Home page
Haber Menüsü


Etibank ve Kentbank tarih oldu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Kentbank ve Etibank’ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinlerini 28 Aralık’tan itibaren kaldırdı.
Ankara
AA
13 Aralık— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kentbank ve Etibank’ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinlerini 28 Aralık 2001 tarihi mesai bitimi itibariyle kaldırdı.

   
 
       
   
MSNBC News Dünya Bankası Bankacılık Heyeti kredi için ön incelemede
MSNBC News 'Fon'daki banka sorunu çözülecek'
MSNBC News Bankacılık krizin diyetini ödüyor
MSNBC News Bankacılığın ilacı şeffaflık
MSNBC News "Özel bankalar dolar bazında % 19 küçüldü"
MSNBC News Bankalar 2002'de özelleşmeye hazır
MSNBC News Bankacılığın parlak 10 yılı
MSNBC News Bankacılığın hareketli yılı 2001
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Etibank’ın 27.10.2000 tarihinde, Kentbank’ın ise 9.7.2001 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildiği hatırlatıldı.
       Açıklamaya göre, BDDK’nın mali sistemde güven ve istikrarın sürdürülmesini temin amacıyla, hisseleri satışa sunulmasına rağmen yeterli teklif verilmemesi nedeniyle satışı gerçekleştirilemeyen Kentbank ve Etibank’ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri 28 Aralık 2001 tarihi mesai bitimi itibariyle kaldırıldı.
       30 Kasım 2001 tarihi itibariyle, Kentbank’ın birikmiş zarar tutarı 1 katrilyon 31 trilyon 819 milyar lira, Etibank’ın birikmiş zarar tutarı da 4 katrilyon 465 trilyon 45 milyar lirayı buldu.
       Açıklamada, anılan bankalardan alacaklı olanların ve mevduat sahiplerinin hiç bir hak kaybı olmayacağı vurgulandı.
       Ayrıca Kentbank ile Etibank’ta çalışan tüm personelin kazanılmış haklarının korunması hususunda gerekli önlemlerin alınacağı kaydedildi.
       
KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), Kentbank ve Etibank’ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinlerinin kaldırılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Kararlarına göre, mali sistemde güven ve istikrarın sürdürülmesini temin amacıyla, hisseleri satışa sunulmasına rağmen, yeterli teklif verilmemesi nedeniyle satışı gerçekleştirilemeyen Kentbank ve Etibank’ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri, 28 Aralık 2001 tarihi mesai bitimi itibariyle kaldırıldı.
       30 Kasım 2001 tarihi itibariyle, Kentbank’ın birikmiş zarar tutarı 1 katrilyon 31 trilyon 819 milyar lira, Etibank’ın birikmiş zarar tutarı da 4 katrilyon 465 trilyon 45 milyar lirayı buldu.
       Kararlarda, her iki bankanın tasfiyesinin, Türk Ticaret Kanunun infisah ve tasfiyesine ilişkin hükümleriyle Bankalar Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında ve Banka Anasözleşme hükümlerine göre gerçekleştirilmesi, söz konusu hususların bu çerçevede yürütülmesi konusunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun yetkili kılındığı bildirildi.
       
ETİBANK 9. SIRADAYDI
       Yılsonu itibariyle bankacılık lisansı kaldırılan Etibank, 7.1 katrilyon liralık aktif büyüklükle sektörde 9. sırada bulunuyor.
       Özelleştirildikten 2.5 yıl sonra Bilgin Grubu’nun sahipliğindeyken geçen yıl Fon bünyesine geçen Etibank, 5.5 ay önce Fon’daki diğer bankalardan Interbank ve Esbank ile birleştirildi.
       Atatürk’ün emriyle kuruldu
       Bir çatı bankası olarak faaliyetlerini yürüten Etibank, 14 Haziran 1935 tarih ve 2805 sayılı kanunla Atatürk’ün talimatıyla kuruldu. Etibank, kuruluşundan sonra geçen 20 yıl içinde, maden kömürü ve linyit üretimi ile pazarlaması da dahil olmak üzere bütün madenlerin üretimi ve pazarlaması, termik ve hidrolik santrallerin inşa ve çalıştırılması, Türkiye çapında elektrik enerjisi dağıtımı ve pazarlanması ile bankacılık hizmetlerini birlikte kurup geliştirdi ve yürüttü. Özellikle 2. Dünya Savaşı süresince ağır sorumluluklar yüklendi.
       Etibank’ın kuruluş kararnamesinde her türlü bankacılık etkinliklerinin de bulunmasına rağmen, ilk yıllarda sadece kendi kurduğu ve iştirak ettiği sanayi ve ticari kuruluşların finansmanına yönelik hizmetler ön plana çıktı. Devlet tarafından 1989 tarihinde Etibank’ın bankacılık bölümünün işletmeler bölümünden ayrılarak anonim şirket haline dönüştürülmesi kararının 1993 yılında işlerlik kazanması sonrasında, Etibank Bankacılık A.O. unvanı ile Etibank Genel Müdürlüğü’ne bağlı 1 trilyon lira nominal sermayeli bir ortaklık kuruldu.
       
1998’DE EL DEĞİŞTİRDİ
       Etibank, 2 Mart 1998 tarihinde Cavit Çağlar ve Dinç Bilgin’in ortak girişimcilik şirketi tarafından devralındı. Daha sonra tamamen Bilgin’e geçti. 27 Ekim 2000 tarihinde Fon’a devredilmeden önce Banka’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Dinç Bilgin, bu bankayla ilgili dava kapsamında cezaevinde bulunuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla, 2 Temmuz 2001 tarihi itibariyle bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri kaldırılan Interbank ve Esbank, Etibank çatısı altında birleştirildi.
       İki bankayı tüm aktif ve pasifleriyle devralan Etibank’ın, devirden sonra aktif büyüklüğü 2.8 katrilyon lirayı, zarar toplamı da 1.7 katrilyon lirayı aştı. Etibank, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 7 katrilyon 131 trilyon 74 milyar lira aktif büyüklükle, sektörde 9. sırada bulunuyor. 159 şubesi bulunan bankanın, 3 bin 285 kişi istihdam ediliyor.
       
INTERBANK
       Etibank çatısı altında birleşen bankalardan Interbank ise 1888 yılında Selanik Bankası ismiyle Osmanlı, Avusturya Macaristan ve Fransız sermayedarlar tarafından Selanik’te kuruldu. Banka’nın genel müdürlüğü 1930 yılında Selanik’ten İstanbul’a taşındı. Bankanın sermayesi 1933 yılında Fransız Frangı’ndan Türk Lirası’na dönüştürüldü ve 1956 yılında hisseleri Yapı ve Kredi Bankası tarafından satın alındı. Yapı ve Kredi Bankası’nın 1964’te, Çukurova Grubu’na satılmasıyla aynı grubun bünyesine geçen bankanın ismi, 1969 yılında Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası olarak değiştirildi. 1991 yılından itibaren bankanın ismi Interbank olarak kullanılmaya başlandı. Son olarak Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu banka, 7 Ocak 1999 tarihinde Fon’a devredildi. Bankanın eski sahibi olan Çağlar da cezaevinde bulunuyor.
       
ESBANK
       Etibank bünyesine dahil olan Eskişehir Bankası ise Eskişehir’de 15 Eylül 1927’de bir grup işadamı tarafından 500 bin lira sermayeyle kuruldu. Banka, 1955 yılına kadar tek şubeyle hizmet verdi.
       1970’li yıllarda bölgesel olarak faaliyet gösteren Esbank, sonraki dönemlerde ulusal bir banka olma yolunda önemli adımlar attı ve 1980’lere gelindiğinde ihtisas ve yatırım bankacılığı alanında hızlı bir dönüşüm yaşadı. 1990’lı yıllarda bireysel bankacılık alanında ilerleyen Esbank’ın tüm hisseleri 22 Aralık 1999 itibariyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi. Halka açık olan banka, son olarak Zeytinoğlu grubunun kontrolündeydi.
       
KENTBANK DA TARİH OLDU
       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinlerini kaldırdığı Kentbank, 1992 yılında kuruldu.
       Bayındırbank, EGS Bank, Tarişbank ve Sitebank’la birlikte bu yıl Temmuz ayında Fon’a devredildi. Devir öncesi Süzer Holding’in ana ortağı olduğu bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mustafa Süzer yürütüyordu.
       Yurtiçi ve yurtdışında mali iştirakleri bulunan banka, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 4 katrilyon 661 trilyon 34 milyar liraya ulaşan aktif büyüklükle sektörde 13. sırada bulunuyor. Yılın ilk 9 ayını 1 katrilyon lirayı aşkın zararla kapayan Kentbank, 86 şube ve 1.384 personel ile faaliyet gösteriyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları