Home page
Haber Menüsü


Arjantin’in borç erteleme kararı Türkiye’yi olumsuz etkileyecek
2002 yılında krizden çıkmak için büyümeye, büyümek için de dış borçlanmaya ihtiyacı olan Türkiye, Arjantin’in dış borçlarını ödemeyi ertelemesinden etkilenecek. Kreditörler, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelere borç vermekte nazlanacak.
Levent Gürses
NTV-MSNBC
23 Aralık— Arjantin’in 132 milyar doları bulan borçlarını ödemeyi geçici olarak erteleme kararı, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri etkileyecek. Arjantin tarihindeki en büyük borç erteleme kararının, 1997 - 98 döneminde Asya’dan başlayan ve tüm dünyayı saran küresel finansal paniğe benzer türden gelişmelere yol açması beklenmiyor.

   
 
       
   
MSNBC News "Türkiye: Sıradaki Rusya mı yoksa Arjantin mi?"
MSNBC News JP Morgan: İşler yolunda, faiz indirimi gelebilir
MSNBC News Hazine, Euro tahvil ihracını artırdı
MSNBC News Moratoryum avantaj sağlar mı ?
MSNBC News Cavallo: Ne devalüasyon ne de moratoryum
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Ancak, Türkiye gibi ekonomik krizden çıkmaya çabalayan ve bunun için de dış borçlanmaya ihtiyacı olan ülkelerin işini zorlaştıracak.
       Arjantin’in bu kararından dev alacaklı bankaların etkilenmesi beklenmiyor. Çünkü, krizin derinleşeceğini anlayan bu alacaklıların büyük bölümü yıl içinde riskini sigorta etti veya portföyünde Arjantin’i oldukça alt seviyelere çekti. Örneğin Hollanda bankası ING, Arjantin’den alacağı olan 750 milyon Euro’nun büyük bölümünün sigorta edildiğini, İngiliz bankası HSBC ise, Arjantin’den alacağının toplam aktiflerinin sadece yüzde 1’i olduğunu açıkladı.


       Sadece, tarihsel bağlarından dolayı Arjantin’le yakın ilişkileri olan İspanyol bankaları ve şirketlerinin olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor. İspanyol banka ve şirketleri son yıllarda Arjantin’e yoğun yatırım yapmış, kredi vermişti. Nitekim, son günlerde bu şirketlerin hisse senetleri hızla değer yitiriyor.
       
BORÇLANMA İMKANLARI ZORLAŞACAK
       Arjantin’in kararının gelişmekte olan ekonomilere güveni bir kez daha etkilemesi bekleniyor. Bu da önümüzdeki yıl kreditörlerin, Türkiye gibi ülkelere borç vermesini iyice zorlaştıracak. Türkiye’nin borç bulmakta zorlanması, daha yüksek faiz ödemesi veya güvensizliğin yayılması halinde Eurobond piyasalarından çekilerek dış borçlanmayı ertelemesi anlamına geliyor.
SORU - CEVAP: Arjantin’de moratoryum

       2001 krizinden çıkma sinyalleri veren Türkiye’nin de, krizden çıkmak, büyümek için dış borçlanmaya ihtiyacı var. Son olarak, yatırım bankası JP Morgan’ın “2002’de Gelişmekte Olan Piyasalar” başlıklı raporunda, Türkiye’nin 2002’de Rusya gibi bir başarı öyküsü olabileceği ancak bunun için anahtar göstergenin büyüme olduğu belirtilmişti.
  ARJANTİN'İN BORÇ PROFİLİ
Toplam kamu borcu (30 Haziran 2001): 132.14 milyar dolar.
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2000): 284.5 milyar dolar.
Borç / GSYİH oranı: % 46.4
GSYİH'da paylar: İç tüketim (% 81), Yabancı doğrudan yatırımlar (% 10), Ticaret (% 9)
Kamu borcunun yapısı: Dış tahviller: 94.64 milyar dolar, İç tahviller: 3.76 milyar dolar, Krediler: 33.74 milyar dolar.
Para birimlerine göre kamu borcu: ABD Doları: 95.19 milyar dolar, Euro: 24.56 milyar dolar, Japon Yeni: 6.26 milyar dolar. Arjantin Pesosu: 3.95 milyar dolar. İngiliz Sterlini: 1.35 milyar dolar. Diğer: 819 milyon dolar.

       Arjantin’in borç ertelemesi Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi Brezilya’yı da etkileyecek. Başta bu ülke olmak üzere, Latin Amerika ülkelerinin ihracat performansı olumsuz etkilenecek.
       
IMF’YE ELEŞTİRİLER ARTACAK
       Arjantin’in kararıyla küresel uluslararası borçlanma mekanizması da hasar alacak. Özellikle Dünya Bankası ve Uluslarrarası Para Fonu (IMF) tarafından izlenen ve yönlendirilen piyasalarda görülecek sinirlilik hali, bu iki kuruma olan güveni daha da zedeleyecek.
       Arjantin’de yağma ve istifalarla neticelenen sosyal patlama sonrasında, birkaç gündür IMF’ye eleştiri dozu artıyor. IMF’nin Arjantin’e müdahalesinin zamanı ve biçiminin yanlış olduğunu savunanlar, IMF’nin gelişmeleri sadece seyrettiğini ve müdahale konusunda geç kaldığını belirtiyor. Özellikle, IMF’nin en büyük ortaklarından Fransa, fonu Arjantin’den aşırı taleplerde bulunmakla suçluyor.
Arjantin'de Para Kurulu uygulaması ve Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo ile Devlet Başkanı Fernando De La Rua'nın sonunu sokak gösterileri getirdi.

       Latin gazeteleri de IMF’ye ateş püskürüyor. Brezilya’da yayımlanan O Estado de Sao Paulo gazetesi, IMF’nin Arjantin hükümetinin yanlış ekonomik politikalarını desteklediğini yazarken, bir Meksika gazetesi La Jornada ise, Türkiye’ye de atıf yaparak, IMF’nin beklemede kalmasını Arjantin’in Bush yönetimi için hiçbir stratejik askeri önemi olmamasına bağlıyor.
       Ayrıca, IMF’nin desteğiyle Para Kurulu uygulayan Hong Kong gibi ülkelerde de zor günler yaşanacak.
       
ARJANTİN’E DESTEK İYİCE AZALACAK
       Borç erteleme, zaten çökmekte olan Arjantin’in ekonomisini iyice yoldan çıkaracak. Çünkü, sadece bu ay milyonlarca dolar dış borç ödemesi olan Arjantin, artık IMF ve uluslararası bankalardan finansal destek şansını iyice zora soktu.
       Ayrıca, Arjantin’in bundan sonra uzun yıllar yabancı yatırımcı çekmesi de zor olacak. Bilindiği gibi Arjantin, ülkeyi krize sokan Para Kurulu uygulamasının hiper-enflasyonu sıfıra çekmesi üzerine yabancı sermaye patlaması yaşamıştı. Ülkeye 1995-2000 yılları arasında toplam 60 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı yapılmıştı. Yatırımların büyük bölümünü İspanyol şirketleri gerçekleştirmişti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları