Home page
Haber Menüsü


 
Moratoryum avantaj sağlar mı ?
 
Analistler, daha önce moratoryum ilan eden Rusya ve Ekvador’un çıkardığı bonoların kısa sürede yükseldiğini hatırlatarak, benzer gelişmenin Arjantin’de de gözlenebileceğini belirtiyor.
 
Murat Gener
NTV
 
26 Kasım—  Arjantin’de “moratoryum” (borçlarımı ödeyemiyorum) artık çok yakın. Ancak böylesine bağıra bağıra geliyorum diyen moratoryum, yatırımcıların pek de ilgisini çekmiyor. Çünkü, artık moratoryumlar dünya ekonomilerinde sürpriz değil. Tabi, yatırımcıların yakın geçmişi unutmadıklarını da hatırlamak gerekiyor.

   
 
       
   
MSNBC News Cavallo: Ne devalüasyon ne de moratoryum
MSNBC News Arjantin dibe vuruyor
MSNBC News Arjantin bankalarından takasa destek
MSNBC News IMF-Arjantin görüşmesi olumlu
MSNBC News S&P Arjantin'in notunu kırdı
MSNBC News Arjantin'in gündemi de tasarruf
MSNBC News Arjantin'de muhalefet plana karşı
MSNBC News Arjantin'de devalüasyon yok
MSNBC News Arjantin takasın ayrıntılarını açıkladı
MSNBC News Arjantin: Borçlarımı ödeyeceğim
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gelişmekte olan ülkelerde bu yılın geneline baktığımızda, Arjantin’in durumunun ne kadar kötü olduğu görülüyor. Arjantin etkisi en çok yakın komşusu Brezilya üzerinde etkili oldu ve Brezilya yeteri kadar hasar gördü. Tabi, bu arada Türkiye’ye de Uluslararası Para Fonu tarafından yapılan etkili yardımları unutmamak lazım. Analistlere göre çok yakında, Arjantin’de moratoryum ilan edilecek, şu anda tek belirsizlik moratoryumun ne zaman olacağı.
       JP Morgan’ın gelişmekte olan ülkeler endeksine göre (EMBI+) Filipinler’de bonoların getirisi yüzde 19.1, Polonya’da ise yüzde 10.9 seviyelerinde. Ama, Latin Amerika ülkelerinde de getiriler hiç kötü değil, Peru’da bono getirileri yüzde 22.2 seviyesinde, Meksika’da ise yüzde 12.1’lik bir getiri sözkonusu. Buna rağmen, Arjantin’in yakın komşusu Brezilya’da oldukça kara bir tablo sözkonusu. Brezilya bonolarının getirileri bu yıl yüzde 4.1’e kadar gerilemiş durumda.
       
ARJANTİN SÜRPRİZ DEĞİL
       Analistlere göre, Arjantin’de son zamanlarda yaşananlar, küresel ekonomiler için ve özelliklede gelişmekte olan ülkeler için sürpriz değil. Neredeyse yılbaşından bu yana Arjantin’in moratoryum ilan edeceğine kesin gözüyle bakılıyor ve bu durum gelişmeleri sürpriz olmaktan çıkarıyor.
       1998 yılında Rusya’da moratoryum ilan edildiğinde bu gelişmekte olan ülkeler ve küresel dünya için bir sürpriz olmuştu. Rusya’nın moratoryumu ve devalüasyonu ülkeyi suçlu duruma düşürmüştü.
       Ama bu yıl yani moratoryumdan üç yıl sonra bonoların getirileri yüzde 46.4’e kadar yükseldi. Ekvador’da da 1999’da iflas eden borç sistemi aradan 2 yıl geçtikten sonra bugün yüzde 24’lük bono getirilerini beraberinde getirdi.
       Rusya ve Ekvador’daki bu gelişmeler şimdi şu soruyu akla getiriyor: “Acaba moratoryum, ülkeleri daha çekici mi kılıyor?”
       
ARJANTİN’DE RİSK PUANI YÜKSEK
       Geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Arjantin için default rating anlamına gelen “D” notunu verdi. Bu Arjantin bonolarının bu yıl içinde yükselen risk primlerinin ve ülke risk puanının bir göstergesi.
       Ama 1998 yılının moratoryum ilan eden ülkesi Rusya’da ülke kredi notu şu sıralarda “B” seviyesinde, bu “D”nin (default rating) yaklaşık yedi kademe üstünü ifade ediyor. Aynı şekilde 1999’da moratoryuma başvurmak zorunda kalan Ekvador’da not şu sıralarda “CCC +” yani defaultun 5 kademe üzerinde.
       Moratoryum sonrasında çok ucuz fiyatlardan piyasaya dönen Rus ve Ekvador bonoları kısa sürede ralliye başladılar, 1998 başında Rus bonolarının değeri doları dolar karşısında 10 cent seviyelerine kadar gerilemişti. Aynı dönemde Ekvador bonolarının değeride 20 cent seviyelerindeydi. Bugünlerde ise aynı şeyler Arjantin bonoları için yaşanıyor.
       
RUSYA VE EKVADOR PETROLLE KURTULDU
       Tüm bunları düşünürken diğer dış etkenleri de gözardı etmemek gerekiyor. 30 doların üzerine dek çıkan ham petrolün varil fiyatı, Rusya ve Ekvador’un güçlenmesinde önemli rol oynayan faktörlerden biri. Petrol üreticisi konumundaki her iki ülkede de, petrol fiyatlarındaki yükseliş, olağanüstü gelirlerin kazanılmasını beraberinde getirdi. Bu sayede de yatırımcıların kötü geçmişe sahip bu ülkelere güvenleri arttı.
       Yine uzmanlara göre, moratoryumun hemen öncesinde olan ülkelerin bonoları çok daha rahat durumda olan ülkelerin bonolarından çok daha çekici durumda. Çünkü; borç krizi nedeniyle dibe vuran bonoların fiyatlarında her an yeni bir yükseliş yaşanabilir.
       Bu arada, son göstergelere bakıldığında bu iki ülkenin halen çok iyi durumda olduğu göze çarparken; Rusya’nın çok daha yüksek performansa sahip olduğu gözleniyor.
       Çok güçlü ödemeler dengesi rakamlarına sahip Rusya’da, petrol üreten şirketlerin karlılıklarındaki artışlar iç borçlar üzerindeki riski azaltıyor. Ancak Ekvador’da özellikle finansal reformlar konusunda hala bazı endişeler var.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları