geçen yıl 200 bin adetlik ihracat rakamına ulaşan otomotiv sektörünün, 2002 yılı için ihracat hedefini yükselttiğini vurguladı. İlkbahar, yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünün 2002 yılı ihracatının, 250 binin adetin üzerinde gerçekleşeceğini ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Otomotiv ihracatında rekor: 3.8 milyar $
MSNBC News Otomotiv pazarı 2002'de daralacak
MSNBC News Otomotivde beyin göçü
MSNBC News Otomotive vergi dopingi
MSNBC News Otomotivciler 2002'den umutsuz
MSNBC News Otomotivciler KDV'yle umutlandı
MSNBC News Otomotiv ihracatı rekora gidiyor
MSNBC News Otomotiv sektörü zor günler yaşıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sektörün 2002 yılında iç piyasa satışlarından umutlu olmadığını, ancak ihracattaki artışın buna bağlı olmadığına işaret eden İlkbahar, “devalüasyon oldu, iç pazar daraldı diye ihracat artmıyor. Otomotiv sektörü, bugün karar verip yarın ihracatı artıramaz. Sektörün ihracatının artmasında, uzun vadeli hedef ve vizyon yatıyor. Zamanlama olarak Türkiye’de yaşanan kriz ortamına denk geldi” diye konuştu.
       
KAPASİTENİN DÖRTTE BİRİ KULLANILIYOR
       Otomotiv sektörünün Türkiye’de kurulu üretim kapasitesinin toplam 900 bin adet olduğuna dikkati çeken İlkbahar, kapasitenin dörtte birinin ancak kullanılabildiğini söyledi. İlkbahar, son yıllarda otomotiv ihracatında yıllar itibariyle artışy olduğunu ve bunun 2002 yılında en parlak yılını yaşayacağını belirterek, şunları söyledi: “Sektör, 2001’de ihracatı ikiye katladı ve yıl sonu itibariyle 200 bin adete ulaştı. 2002 yılında ise bu rakam 250 bin adet olacak. Sektörün son yıllarda yaşadığı en sevindirici olay, ihracatın artmış olması. (İç pazar azaldı, ihracat arttı) deniliyor. Otomotivde ihracatın bu denli artması öyle kolay bir iş değil, bugünden yarına olmaz. Otomotiv ihracatının temelinde, bir felsefe yatıyor. Türkiye’deki yüksek üretim kapasiteleri, modern fabrikalar, ihracat ağırlıklı kuruldu. Avrupa’nın üretemediği modelleri, daha düşük maliyetlerle üretmek ve ihraç etmek Türkiye’deki yatırımların hedefi. İhracat artışı son 4 yıllık projeler, hiç bir firma bu krizi hesaplamadı ve iç pazarın istenilen ölçüde genişlemeyeceğini hesaplayan bir çok firma hedeflerini ihracata yöneltti ve zamanlama olarak bu yaşanan krize denk geldi.”
       
İHRACATTAN 3.8 MİLYAR DOLAR
       Otomotiv sektörünün ihracat gelirinin 3.8 milyar dolara ulaştığını belirten İlkbahar, bu verilerle en yüksek ihracatı yapan sektörler sıralamasında ikinci sırada yeralacaklarını duyurdu.
       İhracatın artması nedeniyle, ana sanayiye paralel yan sanayide de iyileşme görüleceğini kaydeden İlkbahar, üretimin bu yolla kısılmadan süreceğini ifade etti.
       İlkbahar bu arada, 2001 sonu itibariyle toplam 220 bin adet olan otomotiv satışlarının 130 bininin otomobil, kalanının ise ticari araçlardan oluştuğunu kaydetti. İç pazarda bu yılki hedeflerinin geçen yıldan farklı olmadığını, 2002 yılında otomobil ve ticari vasıta toplam satışlarının 220 bin seviyesinde kalacağını söyleyen İlkbahar, ancak hükümetin vergi oranlarında yeni bir düzenleme yapması halinde bunun artabileceğini kaydetti.
       
VERGİ GELİRİ 3.5 MİLYAR DOLAR
       OSD Başkanı İlkbahar, 2001 yılında gerçekleşen toplam satışlardan, kamu maliyesinin 3.5 milyar dolar vergi geliri sağladığını da açıkladı. Kasım ayında otomotivde düşen vergiler nedeniyle Kasım ve Aralık ayında satışların önemli ölçüde arttığını vurgulayan İlkbahar, vergi oranlarının aşağı çekilmesiyle devletin vergi gelirlerinin yeniden artacağını savundu. İlkbahar, 2001 yılında ayda ortalama 7-8 bin adet olan otomotiv satışlarının Kasım ayında 12 bin 300, Aralık ayında ise 18 bin 500 adete ulaştığını belirtirken, artan vergi oranları ve maliyetlerle bu yıl iç pazardan umutlu olmadıklarını ifade etti.
       İlkbahar, otomobil satış fiyatının yüzde 52’sinin vergilerden oluştuğunu, buna ilave sektördeki stokların da sona ermesiyle satış fiyatlarının çok yüksek rakamlara ulaşacağını söyledi.
       İlkbahar, “Otomobilde eski stoklar bitti, eski fiyatlı stok parçalar da bitti. Bu nedenle yeni oluşacak fiyatlar gerçek değerini göstereceğinden o kadar yüksek rakamlar olacak ki, vatandaşların büyük bir kısmı ertelediği talebi karşılayamayacak” diye konuştu.
       İlkbahar, iç talepte bu yıl ekonomide görülecek canlanmaya paralel, ticari araç talebinde artış olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları