Home page
Haber Menüsü


Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan
 
‘İhale yasasında görüşmeler yılbaşına tamam’
 
Bayındırlık Bakanı Akcan, ihale yasasında komisyondaki görüşmelerin yılbaşına dek biteceğini söyledi.
 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
24 Aralık—  Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, yeni ihale yasa tasarısına dönük komisyon görüşmelerini, yılbaşına kadar tamamlayacaklarını söyledi. Akcan bu arada, yabancı müteahhitler için tasarıya makul bir “eşik değer” konacağını kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Kritik yasalar Meclis'e geliyor
MSNBC News 'İhale yasası öncelikle çıkmalı'
MSNBC News Kamu ihale yasa tasarısı TBMM'de
MSNBC News İhale Sözleşmeleri Yasası geliyor
MSNBC News 'İhale yasasında imzalar tamam gibi'
MSNBC News GÖRÜŞ: Nasıl bir ihale yasası?
MSNBC News Derviş: İhale Yasası reform kadar önemli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Akcan, Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşveren Sendikası (İNTES)’in inşaat sektörünün sorunlarıyla ilgili toplantının çıkışında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Tasarıda, yabancı müteahhitlerin ihalelerde katılabilecekleri alt limiti belirten “eşik değerde” bir değişiklik öngörülüp görülmediğine ilişkin soru üzerine, müteahhitlerin istediğinin aslında, kendisinin işin başında öngördüğü şekil olduğunu söyledi.
       Konunun o dönemde AB yöneticilerine yanlış intikal ettirildiğini belirten Akcan, “ben yerli müteşebbisimi korumak zorundayım. Bu dünya standartlarında bir kanun yapmanın gereğidir. Hiç kimseye karşı tavır veya kendi ülkemiz müteahhitlerine gereğinden fazla bir koruma ya da yabancı müteahhitlere yasak anlamında değildir” diye konuştu.
       
EŞİK DEĞER KONUSU
       Tasarıda 7 trilyon lira civarında bir “eşik değer” belirlendiğini, bu rakamın 4.5 milyon dolara tekabül ettiğini anlatan Akcan, dünya ortalamasının ise 7 milyon dolar civarında, 11 trilyon liraya karşılık geldiğini söyledi.
       Bu düzeyde bir “eşik değer” konmasının, ilk bakışta AB ülkelerindeki “eşik değere” göre daha yüksek mütalaa edilebileceğini belirten Akcan, “ama Türkiye AB ülkesi değil. Üye olduğunda, oradaki geçerli değerler otomatik olarak devreye sokulacak. Türkiye halen AB’ye üye olmayan ve nimetlerinden yararlamayan bir ülke olarak, kendisini tabii koruma refleksinin gereği olarak, öngörülen makul bir eşik değer konacak” şeklinde konuştu.
       Tasarıya göre, belirlenen “eşik değerin” altındaki ihalelere, yabancı müteahhitler katılamayacak.
       
SORUNLAR İLETİLECEK
       Akcan, toplantıdan çıkacak sonuçları Başbakan, Başbakan Yardımcıları ve ilgili Bakanlara ileteceğini söyledi. Bakanlığının, müteahhitlerin evi olduğunu ifade eden Akcan, diğer bakanların gelmemesinde kesinlikle bir kasıt bulunmadığını ve bugün gerçekleştirilen toplantılarda görevleri olduğunu söyledi.
       
Bal: Kamu arazisi çok fazla
       Devlet Bakanı Faruk Bal da, AB’de ortalama yüzde 20, ABD’de ise sıfır düzeyindeki kamunun elindeki arazi payının Türkiye’de yüzde 54’ü bulduğunu belirterek, “devletin elindeki bu güç, yeniden yapılanma programı çerçevesinde sektörün hizmetine sunulmuştur” dedi.
       Bal, önceki uygulamada görevi arsa üretmek olan Arsa Ofisi’nin, piyasa değerinden devletten altığı arsayı yüzde 65 vergi, resim, harç ekleyerek satmaya çalıştığını ve satamadığını anlattı.
       Hukuki bozukluğu düzeltmenin huzuru içinde olduğunu ifade eden Bakan Bal, Konut Müsteşarlığı, Konut Yüksek Kurulu ve İcra Komitesi kurulmasının büyük bir adım olduğunu ve bürokrasinin kırılması yolunun açıldığını söyledi. Bal, arsayı devletten rayiç bedel yerine sıfır bedelle ya da düşük bedelle alınması imkanının sağlandığını bildirdi.
       Arsa bedelinin inşaat maliyetinin ortalama yüzde 50’sini geçtiğine dikkati çeken Bal, hasılat paylaşımı, kooperatif inşaatı bittikten sonra arsa payı ödeme gibi teknikler geliştirdiklerini, devletin elindeki bu gücü yeniden yapılanma programı çerçevesinde sektörün hizmetine sunduklarını kaydetti.
       İkinci ipotek piyasası kurulmasının önemine işaret eden Bakan Bal, devletin elinde çok ciddi konut stoğu bulunduğunu, bu stoğun eritilmesi için gayrimenkul yatırım ortaklığı yönteminin kullanılanacağını bildirdi.
       Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever ise dış kredinin hibe olmadığını, Türkiye’de otoyoldan ziyade duble yollara ihtiyaç bulunduğunu, sırf görüntü vermek için otoyol yapıldığını, dış finansman müzakerelerinin de Hazine tarafından yürütülmesi gerektiğini anlattı.
       Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit ise 4 bin 170 kilometre toprak yol bulunduğunu ve bunun bir ayıp olduğunu, hedeflere ulaşmak için ödeneklerinin en az iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi.
       Bir kilometre yolun ekonomik getirisinin yılda 30 milyar lira olduğunu kaydeden Yiğit, bölge teşkilatının lağvedilmesinin gündemde olduğuna dikat çekerek, “kurumsal yapıyla oynanmasında ülke yararı görmemekteyim” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları