Home page
Haber Menüsü


 
Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Saa
Arjantin IMF yörüngesinden uzaklaşıyor
Arjantin’de yeni yönetim yeni para basacak. Kurulan yeni kabine de IMF-Dünya Bankası çizgisinden uzak. Uzmanlar, Arjantin’de yaşanan krizin diğer gelişmekte olan ülkelere etkisinin olmayacağı görüşündeler.
Buenos Aires/Londra
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    24 Aralık—  Arjantin’de ekonomik krizin derinleşmesi sonrasında, iktidara gelen geçiş hükümeti, yolsuzluk ve işsizliğin önünü almak üzere yeni para birimi çıkarmayı kararlaştırdı. Uzmanlar, “Argentino” adı verilen yeni para biriminin enflasyonu körükleyebileceğini ifade ederken, uzun süreli bir durgunluğa işaret edeceğini öngörüyorlar. Ayaklanmalar sonrası işbaşına gelen geçici Devlet Başkanı Adolfo Rodriguez Saa’nın halen geçerli para olarak yan yana kullanılan dolar ve ulusal para pesonun yanı sıra dolaşıma sokmayı planladığı üçüncü para biriminin fiilen para basmak anlamına geldiği görüşündeler.  

   
 
       
   
MSNBC News Yabancı borç ertelemeye şaşırmadı
MSNBC News Analiz: Arjantin'in borç erteleme kararı Türkiye'yi olumsuz etkileyecek
MSNBC News Arjantin, borç ödemeye ara veriyor
MSNBC News Arjantin Para Kurulu'nda ısrar edecek
MSNBC News Hazine, Euro tahvil ihracını artırdı
MSNBC News Moratoryum avantaj sağlar mı ?
MSNBC News Cavallo: Ne devalüasyon ne de moratoryum
MSNBC News Moody's Arjantin'in notunu kırdı
MSNBC News ABD: Arjantin'de demokrasiye güvenimiz tam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Uzmanlar, Saa’nın aldığı kararla hükümetin bir milyon kişiye istihdam yaratmayı umduğunu da ifade ediyorlar. Yeni parayla öncelikle, iş sahibi olmasına çalışılacak bir milyon kişilik yeni çalışanların ücretlerinin ödenmesi düşünülüyor.
       
FİİLEN DEVALÜASYON YAŞANACAK
       Dolarla peso arasındaki sabit bire bir eşitliği değiştirmeyeceğini bildiren hükümetin, sözkonusu üçüncü para birimi ile dolar arasında böyle sabit bir ilişki saptamadığına dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle yeni paranın kısa sürede dolar karşısında gerilemeye başlayacağını tahmin ediyorlar. Bu da fiilen devalüasyon anlamına geliyor.
SORU - CEVAP: Arjantin’de moratoryum

       Çoğu Arjantinli’nin kazançlarının peso cinsinden, borçlarının ise dolar cinsinden olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu nedenle, hükümetin fiilen devalüasyona giderken resmi devalüasyondan kaçınmasının siyasi açıdan anlam taşıdığını, çünkü aksi takdirde yaygın bir iflas dalgasının patlak vereceğini söylüyor.
       
DIŞ BORÇLAR ASKIYA ALINDI
       Arjantin’in geçici hükümetinin krize karşı baş vurduğu bir başka acil önlem ise dış borç ödemelerinin askıya alınması. Hükümet, bu yolla, borç ödemeleri için ayrılan parayı kamu harcamalarına yönlendirmeyi ve istihdamı artırmayı hedefliyor.
       Ülkenin önde gelen düşünce kuruluşlarından Fundacion Capital’in Başkanı Carlos Perez, “Dış borçların ödenmemesi kararı ekonomideki güvensizliği artıracak. Bu zorunlu bir karar. Bu karar, ekonomik durgunluğun daha da derinleşmesine neden olacak” diyor.
  ARJANTİN'İN BORÇ PROFİLİ
Toplam kamu borcu (30 Haziran 2001): 132.14 milyar dolar.
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2000): 284.5 milyar dolar.
Borç / GSYİH oranı: % 46.4
GSYİH'da paylar: İç tüketim (% 81), Yabancı doğrudan yatırımlar (% 10), Ticaret (% 9)
Kamu borcunun yapısı: Dış tahviller: 94.64 milyar dolar, İç tahviller: 3.76 milyar dolar, Krediler: 33.74 milyar dolar.
Para birimlerine göre kamu borcu: ABD Doları: 95.19 milyar dolar, Euro: 24.56 milyar dolar, Japon Yeni: 6.26 milyar dolar. Arjantin Pesosu: 3.95 milyar dolar. İngiliz Sterlini: 1.35 milyar dolar. Diğer: 819 milyon dolar.

       Uzmanlar, Arjantin’in borç ödemelerini dondurmasının, bir yıl önce baş vurulması durumunda bütün gelişmekte olan piyasaları sarsacak bir paniğe yol açacağını, ancak, şimdi etkisinin sınırlı kalacağını ifade ediyor. Adım adım derinleşen kriz nedeniyle Arjantin’den aylardır böyle bir şey beklemekte olan piyasaların, erteleme karşısında hazırlıklı bulunduğu kaydediliyor.
       
TEKNOKRAT YAKLAŞIM TERK EDİLDİ
       Bazı uzmanlar, ülkenin borçlarının toplumsal huzursuzluk pahasına ödemekte kararlı eski Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo’nun yarattığı kitlesel hoşnutsuzluk sayesinde iktidara gelen Peroncu geçici hükümetin fazla kolaycı popülist politikalara sapacağından kaygılanıyorlar.
       Geçici hükümetin ekonomik planının Cavallo’nun temsil ettiği “teknokrat yaklaşımın” bırakılması anlamına geldiğini belirten yatırım uzmanı Walter Molano, “Yeni bakanlar kurulunda Harward ya da Chicago okulundan kimse yok. Bütün IMF/Dünya Bankası yetiştirmeleri gitti. Yerlerini sadık Peroncular aldı” şeklinde konuşuyor.
       
WASHINGTON KONSENSUSU’NA SON
       ABD merkezli BCP Securities şirketi adına çalışan Molano, geçici hükümetin ekonomik planlarının “Washington Konsensusu”nun reddi anlamına geldiği de vurguluyor.
       Washington Konsensusu, ulusal ekonomilerin yönetiminin neoliberal ekonomi ilkeleri doğrultusunda siyasi değil teknik olarak işleyen bir süreç olarak görülmesini ve ulusal-yerel farklılıkların bir tarafa bırakılarak tüm dünyada ekonomik mali mevzuatın tek biçimlileştirilmesini öngörüyor.
       
KRİZİN ETKİLERİ SINIRLI
       Diğer yandan, uzmanlar, Arjantin’de yaşanan krizin diğer gelişmekte olan ülkelere etkisinin olmayacağı görüşündeler.
       Analistler, aylardır fiyatları gerileyen Arjantin tahvillerinin artık kendi seyrni izlediğini, piyasanın çoğunluğundan ayrıldığını belirtiyorlar. JP Morgan Emerging Market Bond Index Plus endeksinin Arjantin bölümü, ABD tahvilleri karşısında yükselirken, diğer ülke tahvillerini kapsayan endeks önceki kapanış düzeyindeydi. Güney Afrika ve Türkiye gibi daha önce Arjantin’e duyarlı olan piyasalar herhangi bir değişiklik göstermedi.
       
DÖVİZ PİYASASINDA RİSK BÜYÜK
       Bu arada, analistler, Arjantin’de yaşanan ekonomik krizin herhangi analistler bundan sonra herhangi bir bulaşma etkisinin tahvil fiyatlarından çok para birimlerinde görülebileceğini söylediler.
       Yatırım bankası Dresdner Kleinwort Wwasserstein’da Gelismekte Olan Ülkeler Strateji Bölümü Başkanı Arnab Das, “Arjantin’deki daha dramatik bir bozulma Brezilya realini vurabilir” dedi.
       Das, “Ancak Brezilya para birimi reale dış güven, Arjantin’de devam eden krizin Brezilya realine ciddi bir baskı yılın yilin baslarindan cok daha güçlü görünüyor” diye ekledi.
       
ABD VE İSPANYA’DAN DESTEK İSTENDİ
       Bu arada Arjantin’de geçen haftaki kanlı ayaklanmalardan sonra devlet başkanlığını üstlenen Adolfo Rodriguez’in, ülkesinin içinde bulunduğu krizi aşmak için ABD ve İspanya’dan mali yardım isteyeceğini bildirdi.
       Rodriguez Saa, Gente dergisine verdiği mülakatta mali yardım için ABD Başkanı George Bush ile İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar’a “şahsen ricada bulunacağını” söyledi. Arjantin’in geçici devlet başkanı, iki liderden “şahsen rica edeceği” mali yardımın miktarını belirtmedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları