Home page
Haber Menüsü


Başbakan Yardımcısı Yılmaz, TÜSİAD YİK Başkanı Kayhan ve TÜSİAD Başkanı Özilhan (soldan sağa).
Yılmaz-Kayhan-Özilhan
TÜSİAD: Siyasi reformlar yapılmalı
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Kayhan, Siyasi Partiler Yasası ve seçim sistemi değişikliklerini de içeren siyasi reformların, bir an önce devreye sokulmak zorunda olduğunu söyledi.
Ankara
AA
    21 Aralık—  TÜSİAD YİK Başkanı Muhharrem Kayhan, Hilton Oteli’nde yapılan TÜSİAD YİK toplantısı açılışında yaptığı konuşmada, mali sektörün rehabilitasyonu sürdürülürken, bir yandan da kamu reformunun devreye sokulması ve reel sektörün kendi kendine terkedilmişliğine son verilmesinin, krizden çıkışı sağlayacak önlemlerden olduğunu vurguladı.  

   
 
       
    MSNBC News 'Uluslararası standartlara uyulmalı'
MSNBC News Cem: AB uzlaşma konusu olmalı
MSNBC News Özilhan: Olumlu rüzgar yakalandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yapısal reformların üç ayağı bulunduğunu belirten Kayhan, mali sistemin rehabilitasyonunun henüz tamamlanmadığını, kamu yönetimi reformunun da, şu ana kadar hükümet tarafından, basit tasarruf önlemleri ve erken emeklilik yoluyla “personel tasarrufu” sağlamak olarak görüldüğünü kaydetti.
       
REEL SEKTÖRÜ DÖNÜK UYGULAMA YOK
       Kayhan bu arada, reel sektörü hayata döndürme lafının olduğunu ama uygulamasının olmadığını savundu. Kamu kesiminin yeniden yapılandırılmasında bir direnç olmasının doğal olduğunu anlatan Kayhan, özel sektörün iki yıldır bir küçülme yaşadığını, gelinen noktada kamu reformunda ekonominin, piyasaların baştan aşağıya yeniden yapılanmasının kaçınılmaz bir uzantısı olduğunu bildirdi.
       
BAKANLIK SAYISININ AZALTILMASI
       Kamu sektörünün faaliyetini verimli şekilde sürdürebilmesi için başka bir çaresi olmadığını vurgulayan Kayhan, “Hükümet içinde de görüşüldüğü gibi bakanlık sayısının azaltılması, bu reform için iyi bir başlangıç noktası olacaktır” dedi. Siyasi reformların, 2001’de gündeme alınmayan konulardan biri olduğunu belirten Kayhan, Türkiye’nin dünya piyasalarında güven yaratılmak zorunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
       
SİYASİ REFORMLAR
       “Güçlü bir güven etkisi sağlamak, Türkiye’nin siyasal sistemin kendini yenileme kapasitesine sahip olduğunu, diğer bir deyişle bu ülkenin bir geleceğinin olduğunu göstermekle mümkündür. Bu yüzden Siyasi Partiler Yasası ve seçim sisteminde değişiklikleri de içeren siyasi reformlar biran önce devreye sokulmak zorundadır. Dileğimiz 2002’de bu fırsatı kullanarak, Türkiye’nin geceleğini şekillendirecek önemli bir adım atmasıdır.”
       
KOPENHAG KRİTERLERİ YERİNE GETİRİLMELİ
        Kayhan, 2002 yılının, özellikle AB ile ilişkiler açısından bir dönüm noktası olma özelliği olduğunu vurgularken, Laeken Zirvesi sonuçlarının, Türkiye ile AB ilişkileri açısından önemli değerlendirmelere konu olduğunu hatırlattı. 2002 Aralık ayında Danimarka’da yapılacak AB Zirvesi’nde, mevcut 13 tam üye adayının muhtemelen 10 tanesinin 2004 yılında üye olarak alınmasının karara bağlanacağını belirten Kayhan, şunları söyledi:
       “Bu ülkeler Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovenya, Slovakya, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi. Bu listeye Bulgaristan ile Romanya’yı da dahil edersek, tam üyelik müzakerelerine başlamış 12 ülkeye ulaşıyoruz. Müzakerelere başlamak için, Kopennag siyasi kriterlerini yerine getirmiş olmak gerekiyor. Aday ülkeler arasında bu kriterleri yerine getirmeyen bir tek Türkiye var.”
       
TÜRKİYE DAHİL ÜÇLÜ GRUBA STRATEJİ
       Kayhan, Türkiye’nin 2002 yılında, Kopenhag siyasi kriterlerine uyabilmesi durumunda, Ankara’da çokça konuşulan uyum yasalarını çıkartabilmesi halinde AB’nin, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’den oluşan bu üçlü gruba, tam üyelik persfpektifi sunacak bir strateji belirleyeceğini kaydetti. Kayhan aksi takdirde Türkiye’nin, yine yalnız başına kalacağını savundu.
       
KIBRIS’A 2002 ARALIK’A KADAR ÇÖZÜM
       Kayhan, şunları söyledi:
       “Bu durumda AB bir katılım stratejisi önermeyeceği veya çok belirsiz bir strateji önereceği için, AB üyeliği de süresiz ertelemeye tabi olacaktır.
       Öte yandan bu manzara bize 2002 Aralığına kadar Kıbrıs sorununun çözümü yönünde bir insiyatif geliştirmek zorunda olduğumuzu da sürekli hatırlatmaktadır.”
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları