Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: ÖTV, 2002’nin ikinci yarısında
Maliye Bakanı, Özel Tüketim Vergisi’nin 2002’nin ikinci yarısında Meclis’ten geçeceğini söyledi.
Ankara
AA
    20 Aralık—  Maliye Bakanı Sümer Oral, 2002 yılının ilk yarısında Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) Meclis’ten geçirileceğini ve buna bağlı olarak 5 olan KDV oran sayısının 2 veya 3’e düşürüleceğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News KDV'de oran sayısı 2'ye düşüyor
MSNBC News Oral: En çok vergiyi Kasım'da topladık
MSNBC News Oral: İhale yasası yarın komisyonda
MSNBC News Oral: Yeni vergi yok
MSNBC News Oral: Stand-by üç yıllık olacak
MSNBC News Oral: Ekonomide canlanma başladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Oral, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi’nin Ankara Hilton Oteli’nde düzenlediği “Vergi Politikaları- Reel Sektörün Görüş ve Önerileri” konulu panele katıldı. Oral, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gelirden fedakarlık yapma şansının olmadığını belirtti.
       “Hepimiz aynı geminin içindeyiz” diye konuşan Oral, istikrar programı uygularken milletin desteğini almaktan başka yolun olmadığını kaydetti.
       Oral, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde meydana gelen yağışların yarattığı zararı tespit için çalışmaların yürütüldüğünü ve zarara ilişkin bilançonun Ankara’ya geleceği belirterek, “Devlet olarak ne gerekiyorsa onlar yapılacaktır” dedi.
       Zarara ilişkin bilançonun kısmen Ankara’ya ulaştığını da belirten Bakan Oral, bilançonun tam olarak netleşmesinden sonra devlet olarak yapılması gerekenlerin yapılacağını söyledi.
       
ÖTV KANUNLAŞTIRILACAK
       “Çok hassas bir dönemden geçtiğimiz için programı uygulamak zorundayız” diyen Oral, 2002 yılında özel tüketim vergisinin kanunlaştırılacağını bildirdi. Bu kanunun Türkiye’nin gündeminde uzun süredir yer aldığını hatırlatan Oral, 2002 yılının ilk yarısında bunun kanunlaştırılacağını söyledi. Oral, ÖTV’ nin kanunlaştırılırken yeni vergi getirmek veya vergi oranlarını artırmak değil, sistemi daha basit hale getirmek ve AB’ye uyum sağlamanın amaç olduğunu söyledi. Oral, bu gerçekleştirildiğinde kdv oranlarında da bir düşme olacağını da bidirirken, “Bugün 5 olan oran, 2 veya bilemediniz 3 olacak” dedi.
       
EN ÖNEMLİ SORUN BORÇ FAİZİ
       Türkiye bütçelerinde böyle bir faiz yükünün 15-20 yıl önce bulunmadığını da belirten Oral, şöyle konuştu:
       “Ama bugün Türkiye’nin kamu maliyesinin en önemli meselesi, borç faizidir. Bunu tekrar eski seviyelere çekme zorunluluğu vardır. Burada faiz dışı bütçe fazlası gündeme gelir. Faiz dışı bütçe fazlası son zamanlarda çok sık kullanılan bir konsepttir ama bir ülkenin bütçesinin yüzde 45’ini faiz teşkil ediyorsa, GSMH’nin yüzde 15’ine tekabül ediyorsa, haliyle faiz dışı bütçe fazlası gündeme gelecektir. Faizin azalmasında en büyük etken borcun döndürülebilirliği, faiz dışı fazladır. Ülkemizde uygulanan programda, borç ödeme kararlılığı ve borcu döndürme konusundaki en önemli gösterge, programın kredibilitesini, faiz dışı fazla meydana getirmekte. O bakımdan son derece önemlidir.”
       
2001 HEDEFLERİ AŞILACAK
       Maliye Bakanı Sümer Oral, Türkiye’nin uyguladığı programın muhtelif unsurları olduğunu anlatırken, bu unsurların eş zamanlı uygulanmasının önemine dikkati çekti.
       Hedeflerin konmasının yeterli olmayacağını, yıl sonunda eğer o hedeflere ulaşılmazsa uygulamanın başarılı olamayacağını belirten Oral, Kasım ayı sonu itibariyle 2001 için yıllık olarak 11.4 katrilyonunun faiz dışı bütçe fazlasının öngörüldüğünu, 11 ayda ise 14 katrilyona ulaşıldığını hatırlattı.
       “Demek ki hedefler 2001 için aşılacak” diyen Oral, bütçenin nabzı ve bütçe ateşinin faiz dışı fazla ile ölçüldüğünü, bu noktada son derece olumlu bir sonucun elde edildiğini kaydetti. Oral, bütçe gelirlerinin yıl içinde iki üç kez revize edilmiş olmasına rağmen, Kasım sonunda 36.23 katrilyonluk bütçe hedefinin geçildiğini söyledi.
       Oral, “Böylece yılsonu itibariyle hem gelir hedefleri hem de faiz dışı bütçe fazlası artmış oluyor” dedi.
       Bu sonucun, programa olan güvenin, siyasi otoritenin kararlılığı ve borç ödemedeki azmini ortaya koyduğunu kaydeden Oral, programın kredibilitesini de artırdığını söyledi. Oral, mali politikalardaki başarının enflasyon mücadelesinde büyüme yönünde önemli adım attırdığını kaydetti.
       
HEDEF SİSTEMİ DAHA BASİTLEŞTİRMEK
       Oral, 2002 yılının ilk yarısında kanunlaştırmayı öngördükleri Özel tüketim vergisiyle (ÖTV), yeni vergi getirme veya vergi oranlarını artırmayı değil, sistemi daha basit hale getirme ve AB’ye uyum sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
       Oral, ancak Türkiye’nin şu anda bir program uyguladığını ve bu programın hedeflerinden sapma lüksünün olmadığını belirtti. Program uygulandığı ortamda yapılması durumunda, indirimlerden beklenen sonucun alınamayacağını, hatta daha olumsuz bir tablo ile karşılaşılabileceğini anlatan Oral, şöyle konuştu:
       “Bizim bir elimiz program ve bütçe hedeflerinin nabzında olacak, diğer elimizle ekonominin nabzını tutacağız. Çünkü ekonomi ve vergi iç içedir. Ekonomiye önem verirseniz, vergi musluklarından birşey alırsınız. Ancak çok hassas bir dönemden geçtiğimiz için, 2002 yılında bütçe hedefleri ve gelir hedeflerinden bir fedakarlık yapma şansımız yok.”
       
2003’TEN İTİBAREN YAPILACAKLAR
       Gelir hedeflerinde kesinlikle fedakarlık edilemeyeceğinin altını çizen Oral, 2003 yılından itibaren vergi alanında olması gereken kurumları getireceklerini ve vergi sisteminin tabana yayılmış, oranları gözden geçirilmiş bir sistem haline getirmek hedefinde olduklarını söyledi.
       Oral, vergi sistemlerinde ekonomik gelişmeyi destekleyen önemli adımların, yapısal dönüşümü teşvik eden vergi düzenlemeleri olduğunu kaydetti.
       
MALİ MİLAT
       Bakan Oral, temel amaçlarının, enflasyon muhasebesinden ziyade, enflasyonun aşağı indirilmesi olduğunu kaydederken, 1 Ocak 2003 tarihine ertelenen “mali milat” uygulamasına da değindi. Mali milat uygulamasında vergi kayıp ve kaçağına kesinlikle yer vermeyecek ve kayıt içine alacak yeni bir düzenleme konusunda, hükümet olarak kararlılık içinde olduklarını belirten Oral, tüm bunları yaparken programa olan güvenin mutlaka sürdürülmesi gerektiğini, hiç bir zaman en ufak bir gevşeme durumunda olunmadığını söyledi.
       Öte yandan Oral, toplantı çıkışında “Arjantinde yaşanan olaylara benzer Türkiye’de de bir risk var mı?” şeklindeki soru üzerine “Hayır kesinlikle böyle bir risk yok. Çünkü Türkiye’nin çok sağlıklı mali politikaları var ve program hedeflerine de ulaşılıyor” şeklinde konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları