Home page
Haber Menüsü


 
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen
Garanti-Osmanlı 20 Aralık’ta tek banka
Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, 14 Aralık’tan itibaren Osmanlı müşterilerinin ürünleriyle birlikte Garanti’ye geçeceğini söyledi. Birleşme, 20 Aralık’ta bitirilecek.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    4 Aralık—  Garanti Bankası ortakları, Osmanlı Bankası ile birleşmeyi onayladı. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 14 Aralık’ta düğmeye basılacağını, Osmanlı müşterilerinin ürünleri ile birlikte Garanti Bankası’na geçmiş olacağını söyledi. Özen, 20 Aralık’da Garanti-Osmanlı bankaları birleşme işleminin tamamlanacağını da kaydetti.  

   
 
       
   
MSNBC News Hüsnü Akhan Garanti yönetiminde
MSNBC News Garanti-Osmanlı birleşmesine onay
MSNBC News S&P'den bankalara iyi haber
MSNBC News Yapı Kredi'den 78, Garanti'den 74 trilyon kar
MSNBC News En beğenilen banka Garanti
MSNBC News Garanti'nin ortaklık yapısı değişti
MSNBC News Garanti ile Osmanlı birleşiyor
MSNBC News Bankacılık krizin diyetini ödüyor
MSNBC News 'Bankacılıkta yabancı payı artacak'
MSNBC News Fon bankalarının zararı 2.8 milyar $
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şube sayısını 292 olarak açıklayan Özen, Osmanlı Bankası şubelerinde görev yapan personelin yüzde 60’ının yeni oluşumda görevlerine devam edeceklerini, 665 kişiyle yollarını ayırmak zorunda kaldıklarını belirtti. Özen, pazarlama bölümündeki Osmanlı çalışanlarının yüzde 70’yle çalışmaya devam edeceklerini, genel müdürlük personelininin ise sadece yüzde 49’uyla çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti.
       
GAZETELERE İLAN VERİLDİ
       Özen, birleşme sonrası işten ayrılanlarla ilgili olarak Doğuş Grubu’nun insan kaynakları şirketi Humanitas’ın gazetelere ilan verdiğini ve bu ilanlara talep gelmeye başladığını söyledi.
       Özen, “Pazar günü ilan verilmesine karşılık, dün itibariyle Humanitas’a 32 şirket eleman ihtiyacı için başvurdu. Talep gösterenler arasında bankacılık, sigorta ve pazarlama şirketi bulunurken, 270 pozisyon için başvuru sözkonusu” dedi.
       Özen, işten ayrılan kişiler için Doğuş Grubu içinde de kaydırmalar yapıldığını belirterek, bu kapsamda, Garanti Leasing, Tansaş ve Garanti Portföy Yönetimi şirketlerine yönlendirme yapıldığını kaydetti.
       Özen, veri ve müşteri odaklı hizmet anlayışını sürdüreceklerini belirterek, “Yarınların bankasını yarattığımıza inanıyoruz” dedi.
       Özen, Osmanlı Bankası adının korunması için yaptıkları girişimleri de şöyle özetledi:
       “Banka’nın adının korunması için araştırma merkezi, arşiv ve müzesini oluşturmak için çalışmalarımız başladı. Bilimadamlarından oluşan bir kurulla toplantılar yapıyoruz. Yeni projeleri açıklayacağız.”
       
SÜREÇ HIZLA TAMAMLANDI
       Özen, 20 Aralık’da Garanti-Osmanlı bankaları birleşme işleminin tamamlanacağını bildirdi.
       Özen, “Her iki bankanın olağanüstü genel kurullarının tutanakları Resmi Gazete’de yayınlanacaktır. Bundan sonra da Osmanlı Bankası’nın terki işlemi olacaktır” dedi. Sürecin 39 gün gibi kısa sürede tamamlandığına dikkat çeken Özen, olağanüstü genel kurulda devir sözleşmesi ile ilgili olarak hissedarlardan onay alındığını kaydetti.
       Birleşme sürecinin 16 Ekim’de başladığını hatırlatan Ergün Özen, o tarihte sürecin 20 Aralık’ta tamamlanacağı sözünü verdiklerini hatırlatarak, “Zamanlamaya uyduk, 20 Aralık’ta bu iş bitecek” dedi.
       Birleşme çalışmalarının 4 aşamada yürütüldüğünü anlatan Özen, birinci aşamanın 16-30 Ekim tarihleri arasındaki bilgi toplama ve değerlendirme, 2. aşamanın 30 Ekim-5 Kasım arasındaki geliştirme ve 3. aşamanın da 5 Kasım-3 Aralık tarihleri arasındaki uyumlandırma çalışmaları olduğunu kaydetti.
       Özen, son aşamanın ise dün başlayan ve 14 Aralık’ta sona erecek olan uygulama aşaması olduğunu söyledi.
       
MÜŞTERİ KAYBETMEYECEĞİZ
       Özen, müşteri kaybetmemek konusundaki hedeflerini yakalayacaklarını öngörerek, şöyle konuştu:
       “Bu işe başlarken (Bir tane dahi müşteri kaybetmeyeceğiz) diye hedef koymuştuk. Şu anda bununla ilgili çalışmalar yaptık. Müşterilerimizin sorularını yanıtladık. Kredi kartlarını yollamaya başladık. 14 Aralık itibariyle Osmanlı Bankası müşterilerinin tümünde Garanti Bankası kredi kartı olacak ama Osmanlı Bankası kredi kartları da önümüzdeki 3 ay boyunca geçerli olacak. 1.000 tane yazılım programı yaptık. 14 Aralık’ta düğmeye basacağız ve tüm müşterilerin hesapları ürünlerle birlikte Garanti Bankası’na geçecek.”
       
EK YÜK ÜSTLENİLMEDİ
       Garanti Bankası’nın, Osmanlı Bankası ile birleşmesi sonucu ek bir yük üstlenmediğini vurgulayan Özen, küçük hissedarların birleşmeyle en üst düzeyde korunduğunu söyledi.
       Özen, bir gazetecinin “Osmanlı Bankası’nın net zararının 230 trilyon olduğu söyleniyor. Ancak yeminli mali müşavir tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bazı kalemlerin karşılığının olmadığı ve zararın 550 trilyona çıktığı görülüyor. Bunun Garanti Bankası hissedarlarına yansıması nasıl olacak?” sorusuna şu yanıtı verdi:
       “Zarar orada yazan zarardır. Sizin hesapladığınızın ne olduğunu bilmiyorum. Bankacılıkta bir kar-zarar, bir de özkaynak var. Doğuş Grubu 100 trilyon lira ilave içeri para koyarak, Osmanlı Bankası’nın Garanti Bankası’na net aktif değeri 0 olarak gelmesini sağlamıştır. Garanti Bankası bundan en ufak ilave bir yük üstlenmemiştir. “
       Osmanlı Bankası’nın Garanti Bankası’ndaki duruş değerinden Doğuş Grubu tarafından satın alınacağını belirten Özen, küçük hissedarların korunduğunu bildirdi. Özen, yabancı ortaklık konusundaki görüşmelerin sorulması üzerine de, açıklayacağı yeni bir şey olmadığını ve bu gibi durumlarda Intesa’nın “Biz görüşmeleri kesmedik, ama 11 Eylül’den sonra erteledik” beyanı ile yetindiğini söyledi.
       
KÜÇÜLME TAHMİNİNE KATILMIYORUZ
       Piyasada derinleşme izlenimi olup olmadığının sorulması üzerine de Özen, şunları kaydetti:
       “Bankacılığın önümüzdeki yıllarda büyümesi, Türk ekonomisinin büyümesi ile ilgili bir şey. 2002’de büyüme bekliyoruz, ama hükümetin tahmini olan yüzde 4’e katılmıyoruz. Biz daha çok yüzde 2.5 bekliyoruz. Bankacılık sektöründe bir büyüme başlayacaktır ama toplam banka aktiflerinin gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 60-70 civarındadır. Bu rakam Portekiz, İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde yüzde 200 civarında. Bunun için enflasyonun aşağı gelmesi lazım. Tek haneli enflasyon rakamlarına doğru gidilmesi lazım. Bu yeni stand-by programı kapsamında bu gerçekleştirilirse, Türk bankacılığının önünü açık görüyorum. İnanılmaz büyüme potansiyeli olan bir sektör olarak görüyorum.”
       Sektörde küçülmenin gündemde olduğunun söylenmesi üzerine Özen, Garanti Bankası olarak büyüdüklerini söyledi.
       “1995-1996 yıllarında küçülme vardı. Biz bunu başarıyla yaparak 155-160 şubeye kadar geldik, 1997-1998 yıllarında trendin değişmeye başladığını gördükten sonra şubeleri tekrar açmaya başladık” diyen Özen, 2002 yılı sonunda şube sayısının 300’ü geçeceğini bildirdi.
       Türkiye’de şube sayısı konusunda yanlış bir izlenim olduğunu anlatan Özen, “Diğer ülkelerle genel bir kıyaslama yaptığımızda Türkiye’de şube sayısı açısından bir problem yok. Banka sayısında problem olduğu tartışılabilirdi. O da biliyorsunuz azalmaya başladı. Sektör 2002-2003 yıllarında inanılmaz verimli bir hale gelecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.
       
ARJANTİN’DEN FARKLIYIZ
       Ergun Özen, bankacılık sektörünün derinleşmesi sürecinde yabancı yatırımcı ilgisinin olup olmayacağının sorulması üzerine, 1990’lı yıllarda yabancı yatırımın portföy yatırımı şeklinde olduğunu söyledi. Özen, şu görüşleri dile getirdi:
       “Bu yeni IMF programı ile birlikte Türkiye’de artık enflasyonla mücadelenin ciddi anlamda başladığına inandılar. Yeni yatırımcı stratejik yatırımcı olacak. Enflasyonun düşme trendine girmesi ile birlikte yabancı yatırımcıların çok büyük bir ilgisi olacağına inanıyorum. Türkiye gibi bir ülke bu trendin dışında kalamaz. Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan... Buralara akın etmişlerdir, onlar enflasyonla mücadelelerini daha iyi yaptılar diye. Biz de bunu yaparsak Türkiye’ye çok daha büyük paralar koyacaklarına inanıyorum.”
       
ARJANTİN’DEN AYRILIYORUZ
       Özen, bir gazetecinin “Arjantin 20 yıldır IMF programını iyi uyguluyor, oraya yatırım oluyor mu?” diye sorması üzerine, “Arjantin’de hiç iyi uygulanmadı, Arjantin’le ayrıldığımız çok önemli iki-üç konu var” dedi.
       Bunlardan birincisinin Türkiye’nin devalüasyonu yaparak, devalüasyon baskısını arkaya atması olduğunu belirten Özen, Arjantin’in önünde hala bir devalüasyon baskısının olduğunu söyledi. Özen, şöyle dedi:
       “Türkiye’nin son iki yıldır uyguladığı maliye politikaları çok kuvvetli politikalardır. Faiz dışı fazla geçen sene yüzde 6, bu seneki bütçede yüzde 6.5, Arjantin’e bakıyorsunuz yüzde 1-2’yi yakalayamıyor. IMF istiyor bu mali disiplini. Ayrıca orada inanılmaz bir ücret problemi var, ücretler çok yüksek. Aşağıya çekemiyorlar. Arjantin’in mali disiplini yok. Dolayısıyla biz Arjantin’den çok ayrıldık, IMF’nin yeni gözdesi biziz.”
 
       
    Internet Sites Garanti Bankası internet sitesi
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları