Home page
Haber Menüsü


Oral: Yeni vergi yok
YASED Konferansı’ndaki konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Sümer Oral, yeni vergilerin söz konusu olmadığını ifade etti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
7 Aralık— Maliye Bakanı Sümer Oral, 2002 yılı için alınan tedbirlerin nihai amacının kamu açığını daha küçültmek olduğunu söyledi. Oral, yeni vergi diye bir düşüncenin sözkonusu olmadığını ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Oral'dan vergi indirimi talebine ret
MSNBC News Vergilerde artış yüzde 53.2 olacak
MSNBC News Türk-İş'ten vergi indirimine koşullu destek
MSNBC News Taşıt vergilerine % 52.5 zam geliyor
MSNBC News TÜSİAD vergi indirimi istedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Oral, YASED ve Finans Dünyası tarafından düzenlenen, “Türkiye İçin Yeni Fırsatlar” toplantısının öğle yemeği bölümünde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Bir gazetecinin kayıtdışı ekonomi konusunda neler yapıldığına ilişkin sorusu üzerine Oral, vergi idaresinin temel amacının kayıt dışı ekonomiyi kayıt içine alabilmek, kayıp ve kaçağı süratle aşağı çekebilmek olduğunu ifade ederek, bunun yolunun etkin bir vergi sistemi ve idaresi olduğunu bildirdi.
       
HEDEF VERGİYİ TABANA YAYMAK
        Oral, son birkaç yıldır buna daha büyük hız vermeye çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “Manyetik elektronik ortamı geliştirip, elektronik bir devlet yapısına doğru süratle ilerlemek gerekir. O konuda vergi idaresi olarak bir hayli gelişme katettik. İki projemiz var. Birinci proje bitti. Böylece 140’ın üzerinde vergi dairesinde bilgi işlem sistemi vardır. Bu vergi daireleri de, aşağı yukarı devletin tahsil ettiği gelirin yüzde 80’ine yakınını alır. Buralarda tamamen bilgisayar ağıyla bütün işlemler kontrol edilmektedir. İkinci projeyle bunu takviye ediyoruz. Denetimlerin daha etkin bir şekilde götürülerek işlemleri kayıt içine alarak vergi kaçağını azaltmak, vergi tabanını yaymak en büyük hedefimizdir. Mükelleflerden daha fazla vergi alma değil, vergi tabanını yayarak daha fazla vergi almak... Çünkü bunu yaptığınız zaman vergi adaletini de sağlarsınız. Vergiyi alırken, adil alacaksınız ve ekonomiyi gözeterek alacaksınız. Aksi takdirde ekonomi ve adaleti gözetmezseniz bir süre sonra vergi miktarınız azalır. Bunun için bunları ölçülü götürmek gerekir.”
Karakoyunlu: Özelleştirme Yasası liberalleşiyor
Bir basın mensubunun “Yeni tasarruf paketi yolda diyebilir miyiz?” sorusuna Oral, “Hayır. Hiç öyle birşey diyemezsiniz” karşılığını verdi.
       IMF’nin yeni vergiler istediği yönündeki başka bir soru üzerine de Oral, “Yeni vergi diye bir düşünce yok. İki gün önce IMF Türkiye Masası Şefi ile oturdum, konuştum. Devlet, harcamalarda rasyonel hareket ederek, gereksiz harcamaları kısarak, yapıyı daha rasyonel ve etkin bir hale getirerek, yapmaması gereken harcamaları yapmayarak dengeyi götürecektir” diye konuştu.
       
“HER TEDBİRİN BİR MALİ PORTESİ VARDIR”
       Sümer Oral, emekliliğe sevkedilecek kişilerden ne kadarlık bir kaynak tasarrufun edileceği yönündeki soru üzerine ise çalışmaların Ankara’da yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
        “Alınacak her tedbirin bir mali portesi vardır. Onların neticesinde 2002 yılı bütçesi veya kamu dengesinin faiz dışı bütçe fazlası dediğimiz sonucunun 6.5 civarında bir faiz dışı fazla verecek düzeye getirilecektir. Bunlar o tedbirlerdir. Tedbirlerin hepsinin farklı farklı büyüklükleri vardır. Ama alınan her tedbirin mutlaka mali yönden olumlu bir katkısı olacaktır.”
Tara: GAP’ı özelleştirebiliriz
Bir basın mensubunun “Tazminat için kaynağı nereden yaratacaksınız? Dünya Bankası ile görüşmeler var mı?” soruları üzerine de Oral, daha fazla detaya girmek istemediğini, bunların ayrı bir basın toplantısı konusu olduğunu dile getirdi.
       
SAĞLIKLI AKTÜARYEL DENGE
       Maliye Bakanı Oral, Türkiye’deki sosyal güvenlik kuruluşlarının aktüaryel dengesinin zaten sağlıklı olmadığını, şu aşamada bu dengenin sağlıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, sosyal güvenlik alanında 1.5 yıl önce yaptıkları düzenlemelerle bu kuruluşların aktüaryel dengelerinin sağlıklı hale getirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
       Oral, “Bu tür kuruluşlar esasında ekonomiye fon getirir. Ama fon yaratabilmesi için aktüaryel dengelerinin düzgün olması lazım. Onunla ilgili tedbirler de var. Zaten 2002 yılı için alınan tedbirlerin nihai amacı, kamu açığını daha küçültmektir. Onun içerisine aktüaryel denge de girer” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları