Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: İhale Yasası reform kadar önemli
Devlet Bakanı Derviş, “İhale Yasası’nda AB bizden ne istiyorsa, bizde aynısını istemeliyiz” dedi. Derviş, yasanın kmu bankaları reformu kadar önemli olduğunu da belirtti. TÜSİAD Başkanı Özilhan da, krizin nedeninin hantal kamu düzeni olduğunu söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    31 Ekim—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, İhale Yasa Tasarısı kapsamında yabancılara ihalelere girme hakkı tanınması halinde, Türkiye’nin de aynı hakkın yabancı ülkelerde Türklere tanınmasını isteme hakkı olduğunu söyledi. Derviş, İhale Yasa Tasarısı’nın kamu bankalarını düzenleyen reform kadar önemli bir reform olduğunu söyledi.  

   
 
       
    MSNBC News GÖRÜŞ: Nasıl bir ihale yasası?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİ) ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “Yönetişim: Düzenleyici Reformlar Konferansı”nda yaptığı konuşmada, kamu ihaleleri konusunda zaman tartışması bulunduğunu hatırlattı. Derviş, yasanın bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
       “AB bizden birşey istiyorsa, bizde aynısını istemeliyiz. Ama belli kuruluşlar Türkiye’de ihaleye girebiliyorsa, Türk firmaları da Avrupa’da girebilmeli. Bunu Avrupa’dan istemek hakkımız. İhale Kanunu’nda bu hakkı da korumamız lazım. Eğer bu madde şu anda yürürlüğe giremeyecekse, Avrupa bize bu hakkı tanıyıncaya kadar yürürlüğe giremeyecekse öyle olsun. Bizde o kozumuzu elimizde tutalım. Ama bu da İhale Kanunu’nu geciktirelim anlamına gelmez. Kanunlaşır, uygulamaya geçilir ama o madde Avrupa’ya karşı hakkımızı kullanan madde bekler.”
       Tasarının son halini henüz bulmadığını belirten Devlet Bakanı Kemal Derviş, bugünlerde tasarının Başbakanlığa sunulacağını da söyledi.
       
PERFORMANSA GÖRE ÜCRET
       Derviş, personel giderlerinin bütçede önemli bir maliyet tuttuğunu belirterek, performansa bağlı bir ücret düzenlemesinin devlet kültürü içerisine getirilmesi gerektiğini söyledi. Özel sektörün performansa bağlı ücret düzenlemesi ile performansı iyi olanı ödüllendirdiğini hatırlatan Derviş, devlette de çok yoğun çalışan personelin bulunduğunu, ancak performansı düşük olan hatta evden maaş alan kişilerin bulunduğuna da dikkat çekti.
       
ÖZİLHAN: KRİZİN NEDENİ HANTALLIK
       Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan da, ekonomik krizin arkasındaki nedenin hantal kamu düzenini ayakta tutma çabası ve kamu açıkları olduğu görüşünü savundu.
       Özilhan, konferansın açılışındaki konuşmasında, ekonomik krizi aşabilmek için büyük kaynaklar harcandığına dikkati çekti. Özilhan, siyasetin ekonomi üzerindeki kontrolünün azaltılması gerektiğini söyledi.
       TÜSİAD Başkanı, “İçinde bulunduğumuz dönem güneşin doğmasından önceki dönemdir. Bazı özverilerde bunulmamız gerekiyor” dedi.
       
DEVLET KÜÇÜLTÜLMELİ
       Özilhan, küçük ama etkin bir devlete ihtiyaç olduğunu da belirtti. Özilhan, piyasanının serbest işlemesinin çağın gereklerine uygun biçimde yeniden düzenlenmiş bir mevzuatla güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Özilhan, üçüncü olarak da bu mevzuatın uygulanması, geliştirilmesi, serbest rekabet düzeni ve piyasaların açıklığının korunmasını sağlayacak kurumsal yapıların oluşturulması gerektiğini ifade etti.
       Makro ekonomik istikrara yönelik adımlar düzenleyici reformlarla desteklenmediği sürece, ülkenin gerçek anlamda düze çıkmasına olanak bulunmadığına işaret eden Özilhan, şöyle devam etti:
       “Bugün yürürlükte olan düzenleyici mevzuat, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına, yatırımların üretimin ve ticaretin geliştirilmesine, ülke ekonomisinin verimliliği ve rekabet gücününün arttırılmasına yapabileceği katkılar açısından düşünülerek biçimlendirilmiş değildir. Böyle bir bakış açısının sağlayacağı maliyet avantajlarının, sokaktaki vatandaşın eknomik ve sosyal refahına yapabileceği katkılar gözönüne alınmamıştır.”
       Bugün yanlız Türk kamuoyunun değil, tüm dünyanın Türkiye’nin yönetim tarzını değiştirmesi ve bunun için kapsamlı bir reform sürecinden geçmesini istediğini kaydededen Özilhan, “bu süreç başlamış, ancak ağır aksak ilerlemektedir. Herşeyden önemlisi bütünsel bir bakış açısı sağlanabilmiş, bu değişimin önemi kavranabilmiş değildir” diye konuştu.
       
AB ADAYLIĞI
       Bu reform sürecinin işletilebilmesi ve sonucu ulaşılabilmesi için ciddi fırsatlar olduğunu kaydeden Özilhan, bunlardan birinin Türkiye’nin AB’ye adaylığının olduğunu kaydetti.
       Diğer taraftan Türkiye’nin, kurucu üyesi olduğu OECD’nin “düzenleyici reformu gözden geçirme programına” uzun yıllar direndikten sonra girmeyi kabul ettiğini anlatan Özilhan, bu programın mevcut yönetim tarzının bir resminin çekilmesini ve gerekli reformların liberal demokratik ülkelerin uygulamaları doğrultusunda yapılmasını zorlamak açısından eşşsiz bir fırsat yarattığını ifade etti.
       Daha fazla zaman kaybetmeden, oyalanmadan bu fırsatlardan yararlanılması gerektiğini vurgulayan Özilhan, “çünkü Türkiye, dünya rekabet gücü sıralamasında giderek gerilere düşüyor” dedi.
       
ÖZEL SEKTÖR ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENDİ
       Özilhan, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Gazetecilerin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıklıoğlu’nun “zamanında iyi kazananlar şimdi şikayet ediyor” sözlerinin hatırlatılması üzerine Özilhan, Türk özel sektörünün 1950’lilerden sonra liberal ekonomiye geçişte önemli görevler üstlendiğini belirtti.
       1950’den günümüze ödenen vergi ve istihdam rakamlarına bakıldığında, Türk özel sektörünün nereye geldiğinin görüleceğini anlatan Özilhan, şikayetlerinin, Türkiye’nin kötü yönetildiği ve Türk özel sektörünün bundan etkilendiği yönünde olduğunu vurguladı. Türkiye’nin kriz üreten yapısının değişmesi gerektiğine işaret eden Özilhan, bu değişikliğin istikrarlı bir siyaset ve ekonomi politikası ile birlikte gideceğini bildirdi.
       2000 Kasım krizinden bu yana binlerce işletmenin kapandığını, yüzbirlerce kişinin işsiz kaldığını hatırlatan Özilhan, eleştiri hakkını kullandıklarını ifade etti.
       Özilhan, gazetecilerin, “krizden önce para kazanılan dönemde bunların neden dile getirilmediğini” sormaları üzerine Özilhan, bu unsurları o zaman da söylediklerini, verginin tabana yayılması, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasını devamlı olarak gündeme getirdiklerini ama seslerini duyuramadıklarını kaydetti.
       “Türkiye duvara çarpınca”, tüm toplum kesimlerinin şikayetlerinin gündeme geldiğini belirten Özilhan, “arabayı çarptıktan sonra toparlanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
       MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “halka TOBB ve TÜSİAD’tan daha fazla yakınız” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Özilhan, “herkes birşeyler söylecektir. Neticede yakınlardır” cevabını verdi.
       
ŞİKAYET ETME HAKKIMIZ VAR
       Özilhan, ancak özel sektör, binlerce istihdam sağlayan işletmelerin başındaki insanlar olarak şikayet etme hakları bulunduğunu anlatırken, “tahmin ederim biz ekonomi tarafını, onlardan daha fazla hissediyoruz. Kemiklerimizde” diye konuştu.
       Gazetecilerin, “ek kaynak için yapılacak reformlarda geçmi kalınıyor” şeklindeki sorusuna karşılık da Özilhan, Türkiye’nin bu konuda geç kaldığını, kamu kesiminin yeniden organize edilmesi gerektiğini, Türkiye’nin bunları biran evvel yapmak mecburiyetinde olduğunu kaydetti.
       Reform yapmanın, kemikleşmiş yapıyı kırmanın kolay olmadığını ifade eden Özilhan, “zihniyet değişikliği ile beraber, Türkiye’de artık kimsenin bunun önünde duramayacağı inancındayım. Bu kurşun çıkmıştır, dolayısıyla bu gelişecektir. Türkiye bunları yapmak mecburiyetinde kalacaktır” ifadesini kullandı.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları